jc3

Alustat: Microsoft Windows, Xbox One, Playstation 4
Testattu: PS4
Kehittäjä: Avalanche Studios
Julkaisija: Square Enix
Genre: Toimintapeli
Ikäraja: K-18

 

Just Cause 3 on avoimen maailman toimintapeli, jossa pääsee kruisailemaan maassa, vedessä ja ilmassa, ampumaan lukemattomia vihollisia ja räjäyttämään kaikkia mahdollisia kohteita. Pelin juoni käsittelee päähenkilö Rico Rodriquezin kotimaan Medicin vapauttamista pahan diktaattorin vallasta. Apunaan Ricolla on vastarinnassa mm. vastarinnan aivot eli Dimah, vanha konkari Sheldon, Mario jonka kanssa Ricolla on tapana lyödä toisiaan munille ja Alessa, joka hehkuttaa radiossa Ricon edesottamuksia suorastaan hurmioituneeseen sävyyn. Viva la revolution!

Just Cause 3:n maailmassa riittää puuhasteltavaa. Yli sata tukikohtaa tai kaupunkia odottaa pelastamista, sivuhaasteita on roppakaupalla ja varsinaiseen juoneen kuuluu siihenkin omat tehtävänsä. Maailman tutkimiseen voi myös käyttää aikaa esimerkiksi liitelemällä 18 minuuttia liitopuvulla (näistä saavutuksista voi kilpailla itsensä ja kavereidensa kanssa haalimalla aina vain uusia ennätyksiä) tai samoilemalla metsissä. Maisemat ovat upeita, Välimeri kimmeltää sinisenä ja räjähdykset näyttävät suorastaan paremmilta kuin elokuvissa.

Peliin sisälle pääseminen jättää kuitenkin toivomisen varaa, ja juonitehtävien suorittaminen voi turhauttaa. Nörttityttöjen arvioija Riikka Böök jakaa kokemuksiaan pelistä.

 
Riikka Böök

Just Cause 3 on hieman eri tyyppinen peli mitä normaalisti pelaan, mutta pelin teema kiinnosti minua. Pelattuani viime aikoina Assassin’s Creed Syndicatea jossa oli runsaasti loisteliaita naishahmoja, odotukseni eivät olleet hirveän korkealla Just Cause 3:n naishahmojen suhteen. Päätinkin jo ennen pelin aloitusta yrittää sulkea ajatuksista pois naishahmojen aseman ja puutteet ja sen sijaan pohtia peliä muista näkökulmista. Ensimmäinen positiivinen yllätys olikin yksi pelin harvoista naishahmoista, Dimah Ali Umar al-Masri, vastarintajohtaja.
 

Dimah Ali Umar al-Masri on entinen agentti ja nykyinen tutkija, ilahduttava pellepelotonmainen naishahmo, jota näkyy pelissä aina silloin tällöin. Rico Rodriguez on itse päähenkilö, joka seikkailee (lentää, ajaa ja ampuu) kotimaassaan Medicissä.

Dimah Ali Umar al-Masri on entinen agentti ja nykyinen tutkija, ilahduttava pellepelotonmainen naishahmo, jota näkyy pelissä aina silloin tällöin. Rico Rodriguez on itse päähenkilö, joka seikkailee (lentää, ajaa ja ampuu) kotimaassaan Medicissä.

 

Pelaaminen meinasi vain tyssätä heti alkuunsa, sillä en tiennyt mitä tässä nyt pitäisi tehdä. Jotain pitäisi tuhota, mutta mitä ja miten? Tästä en päässytkään yli ilman Internetin apua. Pelatessani tämä tuli esille jatkuvasti, tässä pelissä oppimiskäyrä oli todellakin jyrkkä, olisi ollut ehkä helpompi oppia pelin pelaaminen jos olisin pelannut aikaisempia osia. Kokonaisuudessa olisin kaivannut hieman enemmän tutoriaaleja, tai jotain miten olisin voinut toistaa saamani ohjeet.

Pelin juonta en juurikaan päässyt pelaamaan juurikin tuon ongelman vuoksi, kuulen ohjeistuksen, että minun pitäisi tavata joku kaupungin ulkopuolella, mutta kartassa ei ollut merkkejä missä tarkalleen ja ajelemalla ympäriinsä en löytänyt oikeaa paikkaa millään. Luovuinkin tästä nopeasti ja aloin tekemään sivutehtäviä.

Erilaiset nopeuskilpailut autolla olivat hauskoja, vaikka minulle juurikin nämä kulkuvälineiden kontrolloinnit tuntuu peleissä usein olevan ongelmallisia. Tässä pelissä pääsi ajelemaan erilaisilla autoilla, hyppäämään laskuvarjolla ja leijailemaan liitopuvulla. Näiden kaikkien hallinta ei kuitenkaan ollut helppoa. Minulla oli huomattavia vaikeuksia liitopuvun hallinnassa ja monta kertaa tipuinkin suoraan naama edellä maahan ja turhauduin sen verran paljon, että siirryin muihin tehtäviin. Kaupunkien vapauttaminen oli hauskaa. Kaupunkien vapauttamisessa pääsi räiskimään aseilla, metsästämään kaiuttimia jotka piti hiljentää ja lopulta vetämään lipun salkoon.

Pelin bugisuus oli myös yksi asia, joka häiritsi pahasti. Autolla ajaessa pelissä oli pelinsisäinen reittiopas, joka näytti mihin piti ajaa, mutta tämä ei valitettavasti toiminut oikein. Reittiä seuratessa päädyin pariinkin otteeseen muka päätepisteeseen, mutta olin edelleen useiden satojen metrien päässä sieltä missä minun piti olla, enkä keksinyt miten pääsisin autolla määränpäähäni.
 

Rico liitelee Medicin taivaalla kohti seuraavaa tehtävää. Kuvakaappaus pelistä.

Rico liitelee Medicin taivaalla kohti seuraavaa tehtävää. Kuvakaappaus pelistä.

 

Kaiken kaikkiaan, peli oli minulle pettymys ja jätin sen kesken aika nopeasti. Pelissä oli ideaa, mutta peli ei ollut käyttäjäystävällinen jos olit uusi pelisarjalle.

 

Tiivistelmä

+ Peli on kaunis
+ Kaiken saa räjäyttää!
+ Pelissä on monipuolisia tehtäviä

– Bugisuus
– Naishahmojen puute
– Tutoriaalien puute

 

Arvosana

 

geekgirl_3

Ihan söpö naapurin tyttö.

 

***
Peli on saatu ilmaisena arvostelukappaleena.