xeno

 
Alusta: Microsoft Windows (testattu)
Julkaisu: 30.9.2016
Genre: Toiminta, indie, shoot’em up, pelihallipeli, sci-fi
Studio: 10tons Ltd
Julkaisija: 10tons Ltd
Ikäraja: 7+

xeno2

Xenoraidin ensimmäiset missiot lennetään kaukana avaruudessa. (Ruutukaappaus pelistä.)

Xenoraid on värikäs ja ajoittain kaoottinen avaruuslentelypeli, joka takaa hauskoja hetkiä kohtuuhintaan. Ensi vilkaisulla Xenoraid vaikuttaa uusintaversiolta vanhoista klassikoista kuten Space Invadersista. Idea pelin takana on sama: ampua kaikki vastaantulevat vihut ja mielellään mahdollisimman komeasti. Tiedossa on hulvatonta avaruuslentelyä ja paniikinomaista tulitusta.

Xenoraid on vaakatasossa rullaava peli, jossa vihut tulevat ylhäältä ja häviävät ruudun alalaidassa vain ilmestyäkseen uudestaan ylhäältä. Parempi siis ampua ne alas ja nopeasti! Koska peili sijoittuu avaruuteen, lentelyä ja vihollisten tuhoamista hankaloittavat asteroidikuurot, jotka voivat olla hyvinkin kuolettavia, mutta myös osoittautua hyödyllisiksi koska ne myös suojaavat vihollisten ammuksilta.

xeno6

Viholliset rullaavat ylhäältä alaspäin ja lentue chattää vasemmassa alanurkassa. (Ruutukaappaus pelistä)

Pelin tarina sijoittuu lähitulevaisuuteen, ensimmäiseen avaruussotaan 2032. Xenoraidin avaruuspilotit puolustavat Maata jossain ensin kaukana avaruuden etuvartioilla, sitten Marsissa ja lopulta Kuussa. Jokaiseen missioon pelaaja saa 4 wingmenin laivueen, joista 1 on kerrallaan kentällä.

xeno8

Kullakin lentueen aluksella on oma hp-palkki ja omat erikoisammukset. Sarjatuli on ilmaista, kunhan pyssyt eivät ylikuumene. (Ruutukaappaus pelistä)

Aluksia on mahdollista varustella ennen missiolle lähtöä ja sitä kannattaakin tehdä saatavilla olevien resurssien mukaan. Kentällä alusten vaihto kesken mission sujuu nopeasti nappia painamalla. Tämä mahdollistaa kikkailua: esimerkiksi oikein ajoitetulla aluksen vaihdolla voi välttää osumasta asteroidiin, tai pahempaa vihulaista vastaan voi vaihtaa järeämmin aseistetun aluksen.

Aluksia voi liikutella joko ohjaimella, näppäimistöllä ja hiirellä tai pelkällä näppäimistöllä. Hiirellä ohjattuna aluksen komennot ovat herkät ja liikkeet nopeat. Välillä jopa liiankin herkät. Alusta on mahdollista lennättää kaikkialle ruudun poikki ja tulittaminen vauhdissa on nopeaa ja ruutua täyttävää. Tosin pitkät sarjat ylikuumentavat alusta joten lyhyemmät tarkoin ajoitetut tulitukset toimivat tehokkaammin. Parhaimmillaan vauhdissa voi ampua jopa kulmittain, vaikka aluksen nokan suuntaa ei periaatteessa ole mahdollista vaihtaa, mutta nopeissa liikkeissä se sentään heiluu hyvin.

Xenoraid on hauskan sarjakuvamainen ja värikäs. Avaruus muuttuu vihollisten ja omista ammuksista eriväriseksi ja asteroidit tuovat lisää liikkuvaa tavaraa ruudulle. Äänimaailma on toimiva. Ei yllätä, mutta ei petä.

xeno10

Majuri huolehtii aiheesta.. (Ruutukaappaus pelistä)

Vajaan 10€ Steamissa maksava Xenoraid on hinta-laatu-haarukassa hyvällä akselilla. Peli on toimiva ja hauska, siitä löytyy niin solo- kuin co-op-mahdollisuudet. Idea yksinkertaisuudessaan on toimiva ja ulkoasu tuore. Pitkää ikää pelille ei kuitenkaan voi luvata. Yksin mission jaksaa lennellä läpi kerran, ehkä kahdesti jos vaikeustason nosto tuo lisäsäväreitä. Kaverin kanssa menoa jaksaa ehkä hieman pidempään.

xeno5

Tach Labista saa ostaa hyödyllisiä apuja, jos vain rahat riittävät. (Ruutukaappaus pelistä)

 

Tiivistelmä

+ hyvännäköinen

+ hinta-laatu
 

– lyhytikäinen

 

Arvosana

Ihan söpö naapurin tyttö.

Ihan söpö naapurin tyttö.

 

**********

Peli on saatu ilmaisena arvostelukappaleena.