Trespasser_Pic

Promokuva pelistä Dragon Age Inquisition – Trespasser. BioWare 2015. Lähde: Dragon Age wiki.

Alustat: PC, Xbox One, PlayStation 4
Kehittäjä: BioWare
Julkaisija: Electronic Arts
Genre: Roolipeli
Ikäraja:18

Trespasser on maksullinen lisäosa Dragon Age: Inquisition peliin. Lisäosa avautuu pelikartalle vasta kun pelaaja on pelannut pääpelin kokonaan loppuun eli sitä ei voi pelata jos Inquisition on vielä kesken.

Kaksi vuotta on kulunut pääpelin tapahtumista ja Ferelden sekä Orlais ovat kyllästyneet inkvisition militaristiseen läsnäoloon. Niinpä inkvisiittori sekä hänen neuvonantajansa on kutsuttu Talvipalatsiin poliittisiin neuvotteluihin, joissa ratkaistaan inkvisition kohtalo.

trespasser

Promokuva pelistä Dragon Age Inquisition – Trespasser. BioWare 2015. Lähde: Dragon Age wiki.

Paikalle ilmaantuvat antamaan tukensa tietysti myös inkvisiittorin vanhat kumppanit, jotka ovat hajaantuneet kuka minnekin vuosien aikana. Inkvisiittori joutuu kuitenkin lähtemään neuvotteluista kesken kaiken, kun Talvipalatsista löytyy tuntematon haarniskoidun qunarin ruumis. Ruumiin alkuperää selvittäessään inkvisiittori joutuu kumppaneidensa kanssa uuden seikkailun pyörteisiin ja tapaa sen aikana myös erään vanhan tutun. Oman mutkansa matkaan aiheuttaa inkvisiittorin käsi, joka alkaa oireilla mystisellä tavalla.

Itselleni lisäosa ilmestyi juuri sopivaan aikaan, sillä olin vasta viikko aiemmin saanut pelattua pääpelin ensimmäistä kertaa läpi. Pelin tapahtumat ja niiden nostamat tunteet olivat siis hyvin tuoreena mielessä enkä ollut pysyä nahoissani kun pääsin pelaamaan Trespasseria. Tarjolla on upeita uusia maisemia, todella kaunista musiikkia, paljon taustatietoa Thedasin maailmasta ja sen historiasta ja tietysti seikkailua, taistelua ja paljastuksia pääpelin loppuun liittyen.

Kaikkien paikalla olevien kumppaneiden kanssa pääsee juttelemaan useamman kerran ja vaihtamaan kuulumisia kahden menneen vuoden ajalta. Jokaisella kumppanilla on oma pelattava välikohtauksensa ja sen lisäksi vielä vapaampaa juttelua on mahdollista harrastaa. Myös romanssikuviot kehittyvät suuntaan tai toiseen kumppanista riippuen. Itse olin oman romanssini kehityssuuntaan todella tyytyväinen!

Pääjuonen ja kuulumisten vaihdon lisäksi tekemistä riittää kyllä muutenkin. Eräästä sivutehtävästä palkkioksi saa päheimmän näköisen haarniskan mitä koko pelissä on tarjolla, ihastuin siihen ikihyväksi!

trespasser2

Promokuva pelistä Dragon Age Inquisition – Trespasser. BioWare 2015. Lähde: Dragon Age wiki.

Vaikka tuntuikin, että nuohosin joka kolkan, jäi minulta jonkin verran asioita tekemättäkin. Sain tuhlattua lisäosan pelaamiseen kaksitoista tuntia, mutta varmastikin sen saa juostua läpi lyhyemmässäkin ajassa. Mutta kuka nyt niin haluaisi tehdä? En minä ainakaan!

Hahmot kerryttävät kokemustasoja tuttuun tahtiin ja uusia kykyjäkin on tarjolla. Tästä huolimatta koin lisäosan taistelut paljon vaikemmiksi kuin emopelin, jopa siinä määrin että jouduin muutaman taistelun aikana laskemaan vaikeustasoa! Tämä on hyvin poikkeuksellista minulle, mutta halusin edetä tarinassa enkä jäädä hinkkaamaan samaa taistelua tuntikausiksi.

Minä pidin lisäosan tarinankaaresta jopa enemmän kuin emopelin pääjuonesta. Erilaisten dokumenttien, tapahtumapaikkojen ja keskustelujen kautta avauva ikkuna Thedasin myyttiseen menneisyyteen on äärimmäisen mielenkiintoinen ja mahdollista tulevaa peliäkin ehditään jo hieman pohjustaa. Kumppaneiden kanssa vietetyt hetket ovat ihania, mutta olisivat toki saaneet olla pidempiäkin. Tunnelma muuttuu alun leppoisasta tunnelmoinnista koko ajan ahdistavampaan suuntaan ja toimissa on todellista kiireen ja uhkan tuntua.

Lisäosa on siis sarjan faneille aivan pakollinen ostos ja suosittelen sitä oikeastaan aivan kaikille. Se tuo inkvisition tarinan tyydyttävään loppuun tältä erää ja jättää muutamia kysymyksiä vielä avoimeksikin. Poikkeuksellisesti myös lopputekstit kannattaa katsoa, sillä sen aikana saa makeimmat naurut koko pelisarjan aikana. Minä elin pelihahmojen mukana nauraen, peläten ja itkienkin ja jään malttamattomana odottamaan seuraavaa peliä. Tämä lisäosa jää viimeiseksi tarinalliseksi lisäsisällöksi Inquisitioniin ja jään kyllä kaipaamaan sekä omaa pelihahmoani että hänen kumppaneitaan.

Yhteenveto:

+ Mielenkiintoinen tarina
+ Kumppanien kanssa jutustelu
+ Tekemistä riittää

– Taistelut paikoitellen todella haastavia

 

Arvosana:

 

Mrs. Darth Vader

Mrs. Darth Vader

*****
Peli on arvostelijan itse hankkima.