House of Cardsin suursuosion jälkeen Netflix on julkaissut toinen toistaan mielenkiintoisempia sarjoja. Hollywoodin isot tekijät ovat hypänneet Netflixin kelkkaan ja tulos on ollut monien mielestä huikaiseva. Netflixin uusin tulokas on scifisarja Sense8, jonka tekijät eivät pahemmin esittelyjä kaipaa. The Matrixin luojina tunnetut Lana and Andy Wachowski ovat lyöneet hynttyyt yhteen Babylon 5:n luojan, J. Michael Straczynskin kanssa ja yhdessä he ovat tehtailleet kutkuttavan teoksen, joka on yhdistelmä scifiä, trilleriä ja henkilödraamaa. Kahdeksan ihmisen äkisti puhkeava yliluonnollinen yhteys on mitä mainioin lähtötilanne tv-sarjalle, mutta se siirtyy kerronnallisen rakenteensa tähden nopeasti paikasta toiseen ja saattaa tuntua aluksi hieman hämmentävältä. Siitäkin huolimatta, että Sense8 saattaa vaikuttaa aluksi mielenkiintoisen rakenteensa vuoksi haastavalta, kannattaa sille ehdottomasti antaa toinen mahdollisuus, vaikkei heti ensimmäinen jakso tuntuisikaan kolahtavan.

Sykähdyttäviä teemoja – mutta ennen kaikkea mielenkiintoisia hahmoja

Netflix Sense8 promo art.jpg

“Netflix Sense8 promo art” by Source (WP:NFCC#4). Licensed under Fair use via Wikipedia.

Jo ensimmäisen jakson jälkeen on ilmeistä, että Sense8 käsittelee varsin mielenkiintoisia ja koskettavia teemoja. Sukupuoli ja seksuaalisuus ovat käsiteltävistä teemoista mahdollisesti selkeimmin havaittavissa ja niitä käsitelläänkin koskettavalla ja inhimillisellä tavalla. Myös moninaisuus näkyy varsin hienolla tavalla kahdeksan päähenkilön roolituksessa, sillä mukana on hahmoja miltei jokaiselta mantereelta: Kenialainen bussikuski Capheus (Aml Ameen), San Franciscossa vaikuttava transnainen ja poliittinen aktivisti Nomi (Jamie Clayton), islantilainen DJ Riley (Tuppence Middleton), saksalainen väkivallan keskellä elävä Wolfgang (Max Riemelt), Mumbaissa Ganeshaa palvova farmaseutti Kala (Tina Dessai), soulilainen miesten varjoon jäävä bisnesnainen Sun (Doona Bae), meksikolainen tähtinäyttelijä Lito (Miguel Angel Silvestre) sekä poliisina toimiva Will Chicagosta (Brian J. Smith). Vaikka näyttelijät ja hahmot ovat tuttuun tapaan nuoria ja kauniita, on ilahduttava nähdä, että sarjassa on tilaa niin erinäköisille kuin eri kieliä puhuville hahmoille. Sarjaa on kuvattu ympäri maailmaa autenttisen tunnelman vangitsemiseksi, joten katsoja pääsee ihastelemaan autenttisia lokaatioita Soulista Nairobiin, Mumbaista Berliiniin, San Franciscosta Mexico Cityyn ja Reykjavikista Chicagoon.

Moninaisuuden, erilaisuuden, pelkojen sekä epävarmuuksien lisäksi sarja käsittelee todella mielenkiintoisella tavalla yhteyden ja luottamuksellisen suhteen luomista toisiin ihmisiin. Sarjan kahdeksan päähenkilön välille syntyy äkisti voimakas suhde, jonka avulla he oppivat tuntemaan toisensa heikkouksia ja vahvuuksia sekä tukemaan toinen toisiaan kiperissä tilanteissa. Nämä eri puolilla maailmaa elävät, toisilleen entuudestaan tuntemattomat ihmiset, jotka ovat lähtökohdiltaan hyvin erilaisia, oppivat välittämään toisistaan pyyteettömällä tavalla. Tämä lienee yksi sarjan kauneimmista sanomista: älä pelkää – opi tuntemaan, välitä. Etenkin fobioiden ja syrjinnän torjumiseen tämä lienee varsin hyvä lääke ja sarjassa käsitellään sattumoisin myös syrjintään liittyvää tematiikkaa. Samoin luottamus, järki ja tunteet nousevat keskeisiksi teemoiksi usean hahmon henkilökohtaisissa juonikuvioissa.

Mielenkiintoisista teemoista huolimatta sarjaan hurahtanee juurikin sen mielenkiintoisten hahmojen tähden. Kahdeksasta inhimillisestä päähenkilöstä on vaikea valita suosikkia, sillä jokainen on omalla tavallaan erityisen viehättävä. Hahmojen tarinoita kerrotaan limittäin ja jokainen hahmo saa kiitettävästi ruutuaikaa, joten pääsemme katsojana syventymään jokaisen omaan tarinaan tyydyttävissä määrin. Yksikään hahmo ei ole yksioikoinen tai pelkkä trooppi, vaikka Will tavallaan onkin ryhmän perinteinen ”lawful good” valkoinen cishetero (vai onko sittenkään?) ja Rileyssä on havaittavissa selkeitä häivähdyksiä damsel in distress –troopista. Hahmojen tilanteet ja roolit vaihtelevat kuitenkin niin tiheään tahtiin, ettei yksikään hahmo jää pelkäksi muiden tarinaa edistäväksi vipuvarreksi. Jokainen hahmo saa sekä paistatella parrasvaloissa että toimia sivuhahmona, eikä tämä järjestely ole katsojan näkökulmasta lainkaan pöllömpi.

Ylistetty ja vihattu

Sense8 lienee sarja, joka jakaa katsojakunnan kahteen leiriin; heihin, jotka vihaavat sitä ja heihin, jotka rakastavat sitä. Kriitikot ovat olleet erimielisiä sarjan hyvyydestä, mutta yleisö on tuntunut ottavan sen vastaan varsin hyvin. Tästä kertoo esimerkiksi Rotten Tomatoesin huikeasti eroavat arviot: kriitikoiden keskimääräinen arvosana sarjalle on 68% kun taas yleisö on hehkuttanut sarjaa 91% edestä.

Some of the scenarios border on illogical, but the diverse characters and the creative intersections between their stories keep the Wachowskis’ Sense8 compelling.Critics Consensus, Rotten Tomatoes

Jos tunnelmoiva ja ajoittain hidastempoinen tarinankerronta, joka keskittyy hahmojen tunteisiin ja henkilökohtaisiin ristiriitoihin kiinnostaa, tämä sarja tarjoaa makeaa mahan täydeltä. Sense8 tarjoaa kuitenkin myös vauhtia ja vaarallisia tilanteita niin tappeluiden kuin takaa-ajojenkin merkeissä, joten pelkäksi tunnelmoinniksi sarja ei lipsahda.

Jos kaipaa yksioikoista, simppeliä tarinalinjaa eikä koe mielekkääksi uppoutua tarkkailemaan hahmojen mielenmaisemaa sekä tunteita, on parempi katsoa jokin tuttu ja turvallinen Hollywoodin kesäleffa. Suosittelen kuitenkin, että jokainen antaa Sense8:lle mahdollisuuden sillä parhaimmillaan se saattaa räjäyttää tajuntasi.

Sense8 on parhaillaan nähtävissä Netflixissä.
Sarjassa on 12 jaksoa, eikä tietoa mahdollisesta toisesta tuotantokaudesta ole vielä julkaistu.