Mobiilipelistä ilmiöksi

Rovio Mobile julkaisi ensimmäisen Angry Birds -pelin jo vuonna 2009. Tätä iPhone-, iPad- ja iPod Touch -laitteille tehtyä julkaisua ladattiin ensimmäisen puolen vuoden aikana yli 6,5 miljoonaa kertaa. Muille alustoille laajentumisen jälkeen pelin latausmäärät ylittivät miljardin, ja peli on maailman myydyin mobiilipeli. Sen jatkumot ja erikoisversiot, kuten Angry Birds Star Wars, ovat myös menestyneet hyvin, ja niitä on julkaistu yhteensä kaikkiaan kymmenen erilaista. Lisäksi pelistä on julkaistu muutama selainversio, sekä spin off -peli Bad Piggies.

©2016 Rovio Animation Ltd. and Rovio Entertainment Ltd.

©2016 Rovio Animation Ltd. and Rovio Entertainment Ltd.

Angry Birdsiä voi hyvin kutsua ilmiöksi, ja se on varsinainen tuotteistajan unelma. Pelin hahmoilla on myyty kaikkea suihkusaippuasta vappupalloihin ja lastenvaatteista kahviin, joten pelin siirtyminen elokuvamuotoon oli oikeastaan vain ajan kysymys.

The Angry Birds Movie sai ensi-iltansa 13.5.2016 mm. Suomessa, Irlannissa, Etiopiassa ja Vietnamissa, ja ensimmäisen parin viikon aikana se oli katsotuimpia elokuvia liki maailmanlaajuisesti. The hype is real.

En itse ole pelannut kuin ensimmäistä Angry Birds -peliä, ja sitäkin vain… no hyvä on, useamman tunnin. Seuraavat versiot eivät itseäni enää niin kiinnostaneet, ja olenkin vuosien saatossa liittynyt “pitikö tuostakin tehdä änkkäriversio” -koulukuntaan.

babies

©2016 Rovio Animation Ltd. and Rovio Entertainment Ltd.

Elokuva oli kuitenkin pakko päästä katsomaan. Trailerin katsomisen jälkeen vähän kauhistutti: oliko ne vitsit nyt tässä? Vaikka odotinkin pelin hahmojen kääntyvän valkokankaalle suhteellisen vaivattomasti olin silti hieman skeptinen. Kantaisiko pelin teema elokuvassa, ja pystyttäisiinkö pelissä oleellisia yksityiskohtia hyödyntämään?

Olin skeptinen aivan turhaan.

Huom! Elokuva-arvostelu sisältää spoilereita!

Vihanhallintakursseja ja sankaritarinoita

Elokuvassa seurataan Bird Islandilla, eli Lintusaarella elävien lentokyvyttömien lintujen elämää. Päähuomio annetaan hienoisista vihanhallintaongelmista kärsivälle Red-linnulle, jonka elämään tutustutaan lapsuudesta lähtien. Redin elämä ei koskaan ole ollut mitenkään helppoa ja auvoista, eikä herkästi kärähtävä pinna auta asiaa. Etäisyyden pitäminen yhteisöön ja oman asumuksen siirtäminen kauemmaksi muista ei pitkään auta, ja Red joutuukin lintusaarelaisten oikeuskäsittelyn kautta vihanhallintakurssille. Elämä lintusaarella palaa omiin rauhaisiin uomiinsa. Hetkeksi.

vihanhallinta

©2016 Rovio Animation Ltd. and Rovio Entertainment Ltd.

Bird Islandin asukkaiden elämä kuitenkin mullistuu, kun eräänä päivänä saareen rantautuu muukalaisten, eli possujen, laiva. Aluksi matkustajia väitetään olevan vain kaksi, mutta totuus eli laivallinen possuja paljastuu hyvin nopeasti. Äkkiseltään possut vaikuttavat harmittomilta: lintusaarelaiset saavat heiltä lahjoja (mm. valtavan kokoisen ritsan), possut myös tykkäävät bilettää ja viettää muutenkin mukavaa elämää, ja he näyttävätkin sopeutuvan lintuyhteiskuntaan kivuttomasti. Kaikki ei kuitenkaan mene niin kuin Strömsössä, ja lopputuloksena on kaaos: possut vievät lintujen munat, tuhoavat lintujen kodit eikä Bird Islandin suurin myytti Mighty Eaglekaan ole ihan sitä, mitä mainoksissa luvattiin.

©2016 Rovio Animation Ltd. and Rovio Entertainment Ltd.

©2016 Rovio Animation Ltd. and Rovio Entertainment Ltd.

Redin johdolla linnut kuitenkin päättävät hakea munat takaisin. Ensin pitää tosin luopua rauhan ja hiljaisuuden mielialasta, ja vapauttaa kiukku. Rauhallisista, leppoisista linnuista tulee vihaisia lintuja, jotka haluavat omansa takaisin. Rediä aiemmin vieroksuneet ja pilkanneet linnut huomaavat, että pikaisesti tulistuva lintu onkin hyvää johtaja-ainesta, ja Rediin luottaen linnut käyvät eeppiseen taisteluun aseenaan possuilta saatu ritsa. Loppu hyvin, kaikki hyvin: munat saadaan takaisin, possut kukistuvat ja linnut palaavat saarelleen takaisin. Lintuyhteiskunta toipuu possujen aiheuttamasta tuhosta, ja palkitsee Redin rakentamalla tälle uuden talon.

©2016 Rovio Animation Ltd. and Rovio Entertainment Ltd.

©2016 Rovio Animation Ltd. and Rovio Entertainment Ltd.

Juonensa puolesta elokuva ei tarjoa mitään uutta, sillä vastaavanlaisia “hylkiöstä sankariksi” -tarinoita mahtuu kolmetoista tusinaan. Silti Angry Birds viihdyttää, naurattaa ja pitää otteessaan. Elokuvan hahmot toimivat sekä itsenäisesti että yhdessä, ja mukaan ujutetut popkulttuuriviittaukset muun muassa Hohdon ja Daft Punkin muodossa ovat virkistävä lisä. Englanninkielinen dialogi on sujuvaa ja hauskaa, ja ainakin tekstityksen suomennoksista oli löydettävissä ihastuttavaa ajankohtaisuutta. “Sori siitä, mun moka” aiheutti katsomossa hilpeyttä, ja haluaisinkin nähdä dubatun version oikeastaan ihan vaan siksi, että kuulisin onko tuo lause saatu mukaan myös siihen.

Angry Birds on siis aikuisiakin viihdyttävä lasten elokuva. Popkulttuuriviittaukset, selkeästi pelistä lainatut elementit ja ajankohtaiset, osittain jopa poliittisetkin teemat tekevät elokuvasta kiinnostavan myös aikuisemmalle katsojalle. Silti se on myös lapsille sopiva, ja elokuvasta riittää varmasti juteltavaa pitkälle elokuvan jälkeenkin.

©2016 Rovio Animation Ltd. and Rovio Entertainment Ltd.

©2016 Rovio Animation Ltd. and Rovio Entertainment Ltd.

 

Lähteet: Rovio, Angry Birds Movie, Wikipedia – Angry Birds