Tearaway_Unfolded_Crafted_Edition_Box_Art_N.A

Kansikuva. Lähde: Wikipedia

Alustat: PlayStation 4
Kehittäjä: Media Molecule, Tarsier Studios
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Genre: tasoloikka/seikkailu
Ikäraja: 7+

Tearaway Unfolded on laajennettu uudelleenkerronta PlayStation Vitalle vuonna 2013 ilmestyneestä Tearawaysta. Tyylillisesti peli on hyvin lähinnä Media Moleculen Little Big Planetia, joka on myös erilaisista materiaaleista askarreltu sadunomainen mielikuvitusmaailma höystettynä brittihuumorilla. Tällä kertaa kaikki on tehty paperista hahmoja myöten.

Tearawaysta erikoisen tekee neljännen seinän rikkominen heti alussa: tarinan kertojaäänet puhuttelevat pelaajaa suoraan ja sekä pelimekaniikat että tarina luovat välittömästi vahvan tuntuman, että pelaaja (“Sinä”) on erillinen olento viestinviejästä (“atoi” tai “iota”, sukupuolesta riippuen), jota ohjataan ja autetaan tämän matkalla korjaamaan reikä taivaassa ja viemään viesti perille. Plussaa on ehdottomasti annettava siitä, että peli kysyy pelaajan sukupuolta (tosin vaihtoehtoina vain mies ja nainen) ja viestinviejäkin voi olla joko poika tai tyttö.

Tearaway™ Unfolded_20151010222608

Niin meemi. <3

Käännös käsikonsolilta pöytäkonsolille on niin onnistunut, ettei tästä mahdollisesti koituneita pikkuvikoja osaisi edes epäillä, ellei tiedä kyseessä olevan käännös. Grafiikat on päivitetty täyteen teräväpiirtotarkkuuteen, kentät on muokattu toisenlainen ohjain mielessä pitäen ja ohjattavuus on satunnaisia ongelmia lukuun ottamatta sulavaa. Lähinnä hankalaksi koin kohdat, joissa piti ohjaimen touchpadilla lähes yhtä aikaa sekä pyyhkäisemällä luoda tuulta että painamalla rummuttaa ja lisäksi liikkua ja hyppiä. Myös loppupään kentissä ainakin allekirjoittaneen sorminäppäryys alkoi loppua, kun piti kikkailla välillä kolmekin symbolinappia pohjassa, liikkua ja välillä hypätä yhdellä niistä pohjaanpainetuista napeista – alkuperäistä peliä pelaamatta vaikea sanoa, onko ongelma vain käännöksessä vai molemmissa versioissa… vai ehkä vain omissa nakkisormissa.

504e105173886535fe33aee0ef06e3c8f6594f3a

Pelin kameralla otettu maisemaotos.

Little Big Planetin tavoin myös Tearaway kannustaa luovuuteen: omaa viestinviejää voi kustomoida erilaisilla valmiilla paloilla tai tekemällä itse lisää. Touchpadilla piirrettyjen omien kuvioiden lisäksi voi hyödyntää PlayStation Eye -kameraa tai kännykällä otettuja kuvia PlayStation-sovelluksen avulla. Pelissä on myös runsaasti sivutehtäviä, joissa jokin hahmo pyytää Sinua tekemään elämästään hieman tyylikkäämpää. Pelaajan tekemiä elementtejä myös ripotellaan pitkin kenttiä, ja olin yllättynyt miten hyvältä huonosti touchpadilla piirretty kruunu voi näyttää pelin sisällä. Käytössä on myös kamera, jolla voi ottaa sekä maisemakuvia että selfiekuvia. Käyttöön voi myös avata erilaisia linssejä, kuten laajakuva ja zoom, sekä filttereitä, kuten mustavalko-, seepia- ja negatiivifiltterit. Valokuvien lisäksi kameralla voi ottaa pelimaailmasta myös animoituja GIF-pätkiä. Omia luomuksiaan voi tottakai myös jakaa Tearaway.me-sivustolla.

28fafda98d97f91eae1293aaa768ad995d58a7fe

Eräs kerättävistä askartelumalleista: karuselli.

Luovuuteen annetaan työkaluja myös tosimaailmaa varten: pelissä kerätään askarteluohjeita, joita voi tulostaa ja kasata fyysisiä versioita pelin hahmoista ja esineistä. Heti kun saan lasivitriinin, johon piilottaa kissoilta asioita, varmasti askartelen oman atoin…

Vaikka tarinallisesti peli on yhtä (näennäisen) naiivin simppeli kuin visuaalisestikin, sitä on mukava pelata ehkä juuri siksi: lapsenomainen tunnelma tuntuu rentouttavalta silloinkin, kun hienomotoriikka on koetuksella. Epäonnistumisista ei rankaista, joten ei ole paineita onnistua täydellisesti. Tearaway Unfolded on sekä teknisesti että visuaalisesti juuri niin hiottu kokonaisuus kuin Media Moleculelta sopii odottaakin. Kaikin puolin tässä on peli, josta koko perhe voi nauttia yhdessä.

Tearaway™ Unfolded_20151010225224

Ei mennyt ihan putkeen aina seikkailu, mutta perille päästiin!

Tiivistelmä

+ Käsinkosketeltavan kaunis maailma
+ Ohjaimen ominaisuuksien monipuolinen käyttäminen
+ Sopii kaikenikäisille

– Ajoittaiset kameraongelmat

Arvosana

Mrs. Darth Vader

Mrs. Darth Vader

 

*****
Peli on saatu ilmaisena arvostelukappaleena.