PENNY DREADFUL (Season 2)

Showtimen sarja Penny Dreadful sijoittuu viktoriaaniseen Lontooseen ja heittää iloisesti sekaisin suunnilleen kaikki klassiset kauhuteokset. Hahmokaartista löytyvät niin Dorian Gray kuin tohtori Frankenstein luomuksineen, mutta keskeisimmät hahmot Vanessa Ives (Eva Green) ja Ethan Chandler (Josh Hartnett) ovat sarjaa varten luotuja.

Salaperäinen Vanessa Ives

Salaperäinen Vanessa Ives

Ensimmäisellä tuotantokaudella kirjaimellisten ja kuvainnollisten demonien riivaama Vanessa, menneisyyttään ja isäänsä Amerikasta Lontooseen paennut Ethan ja herkkä mutta kunnianhimoinen Victor Frankenstein (Harry Treadaway) auttavat Sir Malcolm Murraytä (Timothy Dalton) tämän yrityksessä pelastaa tyttärensä Mina hirviöiden kynsistä. Mutkia matkaan tuovat Vanessaa vikittelevä salaperäinen nuorimies Dorian Gray (Reeve Carney) ja tohtori Frankensteinia olemassa olollaan piinaava nimetön hirviö (Rory Cinnear), jonka hän itse on herättänyt henkiin.

Liian nuori tohtori Frankenstein.

Liian nuori tohtori Frankenstein.

 

Suhtaudun hieman ristiriitaisesti siihen, miten kaikki klassiset kauhutarinat ja –monsterit on nivottu osaksi samaa tarinaa. Toisaalta ajatus on hauska, mutta minua häiritsee suunnattomasti esimerkiksi se, että Victor Frankenstein on sarjassa niin kovin nuori. Mary Shelleyn Frankenstein – Uusi Prometheus ilmestyi 1818 ja se sijoittuu 1700-luvun puolelle, kun taas kaksi muuta Penny Dreadfulin pääinspiraatiota, Dorian Grayn Muotokuva ja Dracula, ilmestyivät vasta 1890-luvulla ja niiden tarinat sijoittuvat samoihin aikoihin. Epäuskottavaa on myös se, että sarjan alussa tohtori Frankensteinillä on nuoresta iästään huolimatta työn alla ainakin toinen, ellei peräti kolmas tai neljäs henkiin herätettävä kuollut. Liekö sarjaan haluttu saada vain mahdollisimman paljon kauniita miehiä vai mikä onkaan syynä tohtori Frankensteinin nuoruudelle, mutta minua kirjaelitistinä tällainen epäloogisuus häiritsee.

Vaarallisen kaunis Dorian Gray

Vaarallisen kaunis Dorian Gray

Traagista tohtoria lukuun ottamatta hahmogalleria ja näyttelijävalinnat ovat todella osuvia. Nautin etenkin Eva Greenin suorituksesta ulkoa tyynenä mutta sisältä sekavana Vanessana. Green käyttää upeasti kasvojen ja kehon pieniä ilmeitä ja eleitä sekä ääntään tuodessaan esiin ristiriitaisen Vanessan useita puolia. Etenkin Vanessan riivauskohtaukset ovat kammottavuudessaan ja ahdistavuudessaan huikeita.

Reeve Carneyn tulkinta pitkäaikaisesta ihastuksestani Dorian Graystä on hienovaraisen seksikäs, joskin hahmo jää – ainakin ensimmäisellä tuotantokaudella – kovin kiltiksi. Dorianin vihjataan olleen nuori jo todella pitkään, joten hänen irstailunsa luulisi olevan jo vähän, no, irstaampaa. Koska Carney ei kuitenkaan pilaa hahmoa millään tavalla, annan kiltteyden anteeksi.

Tuhoon tuomittu Brona Croft

Tuhoon tuomittu Brona Croft

Muita mielenkiintoisia roolisuorituksia ovat Timothy Daltonin Sir Malcolm Murray ja Billie Piperin Brona Croft. Sir Malcolm Murray on vanha tutkimusmatkailija, joka toisaalta potee syyllisyyttä poikansa kuolemasta ja tyttärensä epäselvästä kohtalosta, toisaalta syyttää samoista asioista Vanessaa, ja ilmoittaa olevansa valmis tappamaan Vanessan, jos hän sillä pelastaa Minan. Sir Malcolmin ja Vanessan suhde on muutenkin hyvin kummallinen, yhtä aikaa jäätävän vihamielinen ja lämpimän huolehtiva, ja Eva Greenin ja Timothy Daltonin kemiat toimivat loistavasti yhteen. Brona Croft puolestaan on tuberkuloosia sairastava prostituoitu ja Ethanin rakastettu. Bronan iloisesti soljuva irkkuaksentti ja maailmalle keskisormea näyttävä asenne saavat katsojan unohtamaan Piperin edellisen ison roolin uudelleen lämmitetyn Tohtorin ensimmäisenä kumppanina.

Visuaalisesti Penny Dreadful on kaunis. Viktoriaaninen miljöö vaatteineen, kampauksineen ja savusumuineen on kerrassaan ihastuttava. Samaan aikaan sarja kuitenkin kuvaa myös silloisen yhteiskunnan mädännäisyyttä ja julmuutta, mikä tuo yliluonnolliseen sarjaan ripauksen realistisuutta. Anekdoottina mainittakoon myös, että sarjan nimi, Penny Dreadful, tarkoittaa 1800-luvulla Britanniassa tuotettua rahvaanomaista kauhu- ja jännitysfiktiota, jota julkaistiin viikoittaisina jatkokertomuksina halvoissa lehtisissä tai pokkareissa.

Mikäli nauttii yliluonnollisesta fiktiosta, viktoriaanisesta estetiikasta ja/tai klassisesta kauhusta Penny Dreadfuliin kannattaa ehdottomasti tutustua. Suomen televisiokanavista Sub on näyttänyt Penny Dreadfulia, ja toivottavasti näyttää tulevaisuudessakin. Kokonaisuudessaan kaksi ensimmäistä tuotantokautta on nähtävillä HBO Nordicilla ja proxy-palvelimen kautta ainakin Saksan Netfixissä. Kolmas kausi julkaistaan tänä vuonna. Sitä odotellessa.

Sembene (vas.), Ethan, Vanessa, Victor ja sir Malcolm kuulustelevat kiinni jäänyttä vampyyriä.

Sembene (vas.), Ethan, Vanessa, Victor ja sir Malcolm kuulustelevat kiinni jäänyttä vampyyriä.