Nörttitytöt

Boxshot Wizard file used for creating global boxshots

Alustat: Xbox One (testattu), PC (Windows)
Kehittäjä: Remedy Entertainment
Julkaisija: Microsoft Studios
Genre: toimintaseikkailu
Ikäraja: 16
Pelin kotisivu:
http://www.quantumbreak.com

Jack Joyce saa ystävältään kutsun saapua yliopiston fysiikan laitokselle keskellä yötä. Tästä alkaa huikea seikkailu, jossa aika on hajonnut, ystävät vihollisia, ja Jackilta itseltään alkaa löytyä ajankulkuun vaikuttavia supervoimia. Matkan varrella ammuskellaan, suoritetaan tehtäviä ja yritetään vaatimattomasti pelastaa maailma.

Ihan alkuun myönnettäköön, etten esimerkiksi urheilua seuratessa koe kovin suuria isänmaallisia tunteita. Jos vaikka Suomen lätkäjoukkue voittaa kultaa, olen ilahtunut pelaajien puolesta, mutten laukkaa torille julistamaan, että “me ollaan sankareita kaikki”. Tätä peliä pelatessa puolestaan tunsin vahvaa Suomi-ylpeyttä. Mahtavaa, että Suomessa tehdään näin hienoja pelejä! (Oli myös kovin mukavaa saada peli ennen virallista julkaisua käsiinsä arvostelua varten… kiitos tästä mahdollisuudesta Microsoftille!)

Peli esittelee uuden konseptin pelaamisessa ja tarinankerronnassa: pelaamisen oheen on istutettu tv-sarja, jonka jaksot näytetään pelin edetessä. Jaksojen juoni muuttuu sen mukaan, minkälaisia valintoja pelaaja on tehnyt. Konsepti itsessään on kovin mielenkiintoinen, ja sen tarkoituksena on avata pelaajalle pelin juonta entistä paremmin. Valitettavasti on todettava, että itse en oikein tästä konseptista lämmennyt. Idea on mielenkiintoinen ja innovatiivinen, mutta toteutus jotenkin ontuu. Juuri kun on päässyt adrenaliinipöhinöihin ja kiinni pelifiilikseeen, se katkaistaan tv-sarjan jaksolla. Ja se jakso onkin sitten aivan liian pitkä. Eikä sitä oikein uskalla skipatakaan, koska pelkää menettävänsä juonesta jotain.

Quantum Breakin tarinaa onkin kehuttu monessa yhteydessä, eikä suotta. Aikamatkustus ja kaikki siihen liittyvät paradoksit ovat varsin kinkkinen ala. Moni peliyhtiö olisi luultavimmin vain ohittanut ristiriitaisuudet ja asiavirheet, mutta ei Remedy. He sen sijaan konsultoivat kosmologi Syksy Räsästä ja tekivät juonesta uskottavamman. Kunnioitettavaa panostusta! Tämä mielestäni kertoo siitä, että Remedy arvostaa pelaajia eikä pidä heitä tyhminä.

Kehittäjien olisi ollut kuitenkin hyvä muistaa, että kaikilla pelaajilla ei välttämättä ole aikaa (ja halua) tutkia joka kolkkaa, pohtia juonta ja seurata jaksoja, ja lukea kaikkia pitkiä tekstipätkiä, joita pelistä löytyy mm. sähköpostien ja julisteiden muodossa. On paljon pelaajia, joilla on hetki aikaa pelata; silloin toivoisi, että pääsisi oikeasti pelaamaan. Mutta toki ne, jotka jaksavat todella paneutua tarinaan saavat varmasti rahoillensa vastinetta.

Quantum Break_REVIEWS_Screenshot 18Peli on toisaalta rohkea veto Remedyltä: “tavallinen räiskintä” olisi voinut upota ehkä useampiin pelaajiin. Toisaalta se olisi hukkunut kaikkien muiden räiskintäpelien massaan. Uskon, että tulevaisuudessa tällaisia uuden konseptin pelejä tullaan näkemään entistä enemmän, ja että niille varmasti syntyy vahva kannattajakuntansa. Itse pidän enemmän suorasta lähestymistavasta, ja otan pelini pelinä, jota pääsen ohjaamaan itse suurimman osan ajasta.

No entäpä sitten se Quantum Breakin tärkein ominaisuus, eli pelaaminen?

Jos pelin juoni on loistava ja loppuun asti ajateltu, pelaaminen itsessään jää aika keskitasolle. Pelissä toistuvat perinteiset ongelmat tähtäämisessä sekä kameran pyörittämisessä. Peli ei muutenkaan tarjoa mitään mieltäräjäyttävää pelikokemusta, ei tuo juurikaan uutta pelaamiseen. Pelaaminen oli hieman itseään toistavaa, ammuskelua ja satunnaista harhailua. Ammuskelun kohteena ovat aina ne samannäköiset vartijamiehet, ja koska itse olen viime ajat viihtynyt vahvasti Falloutin maailmassa, jossa vastaan tallustaa mitä kummallisempia otuksia, alkoivat ne vartijat pian tylsistyttää.

Positiivisena asiana pitää mainita se, että pelin helpoin taso on todellakin juuri sitä: helppo. Jack ei kuole kovinkaan helposti, vaan ottaa vastaan hyvinkin paljon tulitusta. Ja ennen kuin hahmo on kuolemassa, ilmaisee peli huonon tilanteen muuttamalla ruudun punaiseksi. Tässä vaiheessa, kun siirrytään piiloon suorasta tulituksesta, Jack paranee nopeasti ja jatkaa matkaansa samaan malliin kuin ennenkin. Lisäksi aseisiin löytyy helposti lisää ammuksia, ja taisipa jossain yksinkertaisemmassa käsiaseessa olla peräti kovin kätevä ‘infinite ammo’. Helpointa tasoa peli mainostaakin tarinaan keskittyvänä, eikä laske niin paljon painoarvoa taisteluiden läpikäyntiin.

Mukaan oli kovasti koitettu sijoittaa aivonystyröitä kuormittavia tehtäviä, joissa esimerkiksi pitää löytää tiensä ulos hallista. Ja tietenkään portaikkoon ei pääse, eikä ovi aukea. Kuitenkin nämä omaa päättelyä vaativat tehtävät jäivät jotenkin tyngiksi. Näin ollen peli ei juurikaan tarjonnut niitä hienoja hetkiä, jotka syntyvät siitä, kun ensin on turhautuneena yrittänyt kaikkea, koittanut kiertää kaikkia mahdollisia reittejä, ja sitten lopultakin keksii ratkaisun ja selviää tilanteesta ulos.Quantum Break_REVIEWS_Screenshot 17

Pelissä on vahvana elementtinä pelaajan päätösten vaikutus juoneen. Tämä takaa myös sen, että pelin pariin tulee palattua vielä senkin jälkeen, kun sen on kertaalleen pelannut läpi. Haluaa kokeilla muita vaihtoehtoja, tutkia mihin juoni kulkeekaan, jos valitsen toisin. Tämä peli siis todellakaan ei ole kertakäyttökamaa.

Kaiken kaikkiaan, peli on helposti lähestyttävä, kontrollit ovat intuitiiviset, ja mukaan pääsee suht nopeasti ilman sen suurempia tutorialeja. Grafiikat ovat todella taidokkaat ja kokonaisuudesta huomaa, että tähän peliin on panostettu aikaa ja rahaa. Vahvasti rakennettu juoni jäi itselle kuitenkin etäiseksi, koska tv-sarjan jaksot ja pitkät tekstipätkät olivat liikaa tällaiselle pelaajalle, jolla on hamsterin keskittymiskyky ja vahva tahto pelata peliä pelinä.

 

Tiivistelmä

+ Juoni on hienosti rakennettu, ei asiavirheitä
+ Hahmot mallinnettu taidokkaasti, upeat grafiikat
+ Uusi pelikonsepti: peli + tv-sarja

– Pelaaminen keskinkertaista, ei tarjoa juurikaan mitään uutta itse pelikokemukseen
– Juoni jää etäiseksi, jos ei jaksa paneutua
– Uusi pelikonsepti: peli + tv-sarja

 

Arvosana

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö

**********

Peli on saatu arvostelukappaleena. Artikkelin kuvat ovat Microsoftin promomateriaalia.