NeitiFisher_logoTämän kesän kenties paras nörttityttösarja on ollut Ylen arki-iltapäivisin näyttämä Neiti Fisherin etsivätoimisto (Miss Fisher’s Murder Mysteries), joka sukeltaa maailmansotien välisen Melbournen värikkääseen maailmaan. Sarjan alussa päähenkilö Phryne Fisher palaa ensimmäisen maailmansodan ja sen jälkeisen pitkän Euroopassa oleilun jälkeen takaisin Melbourneen ja perustaa etsivätoimiston. Tv-sarja perustuu Kerry Greenwoodin kirjasarjaan.

Dekkarisarjalle tyypilliseen tapaan neiti Fisherin tielle osuu murha toisensa jälkeen. Milloin hänet palkataan tutkimaan katoamistapausta, joka paljastuukin surmatyöksi, milloin hän on tutkimassa jotain ihan muuta tapausta, kun hän kompastuu ruumiiseen, joka liittyykin lopulta hänen tutkimaansa juttuun. Usein ruumiita myös tulee pari lisää ennen kuin tapaus saadaan selville.

Neiti Fisherin etsivätoimistoa voidaan pitää suorastaan feministisenä sarjana, sillä se käsittelee murhamysteerien ohessa monia modernistakin maailmasta tuttuja ongelmia, kuten siirtolaisuutta, naisen asemaa, sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja alkoholilainsäädäntöä. Australia oli 20-luvulla huomattavasti vapaamielisempi kuin esimerkiksi Yhdysvallat tai Suomi, joissa oli muun muassa käytössä alkoholin kieltolaki, joten luultavasti tv-sarjan ajankuva on varsin uskollinen ja todenmukainen. Ainakin jazz-musiikki on letkeää kuunneltavaa ja sarjan puvustus suorastaan hivelee silmiä.

 

Henkilöt

Neiti Fisherin asekin on tyylikäs.

Neiti Fisherin asekin on tyylikäs.

Phryne Fisher: Ensimmäisen maailmansodan veteraani, syntynyt köyhyyteen mutta aikuisiällä perinyt huomattavan omaisuuden. Neiti Fisher on moderni nainen: naimaton, ajaa autoa, lentää lentokonetta, harrastaa irtosuhteita ja pyörittää yritystä. Neiti Fisherin ystäväpiiristä löytyy jos jonkinmoista kulkijaa ulkomaalaisista taiteilijoista seksuaalivähemmistöjen edustajiin ja kommunisteista kapitalisteihin. Yhteiskunnan soveliaisuussäännöt estä häntä saamasta totuutta selville ja murhaajia kiinni. Murhia ja muita rikoksia ratkoessaan Neiti Fisher joutuu usein itsekin kulkemaan lain harmaalla alueella. Vaarallisen työn vastapainoksi neiti Fisher nauttii hauskanpidosta, viinasta, seksistä, kulttuurista ja ylellisistä vaatteista. Jostain syystä juuri kukaan ei kutsu neiti Fisheriä hänen etunimellään.

Dot soluttautumistehtävällä.

Dot soluttautumistehtävällä. Alunperin aran Dotinkin sanansäilä alkaa saada terää 2. kaudelle tultaessa.

 

Dot Williams: Ensimmäisessä jaksossa murhasta syytetty sisäkkö, jonka neiti Fisher ottaa huomaansa hänen menetettyä työpaikkansa. Aluksi Dot on arka, sovinnainen ja hiljainen. Hän joutuu neiti Fisherin palveluksessa kohtaamaan ja ylittämään pelkojaan, ja kasvaakin sitä myötä vahvemmaksi ja itsevarmemmaksi. Hyvin aikaisessa vaiheessa Dotin asema neiti Fisherin taloudessa muuttuu palvelijasta seuraneidiksi ja myöhemmin kollegaksi. Dot on neiti Fisherille usein korvaamaton apu murhatutkimuksissa. Huolimatta erilaisista arvoistaan ja elämänkatsomuksistaan neiti Fisherin ja Dotin välillä vallitsee syvä ystävyys ja luottamus.

 

Jack Robinson: Melbournen poliisin rikoskomisario joutuu – ja pääsee – usein tekemään töitä Neiti Fisherin kanssa. Alunperin Jack ylenkatsoo neiti Fisherin murhatutkimuksia, ja yrittää vain saada naisen pois tieltä. Sarjan edetessä hän kuitenkin oppii luottamaan neiti Fisherin arvostelu- ja päättelykykyyn, ja kahdesta etsivästä tulee hyvät ystävykset. Jackin ja neiti Fisherin flirttailu on etenkin sarjan toisella kaudella herkullista seurattavaa.

Jackin (oik.) ja Phrynen sanailu alkaa jo toisessa jaksossa.

Jackin (oik.) ja Phrynen sanailu alkaa jo toisessa jaksossa. Konstaapeli Hugh lymyilee kypäränsä takana.

 

Hugh Collins: Konstaapeli ja Jack Robinsonin alainen. Hugh haluaa tehdä vaikutuksen esimieheensä, ja oppii neiti Fisherin ja Dotin myötävaikutuksella tekemään aloitteita ja luottamaan itseensä. Hugh on nuoresta iästään huolimatta myös melko vanhoillinen, ja välillä hänelle tuottaa ongelmia hyväksyä, että hänen sydänkäpysensä Dot haluaa käydä töissä eikä kiirehtiä naimisiin.

 

Prudence-täti: Phryne Fisherin rikas ja yläluokkainen täti. Vaikka Prudence ei varsinaisesti hyväksy sisarentyttärensä railakasta elämäntapaa, hän on silti neiti Fisherin tukena aina, kun sitä tarvitaan. Prudence tiedostaa olevansa etuoikeutettu, ja käyttää mittavia summia ja valtavasti energiaa erilaisiin hyväntekeväisyysprojekteihin.

Tohtori MacMillan tekemässä työtään ja pitämässä puoliaan.

Tohtori MacMillan tekemässä työtään ja pitämässä puoliaan.

 

Tohtori Mac: Neiti Fisherin luottolääkäri ja vanhimpia ystäviä. Tohtori MacMillian auttaa neiti Fisheriä paitsi murhatutkimuksissa, myös toimittamalla tälle ehkäisyvälineitä. Macin miespuoliset kollegat pitävät häntä usein uhkana.

 

Miksi Nörttitytön kannattaa tutustua sarjaan?

Neiti Fisherin Etsivätoimisto nostaa esiin paljon aiheita ja ongelmia, jotka ovat ajankohtaisia myös nykymaailmassa. Maailmantuskalla mässäilevää inhorealismia ei kuitenkaan tarvitse pelätä, vaan Neiti Fisherin Etsivätoimisto on elämäniloinen ja positiivinen sarja. Murhajuonet ovat monisyisiä ja kiehtovia, ja tarjoavat dekkarifanille sopivasti haastetta keksiä syyllinen ennen etsiviä.

Neiti Fisherin ja Jackin flirttailua parhaimmillaan.

Neiti Fisherin ja Jackin flirttailua parhaimmillaan.

Erityisen mainiota on sarjan tapa käsitellä sen nimihenkilöä neiti Fisheriä. Phryne Fisher on toimelias nainen, joka ei kovinkaan usein malta tai ehdi odottaa apujoukkoja, vaan lähtee pidättämään syyllisiä itse. Sen sijaan, että neiti Fisher olisi sitten aina se, joka pelastetaan, hän itse asiassa hoitaa useimmiten pelastamisen – joko itsensä tai jonkun ystävänsä. Myös sarjan muut naishahmot ovat loistavia, heillä on omat motiivinsa ja kehityskaarensa. Bechdelin testi meneekin tällä sarjalla kirkkaasti läpi. Ylipäätään sarjan henkilöt ovat alusta pitäen monipuolisia, moniulotteisia ja inhimillisiä, ja heissä tapahtuu luonnollista kasvua ja muutosta sarjan edetessä. Lisäksi sarjassa on kerrassaan ihastuttava tunnusmusiikki.

Neiti Fisherin Etsivätoimiston kaksi ensimmäistä tuotantokautta löytyvät Netflixistä. Kolmannen tuotantokauden jaksot alkoivat 28.7. ja näkyvät Yle Tv1:llä joka arkipäivä klo 17.05. Areenassa jaksot näkyvät vielä 7 vuorokautta, eli artikkelin julkaisupäivänä kauden aloitusjakso on näkyvissä vielä muutaman tunnin.

 

Aiheesta muualla:

Näyttelijä Essie Davisin (Phryne Fisher) haastattelu

The Toastin artikkeli

Buzzfeedin gif- ja kuvakokoelma