Nörttitytöt

Millainen mielikuva sinulle tulee, jos kehoitetaan ajattelemaan ydinfyysikkoa? Monelle ensimmäinen mielikuva on kaljuuntuva ja harmaalla parralla varustettu tiedemies. Mutta eihän asia todellisuudessa ole näin vaan tutkijoita löytyy myös naisista. Mielikuvat ovat kuitenkin vahvoja ja niiden purkamiseen menee aikaa.

CSC – tieteen tietotekniikan keskus julkaisi naistenpäivänä kampanjan laskennallisen tieteen parissa työskentelevistä naisista. Nörttitytöt ottivat vähän lisää selvää kampanjan taustasta ja kysyivät CSC-tiedottaja Heta Koskelta vähän lisää.

csckaikkienkuvat3.3.

Täydellinen yhtälö -kampanjan tutkijoita.

Mistä syntyi kipinä tällaiseen kampanjaan?
Ajatus kampanjasta alkoi kypsyä reilu vuosi sitten, kun mietin naistenpäivänä 2015, miten CSC voisi kantaa kortensa kekoon tasa-arvon edistämiseksi. Olemme perinteisesti tehneet naistenpäivänä pieniä lahjoituksia esimerkiksi Tyttöjen talon toimintaan tai Roosa nauha -keräykseen, mutta tuumin, voisiko tällainen yhteiskunnallinen yritys tehdä jotain enemmänkin. Iso-Britanniassa oli perustettu jo aiemmin Women in HPC -verkosto, jossa mekin olimme yhteistyökuvioiden kautta mukana, joten ajatus suomalaisesta suurteholaskennan parissa työskentelevien naisten tuli sieltä.

Miten kohteeksi valikoitui juuri laskennallinen tiede?
Tieteellinen laskenta on yhä merkittävämpi osa tutkimusta entistä useammilla tieteenaloilla. Sukupuolijakauma laskennallisen tieteen tutkijoiden parissa on kuitenkin hyvin miesvaltainen. Haluamme esimerkin kautta kannustaa myös tyttöjä ja naisia hakeutumaan opiskelemaan teknisille ja luonnontieteellisille aloille, tutkijoiksi ja erityisesti laskennallisen tieteen pariin. Lisäksi tavoitteena on lisätä tietoisuutta sukupuolten tasa-arvon toteutumisesta etenkin teknisillä ja luonnontieteellisillä tieteenaloilla.

Auttoiko joku taho kampanjan rahoituksessa?
Viime syksynä huomasin Tieteen tiedotus ry:n haun, josta voi hakea rahoitusta erilaisiin tiedeviestintähankkeisiin. Päätimme kollegoiden kanssa kokeilla, ja saimmekin tukea kampanjallemme.

Entä mitä kautta löytyivät kampanjassa esiintyvät tutkijat?
Pyysimme apua tutkijoiden etsimiseen yliopistojen viestintäyksiköiltä ja lisäksi hyödynsimme omia verkostojamme. Saimme upeita ehdokkaita enemmän kuin pystyimme ottamaan kampanjaan mukaan, joten pyrimme valitsemaan tutkijoita eri puolilta Suomea ja erityyppisiä tutkimusaiheita.

Miten kampanjan teko sujui tutkijoiden kanssa?
Kaikki mukaan valitut tutkijat lähtivät erittäin mielellään mukaan, ja siitä heille iso kiitos. Järjestimme yhteisen verkostoitumis- ja kuvaustapahtuman helmikuussa, ja oli mainiota huomata, kuinka toisilleen entuudestaan tuntemattomat naiset löysivät hyvin nopeasti yhteisen sävelen ja keskustelusta ei meinannut tulla loppua. Yksi osallistujista tiivisti kokemuksensa näin: ”En ollut ikinä ajatellut, että multa puuttuisi jotain. Mutta kun tulin tänne tänään, tajusin, että tännehän mä kuulun. Tässä joukossa en ole erilainen, outo tai kummallinen.”
Yhdessä iltapäivässä syntyi vahva tahto, että tällaiselle verkostolle on tarvetta ja yhteistä toimintaa tai tapaamisia halutaan jatkossakin. Missä muodossa ja kenen toteuttamana, siitä ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta varmasti vielä jotain tällä rintamalla tulee tapahtumaan.

Miten kampanja nyt sitten on otettu vastaan?
Kun kampanja käynnistyi naistenpäivänä 8.3., saimme sille unelmastartin – Yle Uutiset oli ottanut teemamme mukaan kaikkiin illan uutislähetyksiinsä. Tutkijoiden tarinat keräsivät myös CSC:n sosiaalisen median kanavissa huomattavasti enemmän näkyvyyttä ja positiivista palautetta kuin mikään tähän mennessä tuottamamme sisältö. Erityisen iloinen olen siitä, että näinä aikoina, kun vihapuhetta on välillä koko some täynnä, saimme todellakin lähes pelkästään kiitosta kampanjastamme.

Nörttitytöt kiittävät Hetaa kommenteista ja kannustavat kaikkia etsimään ennakkoluulottomasti omaa alaansa myös laskennallisen tieteen parista!

Jos et vielä ole käynyt tutustumassa tutkijoiden tarinoihin niin tee se nyt!
Lisätietoa:
https://www.csc.fi/-/tieteen-naisten-puheenvuoro
https://csc.fi/web/taydellinenyhtalo/tietoa-kampanjasta