20151129_133640

Kumoon näyttää hyvin futuristisretrolta

Alustat: PC, MAC
Kehittäjä: Lucky You Studio
Julkaisija: Lucky You Studio
Genre: Puzzle
Ikäraja: –

Steamista ladattavissa oleva Kumoon on uusintaversio Mikko Oksalahden alkuperäispelistä. Pulmapelin ideana on paukutella söpönä Naksu-robottina laatikoita kumoon ja kerätä tason läpäisyyn vaadittavat pisteet. Erilaisilla kimmokkeilla laatikoitten pistekerrointa saa kasvatettua ja siten vähemmillä laatikoilla saadaan kerättyä tason läpäisyyn vaadittavat pisteet.

20151107_105415

Naksu-robotti kumoaa mielellään laatikoita.

Pelistä löytyy 3 tutorial-kenttää, 15 helppoa, 15 keskivaikeaa ja 15 vaikeaa kenttää. Ainakin testatussa betaversiossa oli mahdollista pelata kentät siinä järjestyksessä kuin itse halusi, eikä putkena. Näin jos joku kenttä ei heti auennut, sitä ei tarvinnut jäädä junnaamaan uudestaan ja uudestaan, vaan sen saattoi ohittaa ja palata siihen uudestaan kun oli saanut egoboostia muista kentistä.

Enin osa kentistä on hauskoja ja vain hieman kikkailua ja pähkäilyä vaativia. Näiltä osin Kumoon sopii myös pienemmille ja vähemmän kokeneille pelaajille. Mukana on kuitenkin muutamia hiirikäden, spacebar-hyppynapin ja oikean ajoituksen vaativia pulmia, joitten kanssa saa olla kieli keskellä suuta. Näiltä osin Kumoon ei siis ole puhdas puzzlepeli.

20151129_131315

Kenttävalikosta saattaa nähdä esikatselmuksen kentästä ja näkee, mitkä kentät on suorittanut.

Yksinkertaisimmillaan kenttien ideana on paukuttaa kaikki näkyvissä olevat laatikot kumoon. Kenttien vaikeutuessa tason läpäisyyn vaadittava pistemäärä kasvaa ja vaatii siten laatikoiden pistekertoimen kasvatusta. Kerroin kasvaa jokaisesta ammutun pallon osumasta johonkin epäaktiiviseen kentän osaan. Jotta kenttiä ei läpäisisi vain päämäärättömällä ammuskelulla ja armottomalla tykityksellä osuma aktiiviseen osaan, kuten roboon, puolestaan nollaa kertoimet. Haastetta lisää vielä se, että pistekerroin laskee myös osumista huolimatta kerran sekunnissa. Parhaimmillaan on siis oltava nopea, tarkka ja näppäintaituri. Mitään aika- tai ammusrajoitetta kentissä ei ole, joten kenttiä on mahdollista kiertää, tutkia ja kokeilla erilaisia kimmokkeita ihan omassa tahdissaan.

Grafiikka on simppeliä, mutta toimivaa. Kaikki turha on karsittu minimiin ja paikoitellen pelin kentät ovatkin visuaalisesti aika karuja. Tietysti tämä sopii futuristiseen robotti-teemaan. Kaikki tarpeellinen on kuitenkin saatu toimimaan ja näkymään. Tason läpäisystä kertova robotin animaatio on suorastaan hellyttävä ja epäonnistuminen masentaa robon lisäksi pelaajaa.

20151129_135631

Yksinkertaistettu valikko hämmästyttää.

Valikko ja siinä liikkuminen on hivenen haastavaa, koska se on hyvin yksinkertaistettu ja ohjeeton. Heikosti muusta värimaailmasta erottuva kirkkaamman sininen tai vihertävä valo osoittaa valinnan, kun sen vain hoksaa. Myös esc-napista aukeavasta pelin sisäisestä valikosta on hivenen haastava hahmottaa, mihin mikäkin valinta vie. Parin erehdyksen jälkeen sekin kuitenkin aukeaa.

Pelin äänimaailma on myös melko simppeli: poksumista, pallojen kimpoilu- ja ampumisääniä ja suhteellisen häiritsemätöntä konemusiikkia. Hauskaa ja selkeää, vaikka pitemmän päälle musiikin tititiki alkoi hieman ärsyttää.

Huonona ominaisuutena edistyminen ei tallentunut betaversiossa, joten saavutetut suoritukset eivät näkyneet pelissä, mutta onneksi Steamin achievementit todistivat saavutuksista.

 

Tiivistelmä:

+Hauska

+Helposti lähestyttävä

+Söpö

-Sekavat valikot

-Ajoittainen kikkailu

-Hieman haastava tähtäin
 

Arvosana:

 

Ihan söpö naapurin tyttö.

Ihan söpö naapurin tyttö.

 

***

Peli on saatu ilmaisena arvostelukappaleena.