Tänä vuonna syyskuun 13. päivä tulee kuluneeksi 100 vuotta rakastetun ja omaperäisen lastenkirjailijan Roald Dahlin syntymästä. 74-vuotiaana kuollut brittikirjailija ehti elämänsä aikana kirjoittaa 19 lastenkirjaa ja 9 novellikokoelmaa, minkä lisäksi hän teki lukuisia näytelmä- ja elokuvakäsikirjoituksia.

Quentin Blaken kuvitusta kirjasta Matilda.

Quentin Blaken kuvitusta kirjasta Matilda.

Ominaista Dahlin teoksille on makaaberi ja musta huumori sekä täysin surrealistiset tilanteet. Lastenkirjoissa aikuiset näyttäytyvät usein pahisten roolissa ja tarinat on kerrottu lasten perspektiivistä. Useimmat Dahlin kirjat on kuvittanut Quentin Blake, jonka karikatyyrimäinen tyyli keventää mukavasti välillä pelottavaksikin äityviä tarinoita ja samalla korostaa niiden sadunomaista ja fantastista tunnelmaa.

Dahlin tuotantoa on myös käännetty televisioon ja valkokankaalle. Kenties tunnetuimmat filmatisoinnit ovat vuonna 1990 julkaistu Kuka pelkää noitia (The Witches), joka aiheutti allekirjoittaneelle pitkään painajaisia, sekä Jali ja suklaatehdas (Charlie and the Chocolate Factory), joka on tehty elokuvaksi peräti kahteen kertaan vuosina 1971 ja 2005.

Kuinka moni Nörttityttö samastuu Matildaan?

Kuinka moni Nörttityttö samastuu Matildaan?

Oma suosikkini Dahlin teoksista on Matilda, jossa “liian fiksu” tyttö tylsistyy koulussa, ja alkaa kehittää telekineettisiä voimia. Uusilla voimillaan hän auttaa kilttiä opettajaansa saamaan takaisin häneltä epärehellisesti riistetyn perinnön ja hankkiutuu eroon kouluaan terrorisoivasta rehtorista.

Nörttitytöt juhlii Dahlin 100-vuotissyntymäpäivää julkaisemalla syyskuussa arvostelut kolmesta Dahlin uudelleen painetusta lastenkirjasta.

Arvostelusarjan aloittaa 7.9. Iso Kiltti Jätti, jonka  tuore elokuvaversio arvostelitiin Nörttitytöissä heinäkuussa.

14.9. vuoroon tulee Kuka pelkää noitia, joka on elokuvan lisäksi käännetty myös näytelmäksi.

21.9. arvostellaan vielä Ilmarin ihmelääke, joka aikanaan aiheutti huolta siitä, yrittävätkö lapset kopioida Ilmarin reseptiä itsekseen.

Jaa omat Dahl-muistosi, suosikkisi ja inhokkisi blogin kommenteissa.