Alusta: lautapeli
Suunnittelija: Steffen Bogen
Julkaisija: Pegasus Spiele/lautapelit.fi
Genre: perhepeli
Ikäraja: 8+

Camel Up on Pääkaupunkiseudun nörttityttöjen tapaamisissa noussut kuluneen vuoden yhdeksi suosituimmista lautapeleistä. Kyseessä on seurapeli jonka oppii helposti, joka vaikuttaa yksinkertaiselta mutta sen parissa käy nopeasti selväksi että se on paljon fiksumpi kuin miltä näyttää.

Virnisteleviä dromedaareja ei pidä pelästyä.

Virnisteleviä dromedaareja ei pidä pelästyä.

Camel Up

Viime vuonna ilmestynyt Camel Up on mitä ilmeisimmin hyvin suosittu peli maailmalla, se on saanut mm. Saksan merkittävimmän Spiel des Jahres -palkinnon. Sen suosion tasosta kertoo, että siitä on uskallettu julkaista myös suomenkielinen laitos. Osuessaan silmiini ensimmäisen kerran vuosi sitten peli ei kauheasti vakuuttanut, humoristinen kansi virnistelevine dromedaareineen sai minut lähinnä ajattelemaan jotain lapsille suunnattua tuotosta. Pelin komponentit tosin tekivät vaikutuksen jo ensisilmäyksellä kun ne oli nostettu laatikosta, paksut pahviset osat ovat jämäköitä ja kestävät kovaakin kohtelua. Pelin 35€ hinta ei sälän määrään verrattuna tunnu paljolta, ja siihen hassuun ulkoasuunkin tottuu. Pelin ehdottomasti hienoin toteutukseen liittyvä yksityiskohta on pahvinen pyramidi, jota käytetään paljon.

Kaikki pelilaudan osaset ovat muuten kielestä riippumattomia, joten jos vain osaat selittää säännöt muille pelaajille, niin peli sujuu ongelmitta.

 

Laatikossa on vaikka minkälaista sälpettä.

Laatikossa on vaikka minkälaista sälpettä.

Valintojen vaikeus

Camel Up näyttää ensisilmäyksellä tyypilliseltä “heitä noppaa ja liikuta nappulaasi” -peliltä, joita maailmassa riittää pilvin pimein, mutta on itse asiassa heittänyt tämän asetelman käänteiseksi. Pelin keskeinen oivallus on, että lautaa kiertävät nappulat eivät ole kenenkään pelaajista tai edusta ketään suoraan, vaan pelaajat lyövät vetoa näiden nappuloiden sijoituksesta pyramidin ympäri menevässä kameliajossa.

Pelissä kisataan kameleilla pyramidin ympäri ja kisa päättyy heti ensimmäisen kamelin ohittaessa maaliviivan, eli kierrettyä pelilaudan. Kisa taas on jaettu etappeihin ja etappi koostuu siitä, kun jokainen kameli on ehtinyt liikkua kerran eteenpän. Etapin ensimmäisen pelaajan merkki kiertää pöydän ympäri ja etapit päättyvät, kun viisi kamelia ovat liikkuneet. Kierrosten rakenne tarkoittaa, että aina kaikki pelaajat eivät pääse toimimaan etapin aikana millään järkevällä tavalla. Niin nurinkuriselta kuin se kuulostaakin, peli pysyy tasapainossa siitä huolimatta.

Kamelit voivat etapin aikana liikkua omin avuin yksi, kaksi tai kolme ruutua, sillä pelin käyttämissä nopissa ovat nämä luvut kahteen kertaan. Näiden lukujen perusteella olisi suhteellisen helppoa arvioida yksittäisten kamelien sijoituksia. Asioita mutkistaa pelin ytimessä oleva mekaniikka, nimittäinen kamelien pinoutuminen. Kamelin päätettyä liikkumisensa toisen kamelin ruutuun se asetetaan sen päälle. Kamelipinossa olevan kamelin lähtiessä liikkeelle se kantaa päälleen asetettuja kameleita mukanaan ja kohti itseään parempia sijoituksia, sillä katsottaessa saman ruudun kameleita päällimmäisen katsotaan olevan johdossa.

Viiden kamelin pino ei ole edes kovin harvinainen näky.

Viiden kamelin pino ei ole edes kovin harvinainen näky.

Vaikka todennäköisyyksien arviointi hämärien kamelipinojen kera kuulostaa sekavalta Camel Upin pelisuunnittelun hienoimpia saavutuksia on se, että pelaaja joutuu aina harkitsemaan vain muutaman kiperän vaihtoehdon välillä. Rajatut mahdollisuudet pitävät pelin sukkelana jopa kahdeksalla pelaajalla. Nämä neljä vaihtoehtoa ymmärtämällä osaa jo pelata peliä, vaikka voitto ei olisikaan taattu.

Omalla vuorollaan tuottoisin vaihtoehto on yleensä veikata etapin voittajaa. Tilannetta mutkistaa se, että kun useammalle pelaajalle on ilmeistä, mikä kameli todennäköisesti vie etapin, voivat rajoitetut veikkausmahdollisuuudet mennä nenän edestä. Ei ole myöskään mitenkään eriskummallista vaihtaa veikkausta tilanteen niin vaatiessa, jos vain kerkeää.

Etapin ja koko kisan tilanteeseen voi vaikuttaa asettamalla laudalle autiomaalaatan, joka pelaajan valinnan mukaan joko lykkii kameleita eteen- tai taaksepäin. Laatalla, jonka toisella puolella on keidas ja toisella kangastus, tienaa myös jonkin verran, koska jokainen siihen osuva kameli tuottaa asettajalle voittoja.

Yksi vaihtoehto on veikata joko koko kisan voittajaa tai häviäjää. Ensimmäisenä oikein veikannut saa isoimman potin mutta mitä varhaisemmassa vaiheessa kisaa ollaan, sitä todennäköisimmin tilanne elää ja muuttuu. Odotteleminen taas takaa sen, että joku toinen veikkaa aikaisemmin ja isoin potti jää saamatta. Peli rakentaa kutkuttavia uhkapelitilanteita myös pitkällä tähtäimellä, ja esimerkiksi jos jokin kameli alkaa selvästi pitämään perää, alkavat veikkaukset kisan häviäjästä viuhumaan kiivasta tahtia laudalle. Oman värinsä tuo että koko kisan tulosta koskeva veikkaus on salainen.

Aina voi valita myös pistävänsä asioihin vauhtia ja heittää noppaa. Tämä käy niin että tarttuu pyramidiin, ravistaa sitä, kumoaa sen kärjelleen ja vapauttaa sieltä yhden nopan. Tämän nopan värinen kameli lykkii sitten eteenpäin. Tämä toiminto tietenkin pyörittää koko peliä, mutta ei ole yhden punnan kompensaatiosta huolimatta useimmiten kauhean kannattavaa. Suurimmat tuotot saa useimmiten veikkaamalla eikä olemalla se, joka ajaa toiminnallaan kisaa eteenpäin. Useimmiten noppaa siis heitetään pakon edessä ja tilanteen ollessa sellainen, että kaikki mahdolliset vedot etappia koskien on lyöty pöytään.

Tiivistelmä

+ Nopeasti opittavat säännöt.

+ Mukaan mahtuu jopa kahdeksan pelaajaa.

+ Nokkela vedonlyöntimekaniikka.

+ Vauhdikas ja hauska.

 

– Satunnaisuus ei välttämättä miellytä kaikkia.

– Pelin tappioputket voivat olla armottomia.

 

Arvosana

Camel Up on siis peli todennäköisyyksien hallinnoinnista, elegantti simulaatio uhkapelaamisen riemusta ja hauskaa ajanvietettä. En ole itse koskaan ymmärtänyt, miksi kukaan haluaisi seurata kuinka eläimet kiertävät ympyrää tai löisi vielä vetoa niiden sijoituksesta, mutta Camel Up auttoi ainakin vähän ymmärtämään sellaisella tavalla, jolla ei häviä omaisuuksia raveissa. Suosittelen Camel Uppia seurapeliksi, joka sopii erityisesti varsin isollekin porukalle.

Mrs. Darth Vader

Klassikko on syntynyt! Kuuluu yleissivistykseen. Jos et jo ole tutustunut, nyt on aika.

 

 

Supercup

Supercup on lisäosa Camel Up -lautapeliin ja on selkeästi suunniteltu tuomaan lisää ihan kaikkea mahdollista pääpeliin: vaihtoehtoisia sääntöjä, lisää pelaajia, jatko-palaa lautaan yms. Kuinka se onnistuu tässä kaikessa ei ole yksinkertainen kysymys vastata.

Lisäosa näyttää itse peliäkin älyttömämmältä.

Lisäosa näyttää varsinaista peliäkin älyttömämmältä.

Mitä Supercupin laatikossa saa, ei ole ihan vaatimaton kokoelma sälpettä. Supercupissa on noin 20€ hinnalle vastinetta ainakin erinäisen sälppeen määrässä. Laajennuslauta, kolikot, kortit, nopat ja kolmiulotteiset pahvikomponentit kuten kamera ovat samaa erinomaista laatua kuin itse Camel Upin käyttämät osat. Lisäosa on saatavilla tällä hetkellä suomalaisissa lautapelikaupoissa saksan ja englannin kielellä. Komponenteissa ei ole painettuna mitään kummallakaan kielellä joten Super Cup sopii yhteen myös suomenkielisen Camel Upin kanssa, ja näin sitä olen kokeillutkin.

Pelipöydälle kasattavan roinan määrä kasvaa kiitettävästi.

Pelipöydälle kasattavan roinan määrä kasvaa kiitettävästi.

Laudan jatkopalan ja kaksi pelaajaa lisäävien osien arvo on ilmeinen. Ensimmäisenä mainittu lisää pelin kestoa ja peli on todellakin sitä hauskempi, mitä enemmän siihen vain saadaan osanottajia. Lisäosan varsinainen paino on säännöissä, jotka on esitelty neljänä moduulina.

Valokuvaaja on Supercupin kaikkein näyttävin moduuli, kamera on komean näköinen viritelmä ja valokuvaajaksi ryhtyminen on houkuttelevaa melkein jo siksi. Valokuvaajaksi ryhtynyt asettaa kameran jonkin ruudun viereen väijyyn ja heti, kun siihen laukkaa kameleita, saa niiden muodostaman pinon kokoisen määrän egyptin punnissa. Valokuvaajaksi ryhtymisen mielekkyyttä vähentää tosin se, että yksittäisen kamelin sijoitusta on suhteellisen helppo veikata mutta todennäköisyyksien miettiminen sille, mihin osuu suurin pino, onkin vaikeaa ellei mahdotontonta. Tienestit valokuvaamisesta ovat siis lähestulkoon satunnaiset, mikä tekee tästä moduulista hieman kyseenalaisen.

Supercup esittelee mm. nämä kaksi uhkapeluria.

Supercup esittelee mm. nämä kaksi tyylikästä uhkapeluria.

Sijoituksen veikkaaminen etapin aikana on nyt mahdollista muutenkin kuin veikkaamalla vain etapin voittajaa. Tämä toteutetaan poimimalla joka etapin voittajaa veikkaavan laatan kera pieni lisuke joka täsmentää, mitä sijaa veikkaat. Samainen lisuke voidaan poimia myös muuttuvan tilanteen täsmentämiseen jos vaikka olet huomannut, että etapin ensimmäiseksi veikkaamasi kameli on selkeästi jäämässä toiseksi tms. Tämä pieni muutos tasapainottaa tilanteita joissa voitot kahmivat ne, jotka ensimmäisenä pääsevät veikkaamaan etapin ilmeistä voittajaa, ja tarjoaa myös mahdollisuuden nopeisiin korjauksiin.

Supercup tuo mukanaan myös vedonlyöntiliittoumat. Nämä eivät ole neuvoteltavia liittoja, vaan jos toinen on etapin aikana saatavilla, hän on automaattisesti liitossa sitä haluavan kanssa. Kumpikaan ei menetä liittoumassa mitään, vaan saa haluamansa voiton toiselta samansuuruisena kuin hänkin. Vedonlyöntiliittouma on harkitsemisen arvoinen toiminto, jos kaikki hyvät vedonlyöntivaihtoehdot on viety etapin aikana nenän edestä tai jos haluaa “pummia” tiensä voittoihin menestyvien pelaajien siivellä.

Supercupin kiehtovin idea on sen esittelemät tukinopat, joiden numeroinnissa on tulokset yksi ja kaksi molemmat kolmeen kertaan. Näitä noppapyramidiin lisäämällä pelaaja voi tukea kannustamaansa kamelia kohti voittoa. Tämän sääntömoduulin käyttö lisää mielestäni kaaosta pelipöydässä, mutta on toisaalta äärimmäisen tyydyttävä sääntölisä, kun sitä onnistuu itse hyödyntämään. Ainakin tunne siitä, että vaikuttaa tapahtumiin, on konkreettinen. Pelissä, jossa käytetään tätä moduulia ennen etapin ensimmäisen pelaajan vuoroa, lisätään perää pitävän kamelin noppa automaattisesti pyramidiin. Tämä tekee kilpailuista myös tipan verran arvaamattomampia. Kamelit ovat tiivimmässä ryhmässä eikä ole selkeää peränpitäjää.

Supercupin arvo on siinä, että jos Camel Up itsessään alkaa olla jo liiankin tuttu, niin sen elinaikaa pelipöydällä saa pidennettyä lisäämällä siihen erilaisia vaihtoehtoisia sääntöjä. Pelin toimivuuden kannalta tätä voi varauksetta suositella vain niille, jotka osaavat peruspelin jo aivan ulkoa. Camel Up on äärimmäisen hyvin loppuun mietitty ja nopeasti etenevä peli, jonka lisäosa voi muuttaa täysin. Aivan kaikkien Supercupin sääntömoduulien käyttö muuttaa Camel Upin jo hieman sekavaksi. Supercup on lisäosa, jonka käyttö vaatii hieman miettimistä ja kokeilua sen suhteen, mikä siinä toimii ja mistä ominaisuuksista itse pitää.

Tiivistelmä

+ Lisää pelaajien määrän jopa kymmeneen.

+ Lisää joukon erilaisia ja kiehtovia sääntöjä.

 

– Lisäosan uusista säännöistä moni ei ole kauhean onnistunut.

– Käyttö vaatii omaa harkintaa, kaikkea ei voi vain huoletta heittää pöytään.

– Voi hidastaa varsin nopeatempoisen pelin lukuisilla vaihtoehdoillaan.

 

Arvosana

Ihan söpö naapurin tyttö.

Ihan söpö naapurin tyttö.

 

 

 

 

Pelit ovat arvostelijan itse hankkimia.