17. heinäkuuta YouTubessa julkaistiin video otsikolla ”I’m Anne – With An E”. Tämä oli selkeä merkki kaikille Vihervaaran Annan faneille, että nyt on aika liimaantua ruudun ääreen. Lizzie Bennetin jalanjäljissä kulkevaa, fiktiivistä vlogisarjaa on tähän mennessä julkaistu kuusi jaksoa ja lisää on luvassa – mitä luultavammin vielä vuosien ajan. Projektia masinoi joukko nuoria suomalaisnaisia, jotka ovat nykyisiä tai entisiä Kallion lukiolaisia.

Project Green Gables on Laura Eklund Nhagan ja Janika Vikmanin rakkauslapsi, joka alkoi muodostua juurikin Lizzie Bennet Diariesin äärellä, Eklund Nhagan pallotellessa ajatusta oman vastaavanlaisen sarjan tekemisestä. He päätyivät yhdessä Vikmanin kanssa kirjoittamaan adaptaatiota L.M. Montgomeryn klassikosta, Vihervaaran Annasta.

”Mietin, että mikä kirja olisi sellainen, josta tykkäisin itse niin paljon, että jaksaisin oikeasti lukea sen ja kirjoittaa siitä. Mietin vähän aikaa ja sitten minulla tuli mieleen Vihervaaran Anna ja ajattelin heti, että ’Tottakai!’” Eklund Nhaga kertoo. Vihervaaran Anna onkin ollut Eklund Nhagalle pienestä asti rakas.

”Ollessani pieni isoäitini luki minulle omia, 1940-luvulla julkaistuja kopioitaan kirjoista. Se on ollut meidän yhteinen juttumme”, hän jatkaa ja kertoo saaneensa nuo vanhat painokset syntymäpäivälahjaksi yhdeksänvuotiaana.

1900-luvun alussa julkaistujen kirjojen voisi ajatella olevan haasteellisia sovittaa moderniksi YouTube-sarjaksi. Sarjan toinen luoja, käsikirjoittajana toimiva Janika Vikman on kuitenkin toista mieltä.

”Käsikirjoittajan näkökulmasta Anna-kirjat on kuin tehty tätä meidän formaattiamme varten, sillä niissä ei välttämättä ole sellaista perinteistä, lineaarista draaman kaarta, vaan ne kertovat Annan elämästä. Voimme tehdä niistä uskottavasti vlogin, jossa tämä nuori tyttö vain kertoo omasta elämästään”, Vikman kertoo.

Vikmanin ja Eklund Nhagan yhteistyö ja kunnianhimo johti Wilma-viestien, infotilaisuuksien, roolituksen ja rekrytoinnin kautta Project Green Gables -työryhmän muodostumiseen. Sarjan ensimmäinen kuvauspäivä oli vuoden 2015 maaliskuussa. Tätä nykyä projektia tuottaa ryhmä innokkaita nuoria naisia, joiden tekemisen meininki on kadehdittava. Vaikka monia asioita opetellaan tekemisen lomassa, on ilmiselvää, että ryhmä tuntee genrensä, yleisönsä ja web-sarjan tekemiseen liittyvät mahdollisuudet ja traditiot. Sarjan hahmoilla on muun muassa omat Twitter- ja Instagram-tilit.

”Itse rakastan sitä, miten tällaisessa formaatissa tehdään siitä rajasta fiktion ja todellisuuden välillä vähän häilyvä. Minusta se on niin kiehtovaa, että luodaan tällainen hahmo, joka käyttää samoja medioita kuin katsojat, ja että hän on sillä tavalla läsnä. Se on mielestäni tämän ajan juttu”, pohtii Iiris Sydänmaanlakka, joka toimii sarjassa muun muassa kuvaajana, leikkaajana ja näyttelijöiden ohjaajana.

”Tämä on juuri sitä, mitä sosiaalinen media parhaimmillaan mahdollistaa. Someen liittyy tietenkin paljon kritisoitavaa ja negatiivisia lieveilmiöitä, mutta tämä [omaehtoinen tekeminen] on se mitä se on parhaimmillaan”, Sydänmaanlakka painottaa.

Takarivissä, vasemmalta: Iiris Sydänmaanlakka, Viviana Irving. Alarivissä: Janika Vikman, Laura Eklund Nhaga, Jutta Majava, Mimosa Jaskari

Takarivissä, vasemmalta: Iiris Sydänmaanlakka, Viviana Irving.
Alarivissä: Janika Vikman, Laura Eklund Nhaga, Jutta Majava, Mimosa Jaskari
Kuva: Anna-Maija Laine

Jaksoja riittää vielä vuosien ajaksi

Project Green Gablesin muutaman minuutin mittaiset jaksot eivät synny käden käänteessä, vaan niihin panostetaan paljon aikaa ja energiaa. Sarjan tekoprosessi on varsin systemaattinen.

”Kirjoitamme Janikan kanssa viikon aikana käsikirjoitukset. Loppuviikosta näyttelijät opettelevat vuorosanansa ja sunnuntaina kuvataan”, Eklund Nhaga kertoo. Ryhmä pyrkii kuvaamaan 4-6 jaksoa per viikonloppu. Kuvaamisen jälkeen paketti ei ole vielä läheskään kasassa. Silloin alkaa jälkituotanto ja julkaisuun liittyvät työt.

”Minä ja Tuulia (Heiskanen) olemme editoineet pääosin kesän aikana ja teemme sitä nyt koulun ohessa sitä mukaa, kun jaksoja julkaistaan”, Sydänmaanlakka kertoo.

Työtaakka ei tule pienenemään vielä hetkeen, sillä työryhmän tavoitteena on tehdä sarjaa vielä kunnioitettavan pitkään. Kaksi ensimmäistä tuotantokautta on jo jaksokohtaisesti suunniteltu, mutta suunnitelutyötä on jatkettu sitäkin pitemmälle.

”Meillä on tällä hetkellä summittaisesti suunniteltuna kolmen tuotantokauden kaari”, käsikirjoittaja Janika Vikman kertoo. Jaksoja on tuotantokaudessa 40-50 kpl ja niitä julkaistaan pääsääntöisesti joka perjantai. Mistään ihan pienestä projektista ei siis ole kyse. Vikman toteaa, että tämä tietää käsikirjoittajalle jatkuvaa paineen alla työskentelyä.

”Ei ole yhtään varaa potea mitään kirjoittajan blokkia. Kun käsikirjoitus tarvitaan, niin se on vain puserrettava ulos. Vaikka käsikirjoittaminen on ollut vähän hazardia, niin ihan kivaa se kuitenkin on ollut.”

Työmäärä yllätti myös Iiris Sydänmaanlakan.

”Meitä on rajallinen määrä eikä aikaakaan ole rajattomasti. Olen yllättynyt siitä kuinka kokonaisvaltainen tämä projekti on. Kaikki järjestelyt ovat tähän mennessä onnistuneet, mutta se voi olla paikoitellen hyvinkin haastavaa”, hän toteaa. Haasteista huolimatta, projekti on jo tähän mennessä antanut tekijöilleen ilmeisen paljon.

”Olen oppinut ihan valtavasti siitä, mitä kaikkea tällainen projekti vaatii. Ei sellaista opi kuin tekemällä”, Sydänmaanlakka toteaa. Myös Annan parasta ystävää, Dianaa esittävä Jutta Majava kokee projektissa mukana olemisen palkitsevana.

”Tietenkin me teemme tätä jollain tasolla itseämme varten. Minulle näytteleminen on intohimo ja tässä projektissa on mukana meille kaikille jotakin tärkeää. Projektin puitteissa voimme hyvässä porukassa toteuttaa intohimojamme”, Majava summaa.

Anne Shirley (Laura Eklund Nhaga) ja Diana Barry (Jutta Majava). Kuva: Ruutukaappaus Project Green Gablesin tuotannosta

Anne Shirley (Laura Eklund Nhaga) ja Diana Barry (Jutta Majava).
Kuva: Ruutukaappaus, Project Green Gables season 1 episode 6

Erilainen Anna ja tärkeät teemat

Ei taida olla täysin sattumaa, että älykkäiden nuorten naisten tekemä sarja käsittelee omalla tavallaan feminismiin liittyviä teemoja. Ryhmällä on selkeä yhteisymmärrys siitä, millaiset asiat ovat meidän ajassamme tärkeitä. Sarjan tuottaja Mimosa Jaskari kertoo kuitenkin, että sarjassa on vältetty saarnaavaa sävyä. Sen sijaan tärkeitä teemoja pyritään käsittelemään helposti pureksittavassa muodossa, joka on kohdeyleisölle helposti lähestyttävää.

Työryhmä tekee tietoisesti omannäköistään ohjelmaa, ja siihen liittyy esimerkiksi alkuperäisteoksessa valkoihoiseksi ja punatukkaiseksi kuvatun Annan esittäminen tummaihoisena. Vaikka Annan esittäminen on ollut Eklund Nhagalle jonkinlainen haave, hän jännitti yleisön reaktiota. Jännitys osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä vastaanotto on ollut positiivinen ja Eklund Nhagan tulkintaa Annasta on kehuttu. Kiitosta on myös saanut se, että Anna puhuu ihonvärinsä aiheuttamista rajoitteista heti sarjan ensimmäisessä jaksossa. Asian mainitseminen tuntui Eklund Nhagasta täysin luonnolliselta mutta myöskin tarpeelliselta. Hahmojen ihonväri on usein esimerkiksi tv-sarjoissa joko stereotyypioiden kautta määrittävä tekijä tai vaihtoehtoisesti täysin epärelevantti asia. Välimuodoille olisi tilausta.

“Joko näyttelet orjaa tai sitten hahmosi voisi olla yhtä hyvin valkoihoinen”, hän toteaa esimerkkinä.

Eklund Nhaga kokee, että hänelle oli pitkäaikaisen Anna-faniuden myötä varsin luontaista päätyä esittämään Annaa. Se ei välttämättä olisi ollut mahdollista, jollei hän olisi luonut itselleen siihen mahdollisuutta.

”YouTuben ja internetin myötä sinun ei enää tarvitse saada jonkun mogulin hyväksyntää saadaksesi näkyvyyttä. Voit tehdä ihan mitä vain ja se on siistiä!” Eklund Nhaga hehkuttaa. YouTuben kehitys pelkästä tekijänoikeusrikkomusten miinakentästä varteenotettavaksi julkaisualustaksi on mahdollistanut erilaisten luovien, omaehtoisten tekijöiden esiinmarssin. Project Green Gables on selvästi aikeissa hyödyntää tämän mahdollisuuden täysillä, ja kiitoksen arvoista heidän toiminnassaan on etenkin se, että he tukevat viihteen ja viihteessä esiintyvien hahmojen monipuolistumista. Annaa tuntemattomallekin tämä on ehdottomasti riemun asia.

Kaipaatko lisää?

Jos haluat saada Project Green Gablesta kaiken ilon irti on sinun syytä tutustua tähän linkkilistaan.

Project Green Gables

Hahmot