Isän ja tyttären yhteinen harrastus. © By Mandcrobertson (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Isän ja tyttären yhteinen harrastus.
© By Mandcrobertson (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Mediassa usein käsitellän isän ja pojan välistä suhdetta ja toitotetaan sitä, kuinka poika tarvitsee miehen mallin, jota äiti ei voi antaa. Isähahmo on kuitenkin tärkeä myös tytöille. Isän ja tyttären suhteesta harvemmin puhutaan, ja useimmiten keskustelu käynnistyy nimenomaan siitä näkökulmasta, mitä isäsuhde merkitsee tyttären kannalta. Isänpäivän kunniaksi Nörttitytöt pyysikin vaihteeksi isiä kertomaan tuntemuksiaan ja kokemuksiaan tyttöjen kasvattamisesta.

 

Pyrkimys reiluuteen

”En osaa näin äkkiseltään sanoa, millä tavoin sitä suhtautuu erilailla kuin poikaan. Ehkä se vielä näin parin vuoden jälkeen on hyvin samantyylistä molempien kanssa. Ehkä suhtaudun hieman suojelevaisemmin ja lempeämmin tietyssä mielessä… Mutta hyvin samoja fiiliksiä ja keloja on molemmista naperoista.

Voi paljolti johtua siitä, että koittaa myös itse miettiä, ettei olisi ns. epäreilu tai muuta sellaista kumpaakaan kohtaan.

[Tytön] kasvattamisessa hämmentää hyvin samantyyliset asiat kuin pojan kanssa. Yksi on ehkä ne stereotypiat, joita ei loppupeleissä ole muualla kuin mediassa ja muiden mielessä. “Ai otat leluauton sen nuken sijaan päiväkotiin lelupäivänä”. Tai kun haluaa ajaa Gran Turismoa ratilla ja polkimilla pleikkarilla… no big deal. Sama, kun poika paiskoo prinsessamekkoa päälle, ja itse miettii ehkä, että mikähän idea tossakin on, ja kun taas muistaa, että mitäpä tuo napero siitä välittää, onko joku asia 50-luvulla ollut tyttöjen/poikien hommaa..

Vaikka kaikkeen tuollaseen suhtautuu itse aina hyvinki vapaasti, niin silti se aina yllättää, mitä naperot millonki diggaa tehdä/pitää päällä/höpötellä.

Ja kyllään se ehkä maailman sulosin asia on, kun yöllä kuuluu tuolta lasten huoneesta varovasti, että “Iiiisiiii… tuu laittaan mulle peitto”. Siihen ei koskaan tympäise herätä, vaikka kuin väsyttäisi, se kun yleensä on nimenomaan tytär. Jos jotain eroa näiden naperoiden väliltä miettii, niin _voi_ olla, että tyttären kanssa joidenki asioiden suhteen on vähän kärsivällisempi. Ja suojelevampi ehkä. En tiedä johtuuko siitä, että on nuorempi vai siitä, että on tyttö.” Isä 30v, tytär 2v.

 

Yhteistä tekemistä

Nörttityttö ja isä laskettelurinteessä joskus 80-luvun lopussa.

Isä ja tytär laskettelurinteessä joskus 80-luvun lopussa. Arkistokuva.

” Ydinperheeseeni kuuluu vaimo ja neljä lasta, kolme tytärtä ja poika, kaikki jo aikuisia. Vaikka itse olen viettänyt työelämästäni suurimman ajan kasvatus- ja opetustyössä, en vieläkään oikein tiedä, mitä sana ”kasvatus” tarkoittaa. Perheemme on kasvanut yhdessä ja olemme kasvaneet yhteen, niin että ketään ei erityisemmin ole tarvinnut kasvattaa. Olen jokaisesta lapsesta yhtä kiitollinen ja onnellinen joka ikisenä päivänä.

Muistilokeroihini on tallentunut valtavat määrät yhteisiä reissuja milloin mihinkin. Kotioloissa auton mittariin kertyi päivittäin yli viisikymmentä kilometriä roudatessa lapsia harrastuksista toiseen. Niin monet kerrat pakkasimme pienen automme täyteen laskettelukamppeita ja evästä, suunnatessamme milloin mihinkin laskettelukeskukseen nauttimaan hohtavista hangista. Tyttötrio viihtyi mäessä ja tuli alas rinteitä milloin mitenkin päin. Niin monet kerrat pakkasimme jälleen automme täyteen ja suuntasimme keulan kohti Kuusankosken mummulaa. Koskaan ei autossa riidelty, koskaan ei ollut ahdasta, vaikka täyttä oli, ja joskus saattoi ahneuksissa syöty rusinarasian sisältökin purskahtaa takapenkille kaikkien haisteltavaksi. Paljon olisi tarinoita ja kommelluksiakin kerrottavissa, mutta jääköön ne toiseen kertaan.

Lyhyesti totean, että avainsanoja isän ja tyttöjen yhteisessä kasvussa ovat rakkaus ja luottamus. Noitten sanojen sisältä löytyvät rajat ja sopivasti siimaa, että elämä on onnellista ja koti on aina maailman paras paikka.” Isä 66v, tyttäret 29v, 34v, 37v

 

Pelko ja rakkaus käsi kädessä

Pearl Harborin laivastotukikohdan työntekijä tanssittaa tyttäriään tukikohdan juhlissa. ©By Petty Officer 3rd Class Paul Honnick (https://www.dvidshub.net/image/266522) [Public domain], via Wikimedia Commons

Pearl Harborin laivastotukikohdan työntekijä tanssittaa tyttäriään tukikohdan juhlissa.
©By Petty Officer 3rd Class Paul Honnick (https://www.dvidshub.net/image/266522) [Public domain], via Wikimedia Commons

”Tunne tyttärien isänä?

Pelko.

Ei pelko siitä kuinka olla isä. Ei pelko siitä kuinka lapsia hoidetaan tai kuinka unirytmit rakennetaan, ei siitä kuinka kestän uhma- tai murrosiät.

Pelko siitä kuinka osaan olla mies. Rakastava mies, esimerkki sukupuolesta jota edustan; korostanko liikaa maskuliinisuuttani, alleviivaanko sukupuolten näennäisiä eroja, osaanko osallistaa, osaanko osallistua.

Pelko siitä, että tuen liikaa tai tuen liian vähän. Pelko siitä, että vaadin liikaa.

Pahimpana kuitenkin pelko siitä, että epäonnistun. Että näkisin kasvoilta ajatuksen “ei isän kaltainen.”

Kaikki tämä pelko kumpuaa rakkaudesta, ehdottomasta rakkaudesta tyttäriini.

Suurin haasteeni on osoittaa se joka hetkessä ja päivässä.”  Isä 29v,  tyttäret 7v ja 1,5v

 

Nörttitytöt toivottaa hyvää isänpäivää kaikille, erityisesti isän ja/tai tyttären asemassa oleville ihmisille.