Nörttitytöt

Luova Laboratorio - 15 + 1 tietä luovuuteenLuova Laboratorio – 15 + 1 tietä luovuuteen on pelkistettynä ilmaisten kirja luovuudesta. Todellisuudessa se on löytöretki omaan itseen ja siihen, mitä ympärillä tapahtuu tai voisi tapahtua, jos menisi ja tekisi. Kirjan nimi saattaa aiheuttaa keskikokoista vähän suurempia viboja self-helpin suuntaan, mutta se ei kuitenkaan ole sitä. Kirjaan on saatu yksien kansien väliin tarinoita onnistumisista, epäonnistumisista ja siitä tosiasiasta, että vitutuskin on loppujen lopuksi voimavara.

Kirjan tekijät Sami Mikkonen ja Martta Tervonen haastattelivat kirjaa varten 15 Suomen luovinta ihmistä. Joukossa on yritysmaailman, politiikan, taiteen, musiikin, kirjallisuuden ja muiden alojen rautaisia ammattilaisia, jotka antoivat Samille ja Martalle aikaansa ja kertoivat, mitä luovuus heidän mielestään on. Lopputulos on kurkistus noiden ihmisten elämään, historiaan ja tulevaisuuteen, toiveisiin ja pelkoihin. Samalla tulee oikeastaan vahingossa miettineeksi samoja teemoja omassa elämässään. Ja saattaa jopa oppia itsestään jotain, vahingossa. Tulee ainakin mietittyä sitä, mitä se luovuus itselle merkitsee. Tämäkin tässä, tämän tekstin kirjoittaminen, on luovuutta. Sitä ei välttämättä aina sellaisena osaa ajatella, mutta sitä se kuitenkin on. Aika siistiä, minäkin osaan tehdä jotain luovaa!

Tästä se lähteeOman kappaleen kirjasta lunastettuani ajattelin ensin, että luen yhden haastattelun päivässä, nautiskellen. Hyvä suunnitelma, joka ei toteutunut. Luin kirjan päivässä, ja illalla twiittasin kirjoittajille olevani fiiliksissä timanttisesta kirjasta. Kirjaan on helppo uppoutua, ja siihen on myös helppo palata lukemaan omia lempikohtia uudelleen ja uudelleen. Harmillisesti kirjan paino hillitsee sen jokapäiväistä mukana kuljettamista… Ehkä kirjasta voisi joskus saada pokkaripainoksen?

Kirjan lukemisen jälkeen halusin tietää vähän enemmän siitä, ketä Sami ja Martta oikeastaan ovat. Kävin siis juttelemassa heidän kanssaan Luovan Laboratorion perustamisesta, vapaudesta ja maailman valloittamisesta.

Luovuuden hiukkaskiihdyttimen rakentajatSamin ja Martan elämää

Sami Mikkola ja Martta Tervonen viihtyivät entisessä työpaikassaan hyvin. Kesälomalla tuli kuitenkin puheeksi unelmat ja se, mitä he tekisivät jos maailmassa ei olisi mitään rajoja, ja saisi tehdä joka päivä itselle merkityksellisiä asioita, luoda jotain siistiä ja tärkeää. Löytyi yhteinen unelma räjäyttää maailma luovuuteen, ja tuoda luovuus kaikkien ihmisten ja organisaatioiden elämään. Tuli palo auttaa ihmisiä tekemään enemmän niitä asioita, mitä he kokevat tärkeiksi. Ja koska maailman räjäyttäminen luovuutee on laaja ja loppumaton käsite, työsarka ei hetkessä loppuisi kesken.

Syntyi myös yhteinen unelma kirjasta, jonka kautta pääsisi tutkimaan vähän sitä, mitä se luovuus on. Sitten tuli ajatus rakentaa uniikki tila, missä ihmiset, joita kiinnostaa luovuus tai itsensä toteuttaminen pääsisivät tekemään itselleen tärkeitä asioita, kohtaamaan muita ihmisiä ja jossa voisi järjestää tapahtumiakin. Entinen työpaikka oli tarkoitus jättää vuoden lopussa, mutta viikko kesälomalta paluun jälkeen kumpikin kertoi uusista unelmistaan esimiehelle. Ja sitten koitti päivä, jolloin kummallakaan ei enää ollut työpaikkaa.

Puoli vuotta myöhemmin käsissä oli ensimmäinen oma kirja, co-creating space LABRA oli pyörinyt jo syksystä asti menestyksellä ja haaveet maailman valloittamisesta olivat muuttuneet vielä vähän suuremmiksi.

“Ootte te hulluja.”

Samin ja Martan tahti on ollut huikea. Kesällä syntyneestä unelmasta on kuljettu pitkälle, ja kaikkea uutta on mielessä jatkuvasti. Usko omaan tekemiseen ei kummaltakaan ole loppunut vaikka välillä tuleekin vastaan asioita, joita ei kiinnosta tehdä. Sitten tehdään jotain muuta, ja mietitään voisiko ne ei niin kiinnostavat jutut tehdä jotenkin toisin. Aina tuntuu löytyvän keinoja tehdä elämästä miellyttävää, kun tekee itsellensä, sanovat Sami ja Martta. Kirja tekee hulluksi

Lähipiiri, ystävät ja entiset työkaverit ova tukeneet kaksikon toimia täysillä, vaikka joku joskus onkin kommentoinut, että “ootte te hulluja”. Tekeminen ei ole loppumassa kesken, aina isompia ja isompia juttuja haluaa tehdä, kun tietää että mitä nopeammin sen oman jutun saa maailmalle, sitä enemmän maailma siitä hyötyy. “Vapaus on siistiä, kun pystyy improvisoimaan omaa elämäänsä.”

Luovan Laboratorion tehokaksikko aikoo paitsi räjäyttää maailman luovuuteen, myös valloittaa maailman omalla jutullaan. Työn alla on luovuusportaali, pelillinen oppimis-, ideointi- ja verkostoitumisyhteisö luovuuden ympärille. Portaali on tarkoitus julkaista keväällä, ja uusien jäsenten myötä myös uusia LABRA-tiloja perustetaan ympäri maailmaa. Cocreation-tiloja on viimeisen vuoden aikana syntynyt jo maailmalle, mutta LABRAn kaltaista luovuuskeskittymää ei kuitenkaan vielä ole muualla kuin Oulussa.

“Oulussa parasta on ihmiset.”

Vaikka kummankin veri vetää maailmalle Oulu on kuitenkin se paikka, jonne aina palataan takaisin. Oululaiset ihmiset ja Oulussa vallitseva ilmapiiri ja luonnon läheisyys pitävät Samin ja Martan täällä. Eikä Ouluakaan ole vielä kokonaan valloitettu, kaksikko haaveilee suuremmista tiloista ja muun muassa luovuuden yökoulusta.

Anna palaa “Meille vaan tapahtuu asioita.”

Kun juttelee Samin ja Martan kanssa tulee väistämättäkin siihen lopputulokseen, että nuo kaksi saavat aikaan ja vauhdilla. Omasta mielestään heille kuitenkin vain tapahtuu asioita, kirjan haastateltavatkin valittiin lähinnä intuition voimalla ja osittain sattumankin kautta. ” PItää varoa mitä sanoo ääneen, koska se vaan tapahtuu”, tiivistää Martta.

Kumpaakin pitää liikkeessä himo uudistua. Tulevaisuuden suunnitelmia kuunnellessa meinaa alkaa hengästyttää, niin paljon erilaisia asioita molemmilla on tähtäimessä. Mutta näille tyypeille mikään ei taida olla mahdotonta. Niin kuin ei kenellekään muullekaan, sen kun menee ja tekee.

Poistuin haastattelun jälkeen LABRAlta hitusen hämilläni. Seisoin vähän aikaa lumisateessa ja mietin, että niin, mikä minuakaan oikeastaan estää. Minulla, niin kuin meillä kaikilla on vain yksi elämä, miksi se pitäisi käyttää asioihin jotka eivät tee onnelliseksi? Valmis

Kuvat Luova Laboratorio -kirjasta.