Nörttitytöt

Kohta 52 vuotta tv-katsojia ilahduttanut scifi-sarja Doctor Who palasi syksyllä ruutuihin 9. tuotantokauden jaksoilla.  Suomessa Yle-TV2 esittää jaksot maanantai-iltaisin, noin viikon viiveellä Iso-Britannian lähetysajasta.

 

IMG_3796 (640x427)

12.Tohtorin ensiesiintymistä ihasteltiin myös Doctor Who:n 50-vuotisjuhlissa. Kuva: Katja Argillander

Doctor Who on sarja, jossa tapahtuu paljon.  Vuoden 2013 kesällä uutisoitiin, että 11. Tohtoria näyttelevä Matt Smith jättää sarjan. Spekulaatiot 12. Tohtorin näyttelijästä kävivät kuumina ja kaikenlaisia huhuja liikkui mediassa ja somessa. Elokuussa 2013 paljastettiin suorassa BBC:n lähetyksessä, että seuraavaa Tohtoria näyttelee Peter Capaldi. Ensimmäisen kerran 12. Tohtorista nähtiin vilaus 50-vuotisjuhlajaksossa The Day Of The Doctor, joka esitettiin marraskuussa 2013. Itse katsoin jakson Lontoossa elokuvateatterissa. Tuo lyhyt hetki, jonka aikana nähtiin lähinnä Peter Capaldin kulmakarvat, aiheutti katsomossa valtaisan huutokiljahduskohtauksen. Uusi Tohtori oli tehnyt heti vaikutuksen. 11. Tohtorin regeneraatio tapahtui 2013 joulujaksossa The Time of The Doctor. Jakson lopussa kuultiin 12. Tohtorin legendaariset ensimmäiset sanat “Kidneys! I’ve got new kidneys! I don’t like the colour!” Lausahdushan päätyi heti sen jälkeen fanien iloksi t-paidan tekstiksi.

 

Elokuussa 2014 ennen 8. kauden alkua näyttelijät Peter Capaldi, Jenna Coleman ja sarjan pääkäsikirjoittaja Steven Moffat tekivät näyttävän promokiertueen, joka käsitti koko maailman aina Etelä-Koreasta Meksikoon. Ehkä tämä kertoi jotain ainakin siitä, kuinka suosittu ja iso juttu Doctor Who on myös Iso-Britannian ulkopuolella. 8. kausi alkoi 23.8.2014, jolloin Ben Wheatleyn ohjaama aloitusjakso Deep Breath  sai ensi-iltansa. Jakso esitettiin Iso-Britanniassa myös elokuvateattereissa. Lontoon Leicester Squaren Odeon-teatterissa jakso sai yleisöltä suuret aplodit. Johtui ehkä siitä, että Capaldi, Coleman ja Moffat olivat paikalla teatterissa. Tunnelma oli innostuneen odottava niin yleisössä kuin tekijöidenkin keskuudessa. Uusi kausi ja uusi Tohtori vaikuttivat kaikin puolin lupaavilta. Uuden Tohtorin myötä sarja oli saanut uudet alkutekstit ja myös Tardis oli saanut uuden Tohtorin mukaisen ilmeen.

IMG_6518 (2) (640x450)

Peter Capaldi, Jenna Coleman ja Steven Moffat Deep Breath-jakson ensi-illassa Lontoossa. Kuva: Katja Argillander

 

12. Tohtori vaikutti  hyvältä heti ensihetkistä alkaen. Minusta on hyvä asia, että rooliin valittiin vaihteeksi iäkkäämpi henkilö. Peter Capaldi on taitava ja muuntautumiskykyinen näyttelijä. Hän osaa kuvastaa hienosti Tohtorin tunteita pienillä ilmeillä ja eleillä. Haastattelujen ja lehtijuttujen perusteella minulle on jäänyt erittäin positiivinen kuva Capaldista. Ihailen suuresti sitä, kuinka hän suhtautuu sarjaan ja sen tekijöihin kunnioittaen ja myös suurella nöyryydellä. Ehkä tämä selittyy sillä, että hänhän on itse ollut nuorena suuri Doctor Who -fani. Hän osaa arvostaa sarjaa, sen tekijöitä, historiaa ja tietysti faneja.

 

Tohtorin vaihtuminen on aina iso prosessi, josta toipuminen vie aikansa. Doctor Whon 8. kausi on vielä tutustumista ja totuttelemista uuteen Tohtoriin. Oikeastaan tällä hetkellä 12. Tohtori on katsojan näkökulmasta vielä nuori. Hänellä on harmaat hiukset ja ryppyjä, mutta se ei loppujen lopuksi kerro mitään hänen todellisesta iästään tai persoonastaan. 8. kaudella on saatu huomata, että Tohtori on vielä epävarma identiteetistään sekä ympäristöstään. Hän ei  oikein vielä tiedä, miten ihmisten keskuudessa pitäisi käyttäytyä eikä hän ymmärrä kaikkia ihmisten tapoja. Tohtori päästelee suustaan tahattomia lipsahduksia, jotka ehkä kuulostavat epäkohteliailta. Itse  en usko, että Tohtori tahtoo tahallisesti loukata ketään.  Tohtori osaa kuitenkin  olla myös valloittava ja huumorintajuinen.  Vaikka kommunikaatio ihmisten kanssa ei oikein aina luonnistu, niin muukalaisten kanssa hän onkin sitten taitavampi. Hän onnistuu luomaan heihin yhteyden ja pystyy manipuloimaan heitä tavalla, joka ei muilta onnistu. Joka tapauksessa Tohtori etsii vielä itseään ja yrittää löytää paikkansa universumissa. Hän ei ole ihan varma onko hän hyvä vai paha. Sopeutuminen tähän hetkeen ylipäätänsä on aluksi vaikeaa, mutta ainakin hän kovasti yrittää.

 

Peter_Capaldi_as_Doctor_Who_filming_in_Cardiff_June_2014

8.kauden kuvaukset Cardiffissa 2014. By s s [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

8. kausi oli erittäin tapahtumarikas. Jaksot olivat hyvin vaihtelevia ja erilaisia niin tarinoiltaan kuin tunnelmiltaan.  Kaudella nähtiin monta huikeaa tapahtumaa. Tohtori kohtasi Half-Faced Manin, joka oli puoliksi ihminen ja puoliksi robotti. Tohtori koki henkisen yhteyden hyvään Dalekiin, Rustyyn. Hän toimi myös koulun vahtimestarina sekä murtatui Karabraxoksen pankiin. Hän tapasi Robin Hoodin, kävi kuussa, matkusti avaruudessa Idän pikajunalla ja lopulta kohtasi Missyn, tuo mysteerirouvan, josta nähtiin väläyksiä pitkin 8. kauden jaksoja.

 

12. Tohtorin tulevaisuudesta ei ole vielä tietoa. Itse toivoisin, että 12. Tohtori pysyisi ainakin vielä muutaman kauden, koska mielestäni hänestä on vielä paljon opittavaa ja regeneraatio on vasta tuoreessa muistissa. 9. kausi on alkanut aika vauhdikkaasti ja  kaksiosainen aloitusjakso oli suorastaan eeppinen. Itse yritän vältellä tulevien jaksojen isompia spoilereita. Huhujen mukaan kuitenkin on odotettavissa, että tällä kaudella tapahtuu isoja asioita. Tavataan vanhoja ja uusia tuttavuuksia ja monstereita. Kohdataan menetyksiä ja onnistumisia. Koskaan ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Juuri nämä asiat ovatkin ne, joiden takia jokaista Doctor Who:n jaksoa jaksaa odottaa aina yhtä innokkaasti ja jännityksellä.