Broken_age_logo

Pelin logo. Lähde: Wikipedia

Alustat: PC (Windows, OSX, Linux), Ouya, iOS, Android, PlayStation 4, PlayStation Vita
Testattu: PC

Kehittäjä: Double Fine Productions
Genre: pulmaseikkailu
Ikäraja: –

Broken Age on yksi Kickstarterin menestyneimpiä projekteja ja keräsi aikoinaan lähes 3,5 miljoonaa dollaria lupauksella uudesta suunnittelijalegenda Tim Schaferin luotsaamasta perinteikkäästä ‘point-and-click’-seikkailusta. Tammikuussa 2014 julkaistu pelin ensimmäinen osa (Act 1) otettiin avosylin vastaan, ja hiljattain ilmestynyt toinen puolikas (Act 2) päättää pitkän odotuksen ja antaa vastauksia avoimiksi jääneisiin kysymyksiin.

Vaikka lumoavan kaunis taidetyyli onkin ihan eri maailmasta kuin 80-luvun pulmaseikkailuklassikot, sielultaan Broken Age on hyvin samankaltainen edeltäjiensä kanssa. Esimerkiksi pelin huumori on selkeästi sukua Monkey Island -peleille. Genrensä muista peleistä Broken Agen erottaa kuitenkin pelaaminen kahdella päähahmolla, joiden välillä voi vaihdella vapaasti. Varsinaista pelimekaanista merkitystä tällä on kuitenkin vasta Act 2:n loppumetreillä.

2015-05-10_00004

Jälleen kerran: neitoja pulassa.

Pelin päähahmot ovat ylihuolehtivan tietokoneen armoilla avaruusaluksessaan yksin asuva, elämäänsä kyllästynyt teinipoika Shay sekä leipurikylästä kotoisin oleva Vella, joka on tullut valituksi yhdeksi uhrineidoista Mog Chothra -hirviölle. Yhteistä näille kahdelle on vain halu irtautua oman ympäristönsä perinteistä. Molemmat ovat käytännössä kapinoivia teinejä, mutta siinä missä Shay protestoi vain tylsää ja yltiöturvallista ympäristöään vastaan, Vella haluaa taistella tyttöjä syövää supermörköä vastaan, mikä teki Vellasta ainakin itselleni paljon mielekkäämmän hahmon pelata. Eikä hyviä nais-, tai tässä tapauksessa tyttöhahmoja, ole koskaan liikaa.

Eräs asia kiinnitti huomioni pelatessani molemmat osat putkeen nyt tuoreeltaan: vaikeustasoltaan Act 1 ja 2 eroavat kuin yö ja päivä. Siinä missä ensimmäinen osa oli pelattavissa helposti ilman netin apua itse pähkäilemällä, jälkimmäiseen puoliskoon taas on ympätty mukaan käsittämättömän raivostuttavia ja turhauttavia pulmia, joiden kohdalla otsalohkon verisuonet tykyttivät siihen malliin, että turvauduin oppaisiin. Esimerkkinä pulma, jossa pitää ensin kuvailla köysisolmu yhdellä neljästä vaihtoehdosta, minkä perusteella saat solmun selvittämiseen diagrammin. Diagrammi puolestaan sisältää kolmen kohdan piirretyn oppaan, joista kunkin kohdalla taas joudut valitsemaan neljästä vaihtoehdosta tekstiohjeen, joka täsmää ohjeen kuvaa. Ongelma tässä kohtaa on, että joutuu kokeilemaan melkoisen määrän erilaisia vaihtoehtoja, ennen kuin opit yhdistämään oikean kuvan ja kuvauksen… eikä oikeaa kuvausta edes aina anneta vaihtoehdoksi! Ja jokainen epäonnistuminen tarkoittaa uutta solmua, jota varten on haettava uusi diagrammi, ja niin edelleen.

2015-05-10_00008

“Päänsärky, jolla on vyö.” Ei tullut ihan ensimmäisenä mieleen tästä solmusta.

Toki mukana on myös paljon kimurantteja pulmia, joissa haaste on vain ja ainoastaan muistaa mahdollisimman tarkasti aiemmin suoritetut asiat ja käydyt dialogit ja niistä poimittujen vihjeiden avulla ratkaista ongelma. Pulmapelien ystävät varmasti osaavat arvostaa kyseisiä aivopähkinöitä, ja olen melko varma, että haastetta on lisätty kakkososaan ensimmäisen puoliskon helpohkoista ongelmista saadun palautteen ansiosta.

Pelin tarinaa seuraa mielellään, varsinkin näytösten välissä olevan cliffhangerin jälkeen. Osan jännityksestä tosin vie aiemmin mainittujen huonosti suunniteltujen pulmien aiheuttama turhautuminen, minkä lisäksi peli tuntuu loppuvan kuin seinään; lopputekstien rullatessa jäi hieman sellainen fiilis, että “tässäkö tämä nyt oli?” Vellan loppuun asti kantava sisukkuus ja can-do-asenne sekä pelin sisältämä huumori kuitenkin kantavat pitkälle, ja kokonaisuudesta jää jo pelkästään näillä meriiteillä melko positiivinen maku suuhun.

2015-05-10_00001

Vella & Shay.

Tiivistelmä:

+Vella
+Taidetyyli
+Huumori
+Pulmat suurimmaksi osaksi sopivan haastavia

-Muutama rasittava huonoon suunnitteluun kaatuva pulma
-Töksähtävä loppu
-Onko aina pakko olla niitä neitoja pulassa?

Arvosana:

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö

Kuvalähteet

Kuvakaappaukset pelistä: Niina Pesonen

*****
Peli on arvostelijan itse hankkima.