vaakunat

Lavastamossa on työn alla vaakunoita merirosvofantasiasarjaa varten.

Pääsin lokakuun alussa kurkistamaan Yleisradion lavastamoon ja puvustamoon. Samalla sain kuulla, mitä kaikkea tapahtuu ennen kuin tv-tuotanto tuodaan katsojien eteen.

Yleisradio AB 2O.Y. Suomen Yleisradio – A.B. Finlands Rundradio perustettiin toukokuussa vuonna 1926, ja lavastuksissa käytettävää esineistöä on kartutettu siitä lähtien. Yle osti tässä tarkoituksessa mm. vanhan Kämpin huonekalut ja SF Suomi Filmin jäämistön. Osa rekvisiittaan kuuluvista esineistä on ollut käytössä alusta lähtien ja aika ajoin uudemmista tuotannoista saattaa bongata suomalaisen elokuvan varhaisvaiheen huonekaluja.

 

kaapit

 

Osa Pasilan n. 1000 neliön varaston, pommisuojan varaston ja Tampereen Mediapoliksen tilojen esineistöstä on paljon tätäkin vanhempaa antiikkia. Aitoja oikealle aikakaudelle sijoittuvia tavaroita tarvitaan historiallisten tuotantojen uskottavaan toteuttamiseen.

a-studio taustalla
varattu luurankoLavastamossa rakennetaan yksityiskohtaisten suunnitelmien perusteella tv-ohjelmien lavasteet mahdollisimman helposti liikuteltaviksi, keveiksi ja turvallisiksi. Saatavilla oleva studiotila on jatkuvassa käytössä ja suuremmatkin lavastukset on pystyttävä roudaamaan, rakentamaan ja purkamaan muutamassa tunnissa.

Tv-esiintyjien asut tuottavat pukusuunnittelijoille ja puvustajille omat haasteensa, koska värit ja materiaalit toimivat valoissa ja tv-kuvassa toisin kuin normaalisti. Vaikkapa musta väri ja kankaan pienet kuvioinnit alkavat helposti kameran edessä elää aivan omalla tavallaan.

Lavastamoon sisältyy puutyöverstas, metallipaja, maalaamo, muovipaja, verhoomo, sähköhuone ja tehosteet. Erikoistehosteista vastaa tehostemestari, jonka vastuulla ovat räjähdykset, savut ja tulipalot.

 Ylen puvustoon kuuluu nykyisellään noin 200 000 asua, joista pidetään hyvää huolta. Puvustamossa on ompelimo, värjäämö ja pesula, joissa suunnitellaan ja toteutetaan puvustukset sekä huolletaan olemassa olevia pukuja. Puvuston kokoelmiin kuuluu paljon epookkiasuja, esim. Hovimäki-sarjan puvut, joita lainataan ammattilaiskäyttöön.

pääkappaleet

Puvustamon kokoelmiin on kertynyt paljon erilaisia pääkappaleita.