Nörttitytöt

WP_20160403_10_49_46_Pro

Vuonna 2014 järjestettiin kuvataidekilpailu, jonka aiheena oli okkultismi ja erotiikka. Aiheesta jatkettiin vuonna 2015 runokilpailun muodossa, sekä Salakirjojen julkaisemalla, Marko Meretvuon toimittamalla Okkultismia ja erotiikkaa -kirjalla, joka kokosi näiden kahden kilpailun sadon yksien kansien väliin. Projekti sai jatkoa helmikuussa 2016, kun Salakirjat julkaisi Meretvuon kirjan Seksin ja uskonnon vaiettu historia.

Meretvuo on ylöjärveläläinen uskontotieteen ja teologian harrastajatutkija. Salakirjat puolestaan on suomalainen pienkustantamo, joka on erikoistunut mystiikkaan, historiaan, kansanperinteeseen sekä esoteerisiin traditioihin. Salakirjoilta on ennenkin tullut mielenkiintoisia teoksia, eikä tämä kirja tee poikkeusta.

Meretvuolle täytyy nostaa virtuaalihattua, sillä aihe ei todellakaan ole helppo. Seksuaalisuuden ja uskonnon yhteys on vielä nykypäivänäkin vahvasti tabu. Kirja alkaa antiikin yhteiskunnista, joissa uskonto ja seksuaalisuus toimivat saumattomasti yhteen ilman häpeää. Sen edetessä tutustutaan eri kulttuurien tapoihin ja ajatuksiin, kunnes lopulta päästään kristinuskon valloittamiin länsimaihin, jossa seksuaalisuus yleensäkin on tabu. Kirja raottaa salaisuuksien verhoa, ja kertoo lahkojen ja salaseurojen ajatuksista ja käytännöistä. Osa kuvauksista on absurdiudessaan huvittavia, toisissa taas on enemmän sulateltavaa. Osa saa epäilemään kannattajien mielenterveyttä, kun taas jotkin tuntuvat loogisilta ja jopa jossain määrin luonnollisilta.

Kirjaa lukiessa alkaa ymmärtää, ettei seksuaalisuus olekaan ainoa tabu nykymaailmassa, vaan myös uskonnosta tuntuu tulleen tabu. Uskonto(kaan) ei ole enää luonteva osa jokapäiväistä elämää. Henkisyyttä etsitään idän uskonnoista, retriiteistä ja kursseilta. Arkielämä maallistuu ja uskonnon asiat tuntuvat yhä kaukaisemmilta. Seksistä ja seksuaalisuudesta puolestaan on tullut vallan ja vaikuttamisen väline, jolla voi myydä oikeastaan mitä tahansa. Voisi jopa väittää, että mediaseksistä on tullut yliannostus. Niinpä näiden kahden ääripään yhdistäminen tuntuu nykyihmisestä hyvin oudolta. Kuitenkin esimerkiksi antiikin aikaisissa yhteisöissä seksuaalisuus oli yksi luonnollinen osa elämää, siinä missä maanviljelys tai kodinhoitokin. Ja koska erilaisilla rituaaleilla lepyteltiin jumalia ja yritettiin taata onni ja menestys, oli rituaalien kohteena usein myös seksuaalisuus ja hedelmällisyys. Yhteys uskonnon ja seksin välillä oli siis hyvinkin luonnollinen.

Itse pidin erityisesti Meretvuon kertomistyylistä. Kirja ei mässäile, muttei myöskään hihittele tai häpeile, vaan kertoo asioista niiden oikeilla nimillä, hätkähtämättä. Lukija puolestaan tulee hätkähtämään useasti kirjan parissa; kuten sanottu, aihe ei ole helppo. Kirjan kuvaukset saavat varmasti avarakatseisimmatkin lukijansa punastelemaan. Siihen kannattaakin suhtautua avaralla mielellä, ja kuvauksiin ajankuvina – tietyn aikakauden ihmisten luonnollisen elämänkulun osana. Jos kuvauksia alkaa pohtia lukijan omasta länsimaisesta näkökulmasta, saattaa lukemisesta tulla liiankin raskasta. Kertomukset kun ovat ajoittain hyvin graafisia ja kaunistelemattomia.

Pidin myös siitä, kuinka kirja avaa esim. muinaisen Egyptin luomiskertomuksia. Tätä tarinaa et varmasti kuullut koulussa!

Kaiken kaikkiaan kirja on erittäin mielenkiintoinen. Meretvuo on onnistunut hommassaan varsin hienosti välttämään pahimmat sudenkuopat ja saanut aikaan varsin mainion teoksen. Kirja saa varmasti lukijansa mielessä pyörimään jos jonkinlaista ajatusta ja mielikuvaa. Teos ei ole mitään “unta odotellessa” -iltalukemista, vaan piinkova tutkimus vaietusta aiheesta. Vaikka kirjan ei ole tarkoituskaan olla pelkästään viihteellinen, se on kuitenkin hyvin koukuttava, eikä sitä millään haluaisi laskea käsistään. Asiallisen tyylin takia lukijalle ei kuitenkaan tule tirkistelyfiilistä. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka haluavat avartaa maailmankuvaansa, eivätkä ole liian tiukkapipoisia. Kirja vie lukumatkalle, jotka lukija ei varmasti hetkeen unohda.