Alusta : Windows PC, PS4, Xbox One
Testausalusta: PC
Kehittäjä : Ghost Town Games
Julkaisija : Team 17
Genre : Ruoanlaitto, simulaatio
Ikäraja : Ei ikärajaa

Ylikypsää

Overcooked on osuvasti nimetty ruoanlaittopeli, jossa pelaaja ohjaa kokkia erilaisissa ja eriskummallisissa keittiöissä. Overcookedia voi pelata yksin, mutta se on selvästi tarkoitettu kavereiden kanssa samalla sohvalla pelattavaksi – yksinpeluukokemusta voisi verrata vaikka siihen, että pelaisi Mario Partya yksin tekoälyä vastaan.

Overcookedin ideana on tehdä mahdollisimman paljon ruoka-annoksia ennen kuin aika loppuu. Peli jakautuu tasoihin, joihin pääsee hauskasti ajamalla pikkubussia kartalla tasopalluran päälle ja painamalla nappia. Tämä voi joskus olla yllättävän haastavaa jos kaveriporukassa on keppostelijoita tai trolleja, koska kaikki pelaajat pystyvät samanaikaisesti vaikuttamaan auton liikkeeseen. Itse tasot ovat erilaisia keittiöitä, joissa jokaisessa on omat haasteensa. Tasot sijoittuvat monimuotoisiin ympäristöihin kuten liikkuvaan merirosvolaivaan ja avaruuteen, eikä pelitasojen raivostuttavaa klassikkoa, jääkenttää, ole myöskään unohdettu. Lennokkaat kentät sopivat hyvin pelin hassuun tarinaan, jossa kokit yrittävät pelastaa maailman valtavalta spagettihirviöltä.

boat_screen_11012016-1

Monipuolinen ateria

Pelivalikossa on suuri valikoima hahmoja, joista jokainen pelaaja saa valita mieluisensa. Aluksi on vain pari eri vaihtoehtoa, mutta pelin edetessä niitä voi ansaita lisää. Hahmot ovat virkistävän erilaisia: on eri ihonvärejä ja sekä mies- että naishahmoja, ja niiden lisäksi vielä sukupuolettomia valintoja, jotka tosin ovat vähän hassuja: pahvilaatikkopää, pesukarhu ja kissa. Jokainen pelaaja kuitenkin löytänee jotain mieluista, eivätkä hahmot loppujen lopuksi vaikuta itse peliin millään tavoin. On kuitenkin mukavaa nähdä näinkin laaja ja monipuolinen hahmokaarti pelissä, jossa hahmot olisi voinut erotella simppelisti vain eri perusvärein.

Kuin Gordon konsanaan

Kokkauspelien viehätys perustuu usein ajan ja resurssien hallintaan, eikä Overcooked petä odotuksia. Hauska twisti tavalliseen kliksuttelukokkaamiseen kuitenkin on, että hahmoilla liikutaan keittiössä ohjaimen tatin tai WASD-näppäimien avulla. Tavaroiden ja ruokien kuljettelu sekä ainesten pilkkominen tapahtuu oletusasetuksien mukaan ohjaimen napeilla (X ja A tai neliö ja rasti). Jaetussa ohjainmoodissa käytetään takanappeja ja -liipasimia.

Selvästi paras kokemus syntyy peliohjaimen kanssa, ja yhden ohjaimen voi jakaa kaverin kanssa niin, että toinen käyttää oikeaa tattia hahmonsa ohjaamiseen ja toinen vasenta. Valitettavasti pelisessiot eivät jaetun ohjaimen kanssa voi olla pitkiä, sillä ohjainjako on on ergonominen painajainen. Helpointa on, jos joka pelaajalla on oma ohjain, mutta koska peli on tyypiltään kasuaali bilepeli, ei rannekipu ennätä yltyä liian kovaksi lyhyen pelisession aikana edes jaetun ohjaimen kanssa. Voisi muuten kuvitella, että Steam-peliin sopisi hyvin Steam-kontrolleri, mutta ohjaimen touchpädillä kokin ohjaaminen on aika haastavaa – ei tosin mahdotonta – jaettu ohjain -moodissa. Playstation- tai Xbox-ohjaimet sopivat Overcookediin paljon paremmin.

Overcooked on parhaimpien moninpelien tapaan ystävyyksiä kovalla otteella koetteleva kokemus. Kommunikaation on oltava raudanlujaa, jotta vaikeimmista kentistä saisi tarpeeksi tähtiä seuraavaan keittiöön etenemiseen. Kun yksi pilkkoo, toisen täytyy viedät lihat pannulle, ja sitten tiskata astiat, ja sitten liha palaakin jo ja keittiö on ilmiliekeissä…

Pelissä ei ole eri vaikeustasoja, mutta ainakin tälle pelaajalle taso oli sopiva – joitain kenttiä piti yrittää useaan kertaan, mutta ei niin usein, että olisi alkanut liikaa ärsyttämään. Simppelit kontrollit oli ohjeistettu hyvin ja tutoriaali toimi, mutta jos pelin on aloittanut kahdella pelaajalla, versus-moodi jossa pelataan kavereita vastaan, on hämmentävä. Keittiössä on silloin neljä kokkihahmoa, kaksi kummallakin pelaajalla, mutta harmillisesti missään ei selvästi ohjeisteta, että hahmojen välillä pystyy vaihtamaan vaan keittiössä paikallaan seisova ukko vaikuttaa bugilta.

Yksinpeli toimii samantapaisesti kuin versus – yksi pelaaja ohjaa kahta hahmoa. Hahmovaihto-ominaisuudesta kerrotaan vain yhden pelaajan tutoriaalissa, ja jos jatkaa yksin kampanjaa, jonka on aloittanut kavereiden kanssa, iskee sama ongelma kuin versuksessa.

Jälkiruoka

Overcookedin suurin heikkous on yksinpeli, koska niin suuri osa sen viehätyksestä tulee saumattomasta yhteistyöstä kavereiden kanssa. Myös pelin viimeinen kenttä on harmillisen huono. Se kestää kymmenisen minuuttia, ja jos pelaaja on kentän alussa liian hidas, on loppuvaiheessa mahdoton pärjätä. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen yritys vie aivan liian kauan, ja pelaaja on saattanut jo alussa pilata mahdollisuutensa tietämättään. Kenttä olisi parempi, jos se olisi jaettu pienempiin osioihin, joissa olisi jokaisessa oma aikarajansa. Näin pelaajan ei tarvitsisi itse yrittää arvailla, onko alussa ollut tarpeeksi nopea vai kannattaisiko aloittaa alusta ettei hukkaisi aikaansa turhaan.

Overcooked on kuitenkin yleisesti ottaen loistava pieni indiepeli. Sen pyöreä ja lapsekas ulkomuoto sopii hyvin hassuihin ja absurdeihin tilanteisiin, joihin keittiöissä joutuu ja hahmot ovat hauskan näköisiä ja monimuotoisia. Soundtrack toimii, ja eri keittiöissä on erilainen, keittiön teemaan sopiva taustamusiikki. Sen yksinpeli ontuu, mutta se onkin selvästi tarkoitettu moninpeliksi, ja yksinpeli on kiva lisämauste niille, joilla ei ole pelaajakavereita tai jotka haluavat harjoitella versus-moodia varten. Kaiken kaikkiaan se on peli, jota voi suositella kaikille, jotka uskovat ystävyyssuhteidensa kestävän koetuksen – tai haluavat kavereistaan eroon.

foodtruck_screen_11012016

Tiivistelmä

+ Pelattavuus
+ Moninpeli
+ Monipuolinen hahmovalikoima
+ Hyvä ulkoasu

– Yksinpeli tylsistyttää
– Pomotaistelu on huonosti suunniteltu

Arvosana

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö

 

**********
Peli on kirjoittajan hankkima.