rare1

Kuvakaappaus pelistä Rare Replay, Rare 2015.

Alustat: Xbox One
Kehittäjä: Rare
Julkaisija: Microsoft Studios
Genre: kokoelma
Ikäraja: 16

Rare Replay on läpileikkaus brittiläisen Rare-pelistudion vuosikymmenten tuotannosta. Pelikokoelma alkaa vuonna 1983 julkaistulla Jetpac-pelillä ja päättyy vuonna 2008 julkaistuun Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts -peliin. Väliin mahtuu 28 kappaletta eri genrejä edustavia teoksia laidasta laitaan.

Vaikka itse olen aloittanut pelaamisen kultaisella 80-luvulla, helposti sitä on unohtanut sen, että eihän siihen aikaan peleissä ollut minkäänlaisia tutorialeja! Senpä takia olin monen vanhemman pelin kohdalla pihalla kuin lumiukko. Kokoelma tarjoaa kyllä apua, vinkkejä ja ohjekirjoja peleistään, mutta ne on haudattu Xbox Onen omaan apuvalikkoon, joka avautuu ruudun oikeaan reunaan. Valikon latautuminen kestää kauan ja sen käyttäminen on hankalaa.

Toinen vanhojen pelien kompastuskivi on se, että vaikeustasoja ei saanut valita ollenkaan. Nykypeleihin tottuneita pelaajia on tosin tässä kokoelmassa hemmoteltu takaisinkelaustoiminnolla ja mahdollisuudella tallentaa missä kohdassa tahansa. Nämä pienet lisäykset tuovat pelattavuuden aivan uudelle tasolle.

Nörttityttönäkökulmasta kokoelman vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti useamman jo ehkä unohdettun naispäähenkilön esittely. Perfect Dark ja Perfect Dark Zero -ammuskelupeleissä seikkailee salainen agentti Joanna Dark ja Kameo-toimintaseikkailun pääosassa on muotoa muuttava Kameo-keijukainen. Näiden lisäksi Jet Force Gemini -toimintaseikkailussa ja Killer Instinct Gold -tappelupelissä on mahdollista pelata myös naishahmolla. Hahmojen vaatetus on toki asia erikseen…

Paketin visuaalinen ilme on hauska ja värikäs erilaisten animoitujen taustojen ja kuvakkeiden sekamelska. Päävalikon humppamusiikki alkoi kyllä nopeasti kyllästyttämään, mutta onneksi jokaisella pelillä on oma alkuvalikkonsa. Niistä löytyy pelin perustiedot, teemamusiikki ja pelikuvaa. Ikävä kyllä uusimmat Xbox 360 -pelit tarvitsee asentaa erikseen ja niiden pelaaminen vie pois Rare-kokoelmasta.

Kokonaisten pelien lisäksi kokoelma tarjoaa muutakin puuhaa. Pelejä pelaamalla ansaitsee leimoja, jotka avaavat mielenkiintoisia videopätkiä jotka kertovat Rare-pelistudion historiasta eri näkökulmista. Vanhemmista peleistä on saatavilla myös lyhyitä haasteita, joissa kilpaillaan aikaa vastaan tai suoritetaan erilaisia tehtäviä. Tekemistä tässä paketissa on siis varmasti satojen tuntien edestä. Suosittelen kaikille vanhemmista peleistä ja pelihistoriasta kiinnostuneille!
 

Tiivistelmä:

+ paljon pelattavaa
+ taustatietoa antavat videot
+ naispäähenkilöitä

-ohjeiden piilotus sivuvalikkoon
-rasittava alkuvalikkomusiikki

 

Arvosana:

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö

*****
Peli on saatu ilmaisena arvostelukappaleena.