IMG_1931 copy

Sami Sarasen kansigrafiikka hyödyntää villisti pelejä

Elina Lappalaisen Suomen pelialan syntyä, nousua ja kehitystä luotaava opus paljastuu paksuudestaan huolimatta helposti luettavaksi ja lähestyttäväksi. Lappalaisen aiemmin kirjoittamia artikkeleita hyödyntävä teos on mielenkiintoista luettavaa vaikkapa rannalle. Lappalainen perehdyttää lukijan hyvin alan varhaisiin vuosiin Suomessa ja kurkistaa varovaisesti tulevaisuuteenkin.

 

Kirja on jaettu miellyttävästi lukuihin, joissa esitellään alan kovimmat tekijät ja vielä läpimurtopeliään työstävät mahdolliset uudet tähdet. Tutuiksi tulevat tarinat ja hahmot sellaisten suurten nimien kuten Remedy ja Rovio takana. Samalla, kun tutustutaan sympaattisiin suomalaisiin nörtteihin, Lappalainen valottaa myös pelialalla pyörivää armotonta bisnestä, kilpailua ja kaupallisuutta.

Lukijaa ei jätetä pulaan, vaikka pelit, tekijät ja koko peliala olisivat aivan tuntemattomia. Kirjassa on paljon havainnollistavaa grafiikkaa, kuvia ja hauskana oivalluksena lisäinfoa tuovat marginaalihuomautukset. Marginaaleissa olevia linkkejä seuraamalla pääsee tarkastamaan esimerkiksi, millaisella mainoksella Supercell valloitti Superbowlin väliajan. Tai millainen peli on Super Stardust.

 

IMG_1936 copy

Supercell:iä käsittelevän luvun kuvitusta

Samalla kun Lappalainen esittelee eri pelistudioita ja pelialaa, paljastuu myös hauskoja pikku-trivioita, jotka innostavat lukemaan lisää. Allekirjoittanut oppi että Angry Birdseillä on oikeat nimet! Tosin kirja ei kuitenkaan valaissut mistä Clash of Clansin P.E.K.K.A on saanut nimensä.

Vaikka kyseessä on tietokirja, se ei mukavan ja sujuvan tekstin takia tunnu siltä. Lukemista on helppo tauottaa ja jättää kesken, jopa pitemmäksikin aikaa. Eri asia on, haluaako niin tehdä.

 

Kirjan grafiikka on onnistunutta ja pirteää. Hyödynnetäänhän kuvituksessa paljon pelien mainoksia tai suoraan pelistä otettuja kuvia. Muutenkin kirjan visuaalinen ilme on selkeä ja raikas.

Voin suositella Pelien valtakuntaa luettavaksi kaikille, joita peliala kiinnostaa edes hiukan. Pelien valtakunta voi jopa avata käsitystä pelaamisesta ja pelaajista täysin pelaamattomalle henkilölle. Tai laittaa luun kurkkuun sille, joka epäilee voiko tuolla tehdä tosissaan rahaa. (Tosin luulisi Rovion ja Supercellin tehneen sen jo!)