sparkle_unleashed

Sparkle Unleashed, 10tons Ltd. 2014

Alustat: Xbox One, PS3, PS4, PS Vita, iOS, Windows, Windows Phone 8, Mac, Android
Kehittäjä: 10tons Ltd.
Julkaisija: 10tons Ltd.
Genre: Puzzle
Ikäraja: 3

Sparkle Unleashed on kotimaisen 10tons Ltd. studion kevyt puzzle-peli. Se koostuu hieman yli sadasta kentästä, joissa värikäs ja kiemurteleva pallonauha täytyy saada tuhottua. Nauha kulkee vääjäämättömästi eteenpäin kohti kentän päättävää koloa vaihtelevalla nopeudella. Jos pelaaja ei onnistu tuhoamaan kaikkia palloja ennen kuin ne päätyvät koloon, kenttää ei pääse läpi.

Nauhaa tuhotaan ampumalla tietyn värinen kuula sellaiseen kohtaan, että muodostuu vähintään kolmen pallon värisuora. Kun tuhoamisessa menestyy tarpeeksi hyvin, ilmaantuu ammuttaviin pallosiin myös erikoisominaisuuksia. Niitä ovat esimerkiksi perhosparvi, joka syö nauhaa edestä tai ominaisuus, joka työntää koko nauhaa taaksepäin. Oma suosikkini näistä oli ehdottomasti meteorikuuro, joka kohdistui erityisesti palloihin, joilla ei ole vieressään samanvärisiä kavereita. Alussa näitä erikoisominaisuuksia on vain kaksi, mutta niitä aukeaa lisää matkan varrella.

sparklepallot

Kuvakaappaus pelistä Sparkle Unleashed. 10tons Ltd. 2014

Vaikeustaso on yleisesti ottaen aika helppo, itse jäin vain muutamaan kenttään jumiin pidemmäksi aikaa. Helpohko taso tosin kannustaa jatkamaan pelaamista pidempäänkin, sillä tutulla ”no jos vielä yksi kenttä” -mentaliteetilla. Haastavuus kuitenkin nousee pikku hiljaa kun nauhaan ilmestyy lisää värejä tai esimerkiksi kettinkejä jotka täytyy tuhota ensin. Monipuolisuutta lisäävät myös kahden nauhan kentät, kolosten sijoittelu ja kentät, joissa täytyy selvitä tietyn aikaa. Ensimmäisen läpäisyn jälkeen pelin voi pelata uudestaan läpi vaikeammalla tasolla. Kun peruspeliä on pelannut jonkin aikaa, avautuu valikkoon myös erillisiä selviytymishaasteita.

Tahatonta haastavuutta tuo kunnollisten ohjeiden puute. Kaikkia erikoisominaisuuksia ei ole selitetty tarpeeksi ja niiden vaikutusta joutuu vain arvailemaan. Kentän epäonnistuessa latausruudussa näkyy erilaisia vinkkejä, mutta niitä ei ole saatavissa missään keskitetysti. Tajusin vasta pelin loppupuolella, että erikoisominaisuuksien yhdistelmiä pystyy vaihtamaan oman valikkonsa kautta ennen kentän valintaa.

Palleroisiin on saatu tyydyttävää fyysisyyden tuntua äänisuunnittelun avulla. Toisiinsa kilahtelevat kuulat vaikuttavat aidoilta juuri äänitehosteiden takia. Erikoisominaisuuksien omat äänet ja muutamat erilaiset kenttämusiikit tuovat elävyyttä pelikokemukseen. Kun pallurat alkavat lähestyä kuolon koloa, muuttuu musiikki painostavaksi jännitysmusiikiksi. Sillä on hämmentävän voimakas vaikutus, sillä usein läpäistyäni kentän viime hetkillä huomasin, että olin pidättänyt hengitystäni. Äänentasoihin olisi tosin kannattanut kiinnittää huomiota, sillä käynnistysvalikon musiikki tuntuu olevan kovemmalla voimakkuudella kuin muissa peleissä.

sparklekartta

Kuvakaappaus pelistä Sparkle Unleashed. 10tons Ltd. 2014

Pelin ympärille on kehitetty myös fantasiavaikutteinen kehyskertomus. Nimetön valtakunta on joutunut pahuuden ja pimeyden valtaan ja pelaajan tehtävänä on pelastaa valtakunta tältä. Pelialue näyttäytyy karttana ja jokainen kenttä päivänä, joka edistää pelaajan matkaa valtakunnan läpi. Tietyin väliajoin saatavat erikoisominaisuudet ovat välietappeja, joiden saavuttaminen sytyttää hiilipannuihin pimeyttä karkottavan liekin. Ikävä kyllä tarinan kehitys on jätetty puolitiehen ja se onnistuu enemmänkin ärsyttämään kuin elävöittämään. Taustatarina käydään läpi muutamalla lauseella ennen yksinkertaista tutorialia ja se ei oikeastaan vaikuta peliin mitenkään.

Kartalle on ripoteltu mystisiä temppeleitä, joita lähestyessä syvä traileriääni kuvailee niitä yhdellä lauseella. Temppeleihin ei kuitenkaan mennä eivätkä ne liity pelimekaniikkaan millään tavalla. Sama ääni kertoo alussa matkan alkaneen ja lopussa muutamalla lauseella monotonisesti pelaajan voitosta. Tämä tekee lopusta hieman antiklimaattisen.

Muutamista puutteistaan huolimatta Sparkle Unleashed on omassa genressään varsin onnistunut tapaus ja sitä pelaa mielellään lyhyitä tai vähän pidempiäkin sessioita. Suosittelen välipalaksi pidempien pelien välille tai mukavaksi bussimatkan ajanvietteeksi.

Tiivistelmä:

+Koukuttava
+Monipuolinen
+Hyvä äänisuunnittelu

-Taustatarinaa ei hyödynnetä tarpeeksi
-Ohjeiden puute

Arvosana:

 

Ihan söpö naapurin tyttö.

Ihan söpö naapurin tyttö.

*****
Peli on saatu ilmaisena arvostelukappaleena.