(Kaikki kuvat ruutukaappauksia pelin iOS-versiosta.)

(Kaikki kuvat ruutukaappauksia pelin iOS-versiosta.)

Alustat: iOS, Android
Testattu: iOS (iPhone 4S)
Kehittäjä ja julkaisija:
Hit-Point Co., Ltd.
Genre: keräilypeli
Ikäraja: 4+ (iTunesin mukaan)

Neko atsume on peli, jossa kaikessa yksinkertaisuudessaan koristelet takapihaasi erilaisin kissanleluin ja houkuttelet niiden avulla takapihallesi paljon kissoja, joista voit ottaa kuvia.

Neko atsume takapihan kissat

Onkohan tuolla muovipussipäisellä kissalla kaikki ok?

Neko atsume on aivan ihana pikkupeli kännykkää koristamaan. Kyseessä on siinä mielessä erikoinen peli, että siinä ei oikeastaan ole juuri mitään tekemistä. Pelaaja ei todellakaan voi tehdä mitään muuta kuin ostaa esineitä ja laittaa niitä pihalle, täyttää ruokakipon ja ottaa kuvia pihalle saapuneista kissoista. Ei ole liioiteltua sanoa, että pelissä suurin osa tapahtuu silloin kun pelaaja ei ole paikalla, mikä tekeekin pelistä niin jännittävän. Vaatii aikamoista tahdonvoimaa laskea kännykkä viideksi minuutiksi käsistä, kun koko ajan tekisi mieli käydä katsomassa mitä pihalla tapahtuu!

Neko atsume on ilmaispeli, joka käyttää valuuttanaan hopeisia ja kultaisia kaloja, joita voi ostaa myös oikean maailman rahalla (hinnat ilmaistu jeneinä). Mutta itse olen huomannut, ettei kalojen ostaminen ole suinkaan välttämätöntä pelissä etenemiseen. Jokainen pihalla käyvä kissa jättää näet pelaajalle lahjaksi kaloja, joita voi käyttää yhä uusien esineiden ostamiseen.

Rohmukissa söi kaikki ruoat!

Rohmukissa söi kaikki ruoat!

Pelissä on selvästi jokin taktiikka taustalla, mutta näin muutaman päivän pelaamisella ja japania osaamattomana en vielä ole päässyt siitä ihan jyvälle. Silti on selvää, että jokaisella kissalla on erilaisia mieltymyksiä. Jotkut tykkäävät selvästi piilopaikoista, toiset taas haluavat pehmeän pedin mille käpertyä. Pelissä on myös erikoiskissoja, joista olen tavannut toistaiseksi neljä. Ensimmäinen on rohmukissa, joka tulee ja syö kaikki ruoat! Toinen erikoiskissa oli pukeutuneena baseball-hattuun ja -paitaan. Kolmas kissa oli saapasjalkakissa, joka tuli ja lävisti lelun pistomiekallaan! Ja neljäs kissa taisi olla konduktööri. Olen kuullut, että pelissä olisi myös ninja- ja kokkikissoja ja vaikka mitä erikoisuuksia. Netistä löytyykin monia (myös englanninkielisiä) strategia- ja läpipeluuoppaita.

Kuten aiemmin mainitsin, peli on täysin japaninkielinen, mutta se ei ole ongelma! Peli on niin helppokäyttöinen, ettei täydellinen kielitaidottomuus haittaa pelaamista lainkaan. Kuitenkin nappuloiden selitykset olisi hyvä tajuta, minkä vuoksi liitän itse arvostelun loppuun pikaohjeet pelin pelaamiseksi. Oikeastaan ainoa asia, missä englannin kielen taitamattomuus tulee esille on siinä, että kissojen taustatietolomakkeesta menee suurin osa harakoille ja se saattaa haitata strategian miettimistä. Lomakkeesta löytyy esimerkiksi kenttä nimeltä “Voimakkuus”, jonka alla on numeroarvo, mutta en tiedä mitä se tarkoittaa ja mihin se vaikuttaa. Jossain oppaassa veikattiin, että jos kaksi kissaa haluaa samalle lelulle niin todennäköisesti se voimakkain saa lelun, mutta kuka tietää.

Mikä Neko atsumesta sitten tekee niin koukuttavan? No ne kissat! Enkä minä ole edes kissaihminen. Pelin kissat on vain piirretty ja animoitu niin älyttömän söpöiksi! Tui tui! <3

Tiivistelmä

+ Kisut on niin söpöjä, että ei meinaa kestää! <3
+ Peli ei ole aikasyöppö.
+ Helppo pelata vaikkei osaa japania. Sopii myös pienille lapsille.

– Japaninkielinen. Onneksi ei haittaa kun lukee alla olevat peliohjeet. 😀
– Pieni miinus siitä, että pelissä ei voi tehdä enempää. Aktiivisempiin peleihin tottuneelle on vaikeaa päästää kontrolli irti ja vaan käydä vilkuilemassa mitä poissaollessa on tapahtunut.

Arvosana

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö

*****
Peli on arvostelijan itse hankkima.
*****

Peliopas Neko atsumeen

Löydät Neko atsumen täältä: iOS-versio ja Android-versio. Ainakaan AppStoresta peliä ei löydä suoraan nimellä hakemalla.

Ensimmäiseksi peli haluaa, että pelaat tutoriaalin läpi. Peli tuo eteesi sarjan ruutuja, joissa lukee jotain. Kliksuttele ne läpi ja klikkaa kohtia, joita nuolet osoittavat. Kun tutoriaali on ohitse, olet valmis pelaamaan!

Pihanäkymän alalaidassa näet hopeisten ja kultaisten kalojen määrän. Vasemmalla yläkulmassa olevasta keltaisesta tassunkuvasta pääset pelin valikkoon, joka näyttää tältä:Neko atsume valikko

kisun naama = pelin kissat. Täältä pääset tutkimaan kissoja, jotka olet jo tavannut ja valokuvannut, sekä ne, joiden kanssa et ole vielä päässyt tekemään tuttavuutta. Alussa kissoja tulee aika vauhtia, mutta älä pelästy. Pelistä eivät kissat ihan heti lopu!

Neko atsume kissaluettelo

Oikeassa yläkulmassa on kissa, joka on käynyt pihallani, mutta josta en ole joko ottanut valokuvaa tai en ole vielä valinnut sille parasta potrettikuvaa.

Kissan taustatietolomakkeessa tärkeää on se keltainen kissannaama oikealla. Sitä klikkaamalla pääset katsomaan kissasta ottamasi kuvat. Kaksoisklikkaamalla jotain kuvaa merkitset sen suosikkikuvaksesi kyseisestä kissasta ja se ilmestyy kissan taustatietolomakkeen etusivulle. Voit järjestellä kuvia uuteen järjestykseen: klikkaa kuvaa ja kun sen ympärillä on punaiset kehykset voit siirtää sen uuteen paikkaan. Jos haluat poistaa kuvan, klikkaa sitä ja kun se on valittuna pidä sormeasi kuvalla. Peli kysyy oletko varma, että haluat poistaa kuvan. Paina oranssia ekaa tekstiä jos haluat poistaa kuvan, harmaa teksti peruu päätöksen.

Neko atsume taustatietolomake

Vasemmalla taustatietolomake ja oikealla kyseisestä kissasta otetut valokuvat. Huomaa, että “Best shot!” näkyy kissan taustatietolomakkeessa,

Toinen kissojen taustatietolomakkeen mielenkiintoinen kohta on se jotain-jotain-top-3-jotain. Sen alle on listattuna kyseisen kissan kolme eniten suosimaa lelua. Sen avulla voi japania osaamatonkin henkilö päätellä mistä lelusta kyseinen kissa pitää vertaamalla lelun paria viimeistä kirjainta esinevaraston esineiden viimeisiin kirjaimiin.

Jokaisen kissan omaan taustatietolomakkeeseen pääsee myös klikkaamalla kyseistä kissaa takapihallasi.

kauppakassi = kauppa. Täältä voit ostaa lisää leluja ja ruokaa kissoillesi. Lelut voi ostaa vain kerran, mutta ruokia monta kertaa. Ostaminen tapahtuu klikkaamalla haluamaasi tuotetta kaksi kertaa. Peli kysyy oletko varma. Vastaa eka, oranssi vaihtoehto. Harmaa tarkoittaa perumista. Huom! Kaupan esineitä ei ole järjestetty hinnan mukaan!

Neko atsume kauppa

Jo ostamasi tuotteet merkataan punaisella leimalla.

pallo ja kuutio = esinevarasto. Täältä löydät ostamasi esineet.Klikkaa esinettä kaksi kertaa, jolloin pihanäkymä aukeaa ja näet, minne kaikkialle voit esineen sijoittaa. Klikkaa haluamaasi kohtaa ja esine ilmestyy takapihallesi.

kamera = tällä voit ottaa valokuvia joko kissoista tai koko pihastasi. Klikkaamalla kissan edessä olevaa kohdistuskuviota voit ottaa kyseisestä kissasta kuvan. Peli näyttää kuvan ja kysyy onko se hyvä. Eka oranssi teksti on ok ja toinen harmaa tarkoittaa perumista. Jos hyväksyt kuvan se löytyy kyseisen kissan taustatietolomakkeesta. Klikkaamalla vuorimaisemaa kamera ottaa kuvan koko pihastasi ja tallentaa sen kamerasi yleisiin kuvatiedostoihin jos annat ohjelmalle luvan tehdä niin. Jos olet laajentanut takapihasi, voit myös valita panoraamakuvan, jolloin peli ottaa kuvan koko pihasi laajuudelta ja tallentaa sen kamerasi kuvatiedostoihin.Neko atsume valokuvavalikko

Neko atsume valokuvaaminen

Onko hyvä?

 

musta kissa = palaa takapihalle.

kalat = pois lähtiessään kissat jättävät sinulle lahjoja. Ne löytyvät täältä. Klikkaa lahjaa ottaaksesi se vastaan. Huomaa myös, että peli näyttää mikä kissa lahjan antoi ja mitä esinettä käytettyään. Tämä on hyvä tapa katsoa tuntemattomista kissoista millä esinellä saat houkuteltua ne uudestaan pihallesi, ja mitkä esineet antavat parhaan tuoton. Myös peliin tullessasi, jos kalavarantojesi vieressä on keltainen puhekupla, pääset sitä klikkaamalla katsomaan saamasi lahjat.

Neko atsume kissojen lahjaluettelo

rataspyörät = asetukset. Voit säätää musiikin ja efektien äänenvoimakkuutta.

sydän = erikoislahjat. Jokaisella pelin kissalla on jokin erikoislahja, jonka se antaa sinulle, kun olette ystävystyneet tarpeeksi hyvin. Niillä ei voi tehdä mitään, mutta onhan se nyt aika söpöä kun kissa antaa sinulle arvokkaimman esineensä lahjaksi eli vaikka tammenterhon. <3

Neko atsume kissojen erikoislahjat

Koska olemme ystävystyneet, kissa antaa minulle lahjan. Sen jälkeen lahjan voi nähdä erikoislahjaluettelossa.

kysymysmerkki = peliohjeet japaniksi.

tassunkuva = ei mitään, mutta jos laajennat kotiasi se muuttuukin tällaiseksi:

Neko atsume sisustusvalikko 1 Tosiaan, kaupan vihoviimeinen esine, joka maksaa 180 kultakalaa, on talon laajennusosa. Sen jälkeen tähän ilmestyy valikko, josta taloa voi sisustaa.

Neko atsume sisustusvalikko 2

Huutomerkki = Täältä saa kerran päivässä ilmaisia kaloja! Klikkaa huutomerkkiä -> klikkaa valikon ylälaidan kylttiä -> klikkaa ylintä kohtaa ja jos päivä on vaihtunut saat kalaa! Jos ei ole, saat tekstiruudun, joka varmaan kertoo, että sait jo kalasi. Muista ruuduista en tiedä yhtään, mitä ne tarkoittavat. Alin valikko näyttäisi sisältävän asiakaspalvelun yhteystiedot.

Neko atsume ilmaista kalaa

kirjekuori = lähetä postia tekijöille, ehkä?

Huomaa, että ylälaidan tassunkuva muuttuu välillä ruksiksi. Mikä ikinä se onkaan, pääset siitä aina takaisin päävalikkoon. Ja pihalle pääset siitä mustasta kissasta. 😉

Ja siinä se! Nyt osaat pelata Neko atsumea! 😀

Lisäksi pari vinkkiä peliin:

  • Jos rohmukissa käy syömässä ruokakuppisi tyhjäksi, ÄLÄ täytä ruokakuppia ennen kuin rohmukissa on itse tajunnut lähteä matkoihinsa. Jos täytät ruokakipon, rohmukissa pelästyy ja lähtee pois. Jos sen sijaan annat rohmukissan nukkua rauhassa oman aikansa, se jättää sinulle ihan älyttömästi kaloja (50+ hopeista tai useamman kultaisen) kiitokseksi! Niin pitkään kun rohmukissa koisii ruokakipon luona muut kissat käyttäytyvät niin kuin ruokakipossa olisi ruokaa ja tulevat pihallesi.
  • Kannattaa panostaa siihen 30 hopeakalan hintaiseen ruokaan. Siitä saa kolme ruokailukertaa. Ruokakuppi pitää täyttää noin 8 tunnin välein perusruoalla. Mitä arvokkaampi ruoka, sitä useammin ruokakuppi tulee täyttää.
  • Huomaa, että osa esineistä vie kaksi esinepaikkaa. En tiedä lukeeko se esineen kuvauksessa japaniksi, mutta esimerkiksi iso kiipeilypuu (500 hopeakalaa) ja patteri (20 kultakalaa) vievät kaksi paikkaa. Toisaalta ainakin isoon kiipeilypuuhun mahtuu enemmän kuin kaksi kissaa, joten sen hankkiminen kannattaa. Mutta huomaa, että takapihalle mahtuu vain yksi kaksi esinepaikkaa vielä esine. Kodin laajennusta odotellessa…
    Neko atsume laajennettu piha

    Lälläslää, mullapa onkin jo! <3