Olen pitkään mieltänyt kirjamessut messuiksi, joissa kirjailijat esittelevät uusimmat romaaninsa ja kustantajat esittelevät romaaneja ja elämänkertoja. Aina mukana on joku sen hetken kuuluisin kirjailija, jota kaikki tulevat kuuntelemaan. Siksi en ole pahemmin kirjamessuilla käynyt. Tänä vuonna sinne menin ja kuten yleensäkin, kuvitelmani messuista osoittautuivat aivan vääriksi. Toki messuilla oli paljon romaaneja ja kirjailijoita, joita porukka tuli kuuntelemaan, mutta oli siellä myös paljon, paljon muuta.

2015-10-23 14.52.54-2

Kuvaaja: Erika Voutilainen

 

WP_20151024_13_39_44_Pro

Kuvaaja: Henna W

Tietokirjoista värityskirjoihin

Kirjamessuilla oli tarjolla tietokirjoja enemmän kuin odotin. Tosin odotuksenihan eivät olleet kovin korkealla. Tietokirjoista löytyi myös puheohjelmaa, jota seurasin mielelläni. Perinteisen puheohjelman lisäksi messuilta löytyi Tiedetori, jossa ohjelma käsitteli tieteen maailman tekemisiä. Tiedetorin ohjelma ei siis liittynyt suoraan mihinkään kirjaan.

Tietokirjojen lisäksi löysin messuilta aikuisille suunnattuja värityskirjoja. Värityskirjoja löytyi melkein jokaiselta kustantajalta. Värityskirjabuumi oli siis löytänyt kirjamessuillekin. Myytävänä oli erilaisia aikuisille suunnattuja värityskirjoja sekä värikyniä ja väritykseen sopivia tusseja. Valikoimaa oli sen verran paljon, että luulisi jokaisen halukkaan löytävän juuri itselleen sopivan värityskirjan. Itse olen värityskirjani suhteen hyvinkin nirso. Pidän selkeistä yksittäisistä kuvista, jotka täyttävät vain yhden sivun. Kauniit tapettimaiset kaavat eivät ole minun juttuni.

Kirjamessuilla julkaistiin Kansallistarusto. Kansallistarustoon jokainen voi kirjoittaa, taittaa ja julkaista omia tarinoitaan. Tämän lisäksi pystyy lukemaan ja hakemaan muiden tarinoita. Projekti vaikuttaa mielenkiintoiselta ja tutustumisen arvoiselta

 

E-kirja ja lukulaitteet

WP_20151024_14_18_26_Pro

Letto Frontlight
Kuvaaja: Henna W

Sähköiset kirjat näkyivät myös messuilla. Kuten kirjamessujenkin suhteen, kuvittelin että e-kirjoina löytyy enimmäkseen romaaneja. Kuitenkin E-kirjojen suosio kasvaa -paneelikeskustelussa kaupungin kirjastojen edustaja kertoi, että Helmetin sähköisten kirjojen valikoimasta löytyy enemmän tietokirjoja kuin romaaneja. En ole vielä tutustunut Helmetin e-kirjavalikoimaan mutta aion varmasti sen tehdä.

Sähköisten kirjojen lukulaitteita ei Suomessa montaa ole tarjolla. Muutama eri laite löytyy suomalaisistakin kaupoista ja toki ulkomailta voi tilata niitä, joita ei Suomesta saa. Koska pidän vaihtoehdoista ja tekniikasta, niin olin mielissäni nähdessäni kirjamessuilla itselleni uuden lukulaitteen. Adlibris esitteli messuilla lukulaitettaan nimeltään Letto Frontlight. Pikaisella tutkimisella Letto vaikutti ihan pätevältä lukulaitteelta. Lukulaite oli tosin hieman turhan terävän kulmikas pyöristettyihin kulmiin tottuneelle käyttäjälle.

Lautapelit

Olin yllättynyt, että kirjamessuilta löytyi myös lautapelejä. Lautapeli.fi, Fantasiapelit, Poromagia ja Tactic olivat paikalla omilla osastoillaan. Tacticilla oli tarjolla lapsille suunnattuja pelejä. Muilla esittelijöillä taas oli tarjolla pelejä aikuisempaankin makuun. Fantasiapeleillä ja Poromagialla oli myös demopöydät, joissa pystyi tiettyjä pelejä kokeilemaan. Valitettavasti kirjamessuilla oli sen verran paljon nähtävää ja koettavaa, etten demopelejä ehtinyt kokeilemaan.

Lukuluettelo

Koska kyse oli kirjamessuista, niin päätyihän sitä kirjoja lukulistalleni. Yleensä pyrin lainaamaan kirjani kirjastosta, koska kirjahyllyni on jo täynnä. Tällä kertaa saatan tosin katsoa, jos vaikka kirjat löytyisivät lainattavina e-kirjoina.

Snowden – Maailman halutuin mies (Luke Harding)

Miten Edward Snowden päätyi paljastamaan tietonsa? Mitä paljastusten jälkeen tapahtui? Kuuntelin kirjamessuilla Luke Hardinging haastattelun ja kiinnostuin kirjasta entistä enemmän. Vaikka tiedänkin, kuka on Edward Snowden, en tunne tarinaa hänen takanaan.

Ostovallankumous (Jukka Aminoff, Mika D. Rubanovitsch )

Kirja on suunnattu yrityksille ja markkinoijille, mutta siitä on luultavasti hyötyä minullekin. Miten myydään ja miten saadaan asiakas ostamaan, ovat hyödyllisiä tietoja myös niille, jotka eivät myy ammatikseen. Minua kuluttajana kiinnostaa, millä kaikilla tavoille juuri minulle tai massoille yritetään myydä asioita, joita en välttämättä edes tarvitse. Tämä kirja ei välttämättä anna juuri siihen vastausta, mutta voi antaa uutta tietoa.

Maailman pisin pajunköysi (Åke Persson, Thomas Oldrup)

Miten ne klassiset ja suositut tarinat oikeasti menivätkään? Jos ei muista tai tiedä, niin aina voi tarkistaa tästä kirjasta (tai muualta). Välttämättä en opi kirjasta uutta tai merkittävää, mutta pyrin lukemaan myös sivistäviä kirjoja, ihan vain huvin vuoksi.

Vlad Seivästäjä ja vampyyrikreivi Dracula (Tuomas Hovi)

Vampyyritarinat ovat kiehtovia, ainakin omasta mielestäni. Tosin nykyisen populaarikulttuurin vampyyrit ovat omaan makuuni turhan glitterisiä. On siis aika palata vampyyrien synkille alkujuurille. Mistä tarinat ovat saaneet alkunsa, ja kuka olikaan Vlad Seivästäjä? Varmaa on, että en pitäisi tätä kirjaa kevyenä iltalukemisena.

Sinisen kuoleman kuva (Mikko Porvari)

Pääsihän listalleni yksi romaanikin, tosin tietokirjailijan kirjoittamana. Sinisen kuoleman kuvassa eletään vuotta 1920 Viipurissa. Päähenkilöinä ovat kaksi komissaaria, jotka selvittävät kollegansa surmaa. Pidän rikostarinoista ja kieltolain aikainen Viipuri on varmasti mielenkiintoinen ympäristö rikostarinalle.

Kauheimmat runot (Antti Holma)

En yleensä välitä runokirjoista. Kirjahyllytilani on sen verran rajallinen, että vartion tarkkaan millä kirjalla on oikeus päästä hyllyyni. Antti Holman Kauheimmat runot saattaa tosin päästä sinne. Luin muutaman runon ja ne olivat hauskoja sekä oivaltavia. Toisaalta pidän kuivasta ja välillä mustastakin huumorista. Lisäksi kirja on todella kaunis ja tarpeeksi pieni. Se ei siis vie liikaa tilaa.

WP_20151024_18_55_24_Pro

Pitihän sitä käydä myös Viini, ruoka ja hyvä elämä -messuilla, kun kerran tuli mahdollisuus.
Kuvaaja: Henna W