Nörttitytöt
Credit: hbonordic.com

Credit: hbonordic.com

SISÄLTÄÄ JUONIPALJASTUKSIA!
Jos et ole nähnyt kuudennen kauden avausjaksoa, lue juttu myöhemmin!

Game of Thronesin kuudennen tuotantokauden ensimmäinen jakso julkaistiin 25.4.2016 ja pääsin tällöin HBO Nordicin järjestämään kutsuvierasensi-iltaan. Helsingin Tennispalatsi tarjosi mahtavat puitteet avausjakson katsomiseen – Game of Thronesin visuaalista tykitystä on ilo katsella isolta kankaalta. Sitä pitäisi harrastaa useamminkin.

Mutta millaisia odotuksia Game of Thronesin kuudennen kauden avausjakso oikein herätti? Tässä kuusi asiaa, joita ensimmäinen jakso pisti miettimään.

1. Kuinka käy Starkin lasten?

Arya tuotantokaudella 5. Credit: hbonordic.com

Arya Stark tuotantokaudella 5. Credit: hbonordic.com

Viides tuotantokausi jätti katsojat suunnattoman epätietoisuuden valtaan – etenkin Starkien osalta. Arya menetti näkönsä, Sansa hyppäsi Theonin kanssa Talvivaaran muureilta ja Jon makasi verisenä Mustalinnan pihamaalla. Branin kohtalosta emme kuudennen tuotantokauden ensimmäisen jakson perusteella voi sanoa vielä mitään, mutta muut lapset esiintyvät jaksossa enemmän tai vähemmän.

Aloitetaan Jonista. Sekä tv-sarjan että kirjan fanit ovat odottaneet kuumeisesti tietoa etenkin siitä, onko Yövartion komentaja nyt todella kuollut. Ikävä kyllä kuudennen kauden aloitusjakso ei vielä vastannut kysymykseemme. Vielä jakson lopussakin Jon makaa kylmänä uskollisimpien ystäviensä ympäröimänä osoittamatta mitään merkkejä henkiin heräämisestä. Oletettavaa on ainakin se, että sarjan taustapirut haluavat meidän uskovan varsin vakaasti siihen, ettei Jon enää palaa elävien kirjoihin. Ja voi toki olla, että näin on. Itse uskon kuitenkin siihen, että (varsin kätevästi paikalle sattunut) Melisandre työntää vielä lusikkansa soppaan ja saattaa vaikuttaa siihen, mikä Jonin lopullinen kohtalo on. Melisandre kertookin jakson aikana, että liekit näyttivät hänelle Jonin taistelemassa Talvivaarassa. Vaikka epäusko valtaakin punaisen naisen, tulee hänellä varmasti olemaan sanansa sanottavana Jonin kohtalosta. Toinen teoria on, että Jonin henki on siirtynyt hänen valkoiseen hurjasuteensa. Jos näin ei käy, tulee Jonin ystäville varsin tukalat oltavat yön koittaessa, kun Jon nousee sinisilmäisenä muukalaisena… Nähtäväksi siis jää, mikä Jonin kohtalo lopulta on.

Arya Starkin hienoiselta nousujohteelta katkaistiin siivet viime tuotantokauden lopussa. Väärinkäytettyään toisen kasvoja tappaakseen ser Meryn Trantin, Arya sai rangaistuksen ja menetti näkönsä. Kuudennen tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa Aryan rooli on varsin pieni. Hän kerjää Bravosin kaduilla ja saa selkäsaunan Mustavalkean talon nimettömältä tytöltä (the Waif), joka lupaa palata tappelemaan Aryan kanssa seuraavana päivänä. Koska Arya rypee tällä hetkellä pohjamudissa, on syytä olettaa, että hänen onnensa vielä kääntyy. Ainakin hitusen. Uusi mahdollisuus avautuunee tulevissa jaksoissa.

Kun viimeksi näimme Sansa Starkin, hän hyppäsi Talvivaaran muurilta yhdessä Haisun (Theon) kanssa paetakseen Ramsay Boltonin karua kohtelua. Sansan kohtalo oli yksi viime kauden kohahduttavimpia asioita ja Game of Thrones onkin ollut kovan kritiikin kohteena raiskauskuvaustensa ansiosta. Nyt Sansa on kuitenkin pakosalla ja on vihdoin löytänyt rinnalleen tutun ja turvallisen kumppanin, joka on itsekin kokenut kovia Ramsayn kynsissä. Katsojana todellakin toivoo, että tämä kaksikko pääsee kurjuutta pakoon – vaikka se vaikuttaakin epätodennäköiseltä. Kaksin he olisivat tuskin päässeet kovinkaan pitkälle mutta onneksi pelastava ritari Brienne karautti paikalle valkoisella ratsullaan ja pelasti päivän. Nyt kun Sansa VIHDOIN suostuu ottamaan Briennen suojelun vastaan, ovat tytön mahdollisuudet selvitä hengissä moninkertaiset aikaisempaan verrattuna. Minne tämä kumppanuus johtaa jää nähtäväksi.

 

2. Naiset keskiössä

sandsnakes_hbonordic2

Obara Sand. Credit: hbonordic.com

Game of Thronesia on moitittu etenkin seksuaalisen väkivallan esittämisestä (ja nimenomaan siitä miten ja miksi sitä esitetän) sekä naishahmojen passiivisuudesta – etenkin tuotantokaudella viisi. Ennen niin aktiiviset ja vahvat naishahmot eivät pahemmin teoilla juhlineet vaan nököttivät tyrmissä, temppeleissä ja linnoissa tehden näennäisesti varsin vähän yhtään mitään. Kuudennen tuotantokauden avausjakso sen sijaan asettaa naishahmot parrasvaloihin – vaikka heistä useat ovatkin edelleen alisteisessa tai epäedullisessa asemassa. Briennen näyttävä sisääntulo ja Sansan pelastaminen nostatti kyyneleet silmäkulmaan ja kaksikon sitominen toinen toisiinsa lupaa hyvää. Ellaria ja Oberynin äpärätyttäret, hietakyyt, tarttuvat Dornessa entistä vahvemmin vallan kahvaan. Tyttärensä menettänyt Cercei on epätoivon vallassa. Näkönsä menettänyt Arya rypee pohjamudissa. Vangiksi joutunut Daenereys on uusien haasteiden edessä. Margery värjöttelee edelleen tyrmässä – mutta kuinka pitkään? Naishahmojen luvataan olevan keskiössä ja iskevän takaisin tämän tuotantokauden aikana. HBO:n Michael Lombardo sanoi Entertainment Weeklylle, että sarjan naishahmot tulevat hallitsemaan kuudetta kautta.

“They power this season. It’s organic to the storytelling, yet a radical shift. It’s the women that are the hope that we’re watching as the chess pieces move this season, and it’s very exciting.”
Michael Lombardo, HBO President of Programming

Odotan jännityksellä, pitääkö väite paikkaansa.

3. Theonin nousu

Credit: hbonordic.com

Credit: hbonordic.com

Myös Theon on kokenut sarjan aikana kohtuuttoman kovia. Hahmo kadotti pelon keskellä identiteettinsä ja alistui sadistisen Ramsay Boltonin leikkikaluksi. Viidennen tuotantokauden loppu valoi kuitenkin uskoa siihen, että Haisusta alkaa hiljalleen kuoriutua taas Theon. Karkumatka Sansan kanssa lupaa todella hyvää, kuin myös se, millaisella itsevarmuudella Theon otti asiakseen suojella tyttöä. Todellinen läpimurto koettiin kuudennen tuotantokauden avausjaksossa kun Theon tarttui taas miekkaan ja surmasi yhden Boltonien miehistä. Millaista Theonia me tulemme seuraamaan tuotantokauden edetessä? Millaiseksi Theonin ja Sansan suhde muotoutuu? Toivon saavani vastauksia näihin kysymyksiin tuotantokauden edetessä, sillä Theonin kohtalo kiinnostaa toden teolla.

4. Punaisen naisen todellinen olemus

Credit: hbonordic.com

Credit: hbonordic.com

Melisandre on yksi niistä hahmoista, joiden pitkään jatkunut nousujohde lopahti viidennen tuotantokauden lopulla. Stannis Baratheonin tappio ja kuolema tuntui olevan naiselle varsin kova kolaus. Kuudennen tuotantokauden avausjaksossa Melisandre ui edelleen synkissä vesissä, jotka muuttuvat vain synkemmiksi kun hän saa tietää Jon Nietoksen karusta kohtalosta. Punainen nainen tuntuu rypevän epäuskossa ja jakson päätteeksi käy varsin selväksi, että papitar on valmis iskemään hanskat tiskiin. Hän paljastaa katsojille ensimmäistä kertaa vuosisatojen ikäisen kehonsa ja laskeutuu levolle kuin sanoen, ettei jaksa enää. Mutta kuten aikaisemmin totesin, uskon, että Melisandrella tulee oleva vielä sanansa sanottavana Jon Nietoksen kuolemasta. Tämä notkahdus lienee vain väliaikainen.

5. Kuinka koulutat lohikäärmeesi (aka faniteorioita)

Credit: hbonordic.com

Credit: hbonordic.com

Luvassa pientä spekulointia – pahoittelut siitä. Jos haluat pysyä pimennossa ja kokea sarjan tapahtumat ilman hurjia faniteorioita, älä lue enempää.

Tarinahan kertoo, että lohikäärmeillä ratsastettiin vuosituhansia kunnes ne katosivat maailmasta. Tällä hetkellä tiedämme, että Daenereys lensi pois kaaoksen keskeltä mustan lohikäärmeensä Drogonin selässä. Drogon on nyt teillä tietämättömillä. Sen sijaan Rhaegal ja Viserion viruvat edelleen kahlittuina tyrmäässä. Fanit ovatkin pohtineet (varsin villistikin) sitä, kenestä tulee Rhaegalin ja Viserionin ratsastajat. Vaikka teorioita on useita, monet uskovat, että Danyn lisäksi lohikäärmeillä ratsastavat tulevaisuudessa Jon ja Tyrion. Molempien todellisesta alkuperästä on varsin paljon spekulaatiota: vaikuttaako oikeasti yhtään todennäköiseltä, että suoraselkäinen Eddard Stark olisi rikkonut vihkivalansa ja siittänyt äpärän? Olivatko Tywin Lannisterin viimeiset sanat, “You are no son of mine,” konkreettisempia kuin luulimmekaan?

Tyrion on jo sopivasti Rhaegalin ja Viserionin lähettyvillä ja oletettavaa on, että Tyrion käy ennen pitkää morjestamassa lohikäärmeitä. Ovatko Tyrion ja Jon sittenkin Targaryenien sukua? Ratsastaako (toistaiseksi kuolleena makaava) Jon lohikäärmeellä taistoon vaikeasti tapettavia muukalaisia vastaan? Saa nähdä.