IMG_5740 (640x427)

MCM London Comic Con. Kuva: Katja Argillander

Toukokuun lopussa Lontoon Excel-areenalla pidetty London MCM Comic Con keräsi paikalle noin 122 000 sarjakuvien, pelien, elokuvien, tv-sarjojen ja cosplayn harrastajaa. Conin ohjelma oli varsin kattava. Esittelyssä oli tv-sarjoja (Agents of S.H.I.E.L.D, Arrow, NCIS, Scorpion ja Jekyll and Hyde), elokuvia (Tomorrowland, SuperBob) ja pelejä (mm. Arkham Knight ja LEGO Jurassic World). Paikalla pääsi tutustumaan videobloggaajiin ja web-sarjoihin. Lisäksi sarjakuvapiirtäjät ja muut taiteilijat möivät ja signeerasivat töitään. Erityisvieraina nähtiin näyttelijöitä kuten John Noble, James Cosmo, Gillian Anderson ja Felicia Day.

 

Olen aikaisemmin käynyt toisessa Lontoossa järjestettävässä conissa, London Film and Comic Conissa, mutta tämä oli ensimmäinen kertani MCM Comic Conissa. Minulla oli siis hieman ennakkokäsitystä siitä, miten isossa conissa kannattaa menetellä. Edellisessä conissa tein sen virheen, että haalin liikaa erilaisia aikataulutettuja ohjelmia. Tällä kertaa halusin keskittyä coniin ja sen tunnelmpaan ihan fiilispohjalta. Pyrkimyksenäni oli enemmän tutustumista koko tapahtumaan ja vähemmän aikatauluja sekä jonotusta. Suunnitelmissa oli seurata muutama paneeli ja ehkä ottaa kuva jonkun vieraan kanssa. Mutta kuvat saivat sitten kuitenkin tällä kertaa jäädä väliin ja enimmäkseen tuli kierreltyä messualuetta ja käytyä kuuntelemassa muutamaa paneelia.

 

FELICIA DAY – THE GEEK GODDESS

 

Ensimmäinen ohjelma oli Felicia Dayn paneeli. Felicia Day oli yksi conin odotetuimpia vieraita ja esimerkiksi hänen photoshootitinsa myytiin loppuun jo ennen conin alkua. Felicia Day tunnetaan parhaiten näyttelijänä tv-sarjoista kuten Buffy the Vampire Slayer, Eureka ja Supernatural. Hän on kirjoittanut ja näytellyt The Guild -websarjassa sekä perustanut Geek and Sundry -Youtube-kanavan. Tällä kertaa hän oli paikalla esittelemässä elokuussa ilmestyvää kirjaansa You’re Never Weird On the Internet (Almost).

 

Day kertoi urastaan ja siitä, miten hän päätyi näyttelijäksi Hollywoodiin. Hän innostui nuorena peleistä, scifin kirjoittamisesta ja muista nörttijutuista kuten lohikäärmeiden rakentamisesta Legoilla. Jossain vaiheessa myöhemmin hän huomasi, että muiden mielestä nämä jutut eivät olekaan kovin “coolia” tytölle. Siitäkin huolimatta hän oppi arvostamaan niitä asioita, mitkä ovat hänelle tärkeitä eikä hän suostunut luopumaan geek-harrastuksista siksi, että muut pitivät sitä jotenkin outona. Kuulostaa varmasti tutulta muillekin nörttitytöille.

 

Felicia Day vastaili fanien kysymyksiin ja antoi vinkkejä näyttelijän urasta kiinnostuneille. Paikalla oli Supernatural-faneja, joten kysymykset käsittelivät paljon sarjaa ja sen kuvauksia. Felicia Day on esimerkillinen nörttityttö sanan varsinaisessa merkityksessä ja hän vaikutti erittäin sympaattiselta, hauskalta ja maanläheiseltä henkilöltä.

 

ARROW

 

Toinen paneeli oli Arrow-sarjan Q&A-sessio. Paikalla olivat sarjan näyttelijöistä Rila Fukushima, Karl Yune ja Willa Holland. Paneelissa kuultiin sarjan tekemisestä ja näyttelijät kertoivat rooleistaan. Willa Holland on ollut sarjassa mukana alusta asti. Thea Queeniä näyttelevä Holland kertoi, kuinka hänen hahmonsa on kasvanut sarjan edetessä nuoresta ongelmateinistä vahvaksi nuoreksi naiseksi ja tärkeäksi osaksi Arrow’n ryhmää. Samalla hän on itse kehittynyt näyttelijänä. Holland kehui kovasti sarjan muita näyttelijöitä. Arrow’n pääosaa ja Thean veljeä Oliveria esittävästä Stephen Amellista on tullut hänelle velihahmo myös sarjan ulkopuolella.

 

IMG_5689 (640x427)

Arrow-paneeli. Kuva Katja Argillander

Näyttelijöiden mukaan Arrow-sarjan tekeminen on kovaa työtä niin hyvässä kuin pahassa. Sarja vie lähes koko ajan eikä kuvausten aikana jää paljon vapaa-aikaa. Näyttelijät kertoivat, mitkä olivat heidän tärkeimmät hetkensä sarjassa ja miten he ovat valmistautuneet rooleihin. Rila Fukushima kertoo viettäneensä aikaa sarjassa hänen poikaansa esittäneet Brandon Nomuran kanssa. Hänellä itsellään ei ole lapsia ja hän halusi tietää, miltä äitinä oleminen tuntuu.

 

Koska sarjan 3. kausi oli juuri päättynyt, niin kysymykset käsittelivät luonnollisesti seuraavaa kautta ja tulevia tapahtumia. Tästä ei kuitenkaan saatu mitään paljastuksia. Näyttelijät itse yrittivät olla spoilaamatta sarjaa, mutta kysyjillä ei tätä suodatinta oikein ollut. Kysyjien toimesta tuli paljastettua useampikin sarjan tapahtuma aina viimeisimmän kauden oleellisinta ratkaisua myöten. Minä mietinkin, että pitäisikö olettaa, että kaikki paikalla olleet ovat nähneet sarjan kaikki jaksot. Kuitenkin onhan paneeli tarkoitettu myös uusille faneille tai joku olisi saattanut paneelin myötä innostua sarjasta. Harmillista, jos näiden spoilereiden jälkeen joku jättää sarjan katsomatta.

 

COSPLAY

 

Vaikka itse en cosplaytä harrasta, niin upeita pukuja on aina mukava katsoa. Cosplay on tärkeä ja iso osa Comic Conia. Tässä conissa näkyi upeita pukuluomuksia, joihin oli käytetty runsaasti aikaa ja rahaa. Toisaalta näiden vastapainona oli mukana myös joitain aika onnettomia pukuviritelmiä. En ihan päässyt näistä perille, että olivatko ne tarkoituksella huonoja ja yritettiinkö tällä sanoa jotain. Olivatko ne tarkoitettu vitsiksi vai olivatko ne muuten vain huolimattomasti tehtyjä.

 

Suurin osa asuista oli kuitenkin hienoja. Suosituimpia cosplay-aiheita olivat perinteiset supersankarit ja mangahahmot. Paljon näkyi myös Disney-prinsessoja ja Star Wars -asuja. TV-sarjoista ainakin Firefly ja Game of Thrones olivat hyvin edustettuna. Hauskoja olivat myös Cats-musikaalin kissat ja steampunk-puvut. Oli hienoa nähdä, että cosplay ei katso henkilön ikää, etnistä taustaa tai kokoa. Kunhan kantaa pukunsa asiaankuuluvalla asenteella, niin puku toimii aina. Ja vaikka ehkä itse en ottaisi lapsia coniin, niin silti perhe-cossaukset ja pikkucosplayaajat olivat aika herttaisia.

 

NÖRTTISHOPPAILUA

 

Erilaiset myyntiosastot täyttivät kaksi isoa messusalia ja sieltä löytyi kaikkea mahdollista asiaan kuuluvaa. Comic Con on nörtille oiva paikka hankkia kokoelmiinsa uusia tavaroita, oli ne sitten action-figuureja, sarjakuvalehtiä tai t-paitoja. Mitä Comic Conista ei saa, sitä ei nörtti tarvitse. Ammattikeräilijöille on hyvä mahdollisuus hankkia conista retroleluja ja harvinaisuuksia. Muille kävijöille se on tilaisuus tuhlata rahansa kivaan nörttikrääsään.

 

IMG_5738 (640x427)

Funkon Pop!-figuureja. Kuva: Katja Argillander

Tällä kertaa erittäin suosittuja olivat hauskat Funkon Pop!-figuurit, joita on tehty lähes joka tv-sarjasta ja elokuvasta. Minioneja löytyi joka koossa ja Aasia-osaston suosikkipehmoleluja olivat ihanat Alpacassot, joita löytyi eri väreissä ja eri rekvisiitalla. Fanittajille oli tarjolla sälää kuten julisteita, t-paitoja, kortteja, pinssejä, laukkuja ja fanikuvia. Paljon myynnissä oli myös erilaisia asusteita ja cosplay-rekvisiittaa aina muoviaseista peruukkeihin ja miekoista häntiin.

 

 

 

YHTEENVETONA

 

MCM Comic Con oli hieno tapahtuma, joka ylitti odotukseni. Kaikki toimi moitteettomasti eikä suurempaa valituksen aihetta jäänyt mieleen. Jos ei sitä lasketa, että tapahtuma oli niin suuri, että jotain jäi varmasti kahdessa päivässä näkemättä. Excel-areena on toimiva paikka tällaiselle tapahtumalle. Riittävän leveät käytävät mahdollistavat sen, että väentungoksessakin mahtuu liikkumaan. Sisääntulo ja lippujen vaihto rannekkeisiin tapahtui sujuvasti. Kun liput oli hankittu netistä ja osasi ajoittaa sisääntulon ovien avaamisten jälkeen, niin välttyi alkujonotukselta. Vaikka osalle coninkävijöistä aamun jonottaminen on varmastikin yksi tärkeä osa tätä tapahtumaa.

 

IMG_5771 (640x427)

501st Legion-ryhmällä oli oma osasto. Kuva: Katja Argillander

70-sivuisesta ohjelmalehtisestä löytyi kattavasti infoa vieraista, aikataulut ja alueen kartta. Con levittäytyi myös areenan ympäristöön, joten jos väentungos ahdisti, niin oli hyvä käydä ulkona haukkaamassa raitista ilmaa. Tällä kertaa sääkin oli suotuisa. Mielestäni oli hyvä, että paneelit olivat omassa tilassa, joten ylimääräiset äänet eivät häirinneet. Lisäksi paneeleista ei tarvinnut maksaa erikseen vaan ne sisältyivät lipun hintaan.

 

Ruokailumahdollisuuksia oli runsaasti sekä areenan että conin järjestäjien toimesta, vaikka toki hinnat olivat aika korkeita. WC-tiloja oli riittävästi eikä mitään isompia jonoja sinnekään ollut. Conin fiiliksen luovat myös kävijät itse. Coninkävijät olivat mukavaa porukkaa ja siellä tunsi olevansa omien keskuudessa. Itse ainakin voin suositella tapahtumaa kaikille lämpimästi. Seuraava MCM London Comic Con järjestetään lokakuussa. Lisäinfoa löytyy nettisivulta http://www.mcmcomiccon.com/london.