Sarah Gavronin ohjaama elokuva The Suffragette saa huhtikuussa ensi-iltansa Suomessa. Elokuva on saanut hyviä arvosteluja, mutta on muuten jäänyt valitettavan vähälle huomiolle. Elokuvaa odotellessa rupesin miettimään muita suffrageteista tehtyjä elokuvia ja tv-sarjoja. Muistini oli siinä kohtaa heikentynyt pahasti ja mieleen tuli lähinnä Maija Poppanen-elokuvan “Sister Suffragette”-laulu. Aihe ei ole ollut kovin suosittu televisiossa ja elokuvissa, muuta muutamia katsottavia onneksi löytyi.

 

SHOULDER TO SHOULDER (BBC 1974)

suffra5 (640x485)

Shoulder to Shoulder. Christabel Pankhurstia esittää Patricia Quinn.

Tv-sarja Shoulder to Shoulder oli alunperin kolmen naisen projekti. Sarjan kehittivät elokuvantekijä Midge McKenzie, tuottaja Verity Lambert ja näyttelijä Georgia Brown. He halusivat tuoda naisia enemmän esille televisiossa. Heille tuli idea sarjasta, jonka pääosassa olisivat vahvat naishahmot. Mikä olisikaan parempi aihe tähän kuin suffragetit. Kuusiosainen sarja kertoo suffragettien tarinan aina WSPU:n (Women’s Social and Political Union) perustamisesta naisten äänioikeuden saamiseen. Sarja yhdistää sopivassa määrin faktaa ja fiktiota. Hyvät näyttelijät ja kiinnostava tarina tekevät sarjasta onnistuneen. Hienoista roolisuorituksista voi mainita ainakin Christabel Ja Emmeline Pankhurstia näyttelevät Patricia Quinnin ja Sian Phillipsin. Georgia Brown nähtiin  Annie Kenneyn roolissa. Shoulder to Shoulder on ulkoisilta puitteiltaan tyypillinen 1970-luvun pukudraama. Se on tehty pienellä budjetilla, mikä näkyy lähinnä yksinkertaisissa puvuissa ja lavasteissa. Tuon ajan tv-tuotantoihin liittyy myös ylidramaattinen näytteleminen ja täydellinen artikulaatio, jotka lisäävät sarjan nostalgia-aspektia. Sarja on jäänyt valitettavan vähälle huomiolle BBC:n historiassa eikä sitä ole vielä julkaistu dvd:nä.

 

IRON JAWED ANGELS (HBO 2004)

Iron_Jawed_Angels

Iron Jawed Angels-elokuvan juliste.

Katja Von Garnierin ohjaama Iron Jawed Angels on amerikkalainen versio suffragetti-aiheesta. Elokuva kertoo Alice Paulista, joka kiinnostui suffragetti-liikkeestä ollessaan Britanniassa. Palattuaan Yhdysvaltoihin, hän jatkoi toimintaa Philadelphiassa ja Washingtonissa  ja ajoi naisten äänioikeusasiaa aktiivisesti. Suffragetit järjestivät mielenosoituksia ja yrittivät saada lisää kannattajia. Sitten syttyi ensimmäinen maailmansota ja ihmisten suhtautuminen naisasialiikkeeseen muuttui. Kaikesta huolimatta Alice Paul seisoi aatteensa takana ja piti yllä koko suffragettiyhteisön henkeä. Elokuva on varsin vakuuttava ja mielenkiintoinen, mutta samalla aika rankka ja raadollinen kuvaus 1910-luvun Amerikasta. Tarinassa tuodaan hyvin esiin myös ero brittien ja amerikkalaisten suffragettien välillä. Siinä missä brittiläiset olivat hieman aggressiivisen oloisia ja käyttivät kyseenalaisia voimakeinoja, niin Amerikassa haluttiin toimia rauhallisesti eikä haluttu aiheuttaa vahinkoja. Hilary Swank näyttelee hienosti Alice Paulia ja Angelica Huston palkittiin roolistaan Emmy-palkinnolla.

 

UP THE WOMEN (BBC 2013-2015)

suffra2 (431x640)

Up the Women, DVD:n kansi.

Jessica Hynesin kirjoittama komedia Up The Women kertoo pienen Banburyn kylän naisten ompeluseurasta, joka päättää perustaa oman suffragetti-ryhmän. Ryhmässä tietysti sattuu ja tapahtuu  kaikenlaista.  Huumori on brittiläiseen tyyliin hyvin itseironisia. Komiikkaa löytyy niin suffragettien tavoista, henkilöiden persoonallisuuksista kuin heidän ulkoisesta olemuksestaan. Up the Women-sarjassa parasta ovat henkilöhahmot ja heidän välinen sanailunsa. Jessica Hynesin lisäksi rooleissa nähdään mm. Rebecca Front ja Judy Parfitt. Yhdessä jaksossa ompeluseuran vieraaksi saapuu itse Emmeline Pankhurst, jota esittää omalla persoonallisella tyylillään koomikko ja tv-persoona Sandi Toksvig. Up the Women muistuttaa tyyliltään 1970-luvun brittikomedioita. Se on kuvattu live-yleisön edessä ja koko sarja tapahtuu kahdessa huoneessa. Ehkä siitä johtuen dialogi on niin sujuvaa ja tilannekomiikka on kohdallaan. Vaikka sarjan aihe on vakava, niin oikealla asenteella siitä on löydetty toimivaa huumoria ja vähän erilaista näkökulmaa aiheeseen.

 

MAKE MORE NOISE! (BFI 2015)

suffra (446x640)

Make More Noise! DVD:n kansi.

Make More Noise! on British Film Insituten tuottama dokumentti,  joka yhdistää elokuvan varhaishistorian ja suffragetit. Elokuvaan on koottu uutismateriaalikuvia, dokumentteja  ja elokuvapätkiä 1900-luvun alkupuolelta. Elokuvan nimi Make More Noise! on otettu Emmeline Pankhurstin puheesta, jossa hän kehoitti naisia pitämään enemmän ääntä itsestään. Tuolloin  elettiin mykkäelokuvien aikaa, joten elokuvissa oli vaikea saada ääntä kuuluville, mutta pelkkä kuvakin toimi tässä tapauksessa tärkeänä tiedon välittäjänä. Suffragetit ottivat elävistä kuvista kaiken hyödyn irti. He pitivät huolta siitä, että kaikkialla, missä he kokoontuvat tai haluavat olla esillä, oli myös kameroita tallentamassa tapahtumia. Siispä mielenosoituksista ja puheista on paljon filmimateriaalia.

Näiden lisäksi Make More Noise!-elokuvassa nähdään pätkiä näytellyistä mykkäelokuvista, jotka ovat lähinnä komedioita. Niissä on paljon mustaa huumoria ja slapstick-komediaa. Hauskimpia ovat pätkät, joissa esiintyy kaksikko Tilly the Tomboy ja hänen siskonsa Sally. He ovat vauhdikkaita ja keksivät aina pieniä kepposia. Kepposten kohteena ovat yleensä miehet. Tilly ja Sally eivät ole varsinaisesti suffragetteja, mutta heistä löytyy samaa asennetta ja naisenergiaa kuin suffrageteilla. Make More Noise! havainnollistaa hyvin suffragettien aikaa ja sitä, miten historiallisesti kaksi asiaa, elokuva ja suffragetti-liike yhdistyivät.

 

UNOHTAMATTA NÄITÄ

Toki suffragetteja on nähty muissakin sarjoissa. Kahden Kerroksen Väkeä-sarjassa (Upstairs, Downstairs 1972) nähtiin jakso, jossa neiti Elizabeth (Nicola Pagett) liittyi suffragetteihin. Palvelija Rose (Jean Marsh) yritti estää Elizabethin aikomuksia, mutta lopulta se olikin Rose, joka joutui suurempaan pulaan. Sinänsä hieman ironista, mutta sarjan mukaista oli se, että naisten pelastukseksi tulee yläluokkainen herrasmies Karekin (Donald Burton).

Kuuluisasta Lontoolaisesta tavaratalosta kertovassa Mr.Selfridge-sarjassa suffragettien mielenosoitus aiheutti tavaratalossa ongelmia, mutta tilanne kääntyi kuitenkin sopuisasti sekä suffragettien että tavaratalon kannalta.

suffra6 (640x420)

Parade’s End. Valentine Wannop ja Christopher Tietjens (Adelaide Clemens ja Benedict Cumberbatch).

Psychobitches– komediasarjassa historian merkkinaiset pääsivät psykiatrin vastaanotolle ja mukana oli myös Emmeline Pankhurst, jota esitti Ted Robbins.

Oma suffragetti-suosikkini on kuitenkin Parade’s End-sarjan Valentine Wannop, jota esitti australialainen Adelaide Clemens. Ford Maddox Fordin romaaniin perustuvassa sarjassa neiti Wannop taistelee naisten oikeuksista ja ihastuu naimisissa olevaan yläluokkaiseen Christopher Tietjensiin (Benedict Cumberbatch). Valentine Wannop on älykäs ja omaperäinen nuori nainen, joka päättäväisesti ja rohkeasti ajaa suffragettien asiaa.

 

JA LOPUKSI

Suffrageteista kertovissa sarjoissa ja elokuvissa on yhteistä on se, että ne ovat pääosin naisten tekemiä. Niissä kaikissa on ollut naisia tuottajina, ohjaajina ja käsikirjoittajina. Rooleissa on vahvoja naishahmoja ja miehet ovat lähinnä sivuosissa. On ehkä harmillista ja yllättävääkin, ettei suffragetti-aiheisia tuotantoja ole kovin paljon tehty. Kuvastaako se jotain yleisesti naisten asemasta tv- ja elokuva-teollisuudessa. Vai onko aiheesta jo kaikki kerrottu ja se ei kiinnosta yleisöä? Mielenkiintoista nähdä, jos BBC tai joku muu yhtiö nyt heräisi ja nostaisi aihetta jälleen.