Nörttitytöt

helsinkiin2017logoWorldcon eli World Science Fiction convention on vuosittain järjestettävä, pääosin englanninkielinen scifi-con, jonka järjestämispaikka vaihtelee. Se on voittoa tavoittelematon yhdistyksen (World Science Fiction society) organisoima tapahtuma, joka järjestetään vapaaehtoisvoimin. Worldconissa jaetaan muun muassa scifi-maailman Oscarit, Hugo-palkinnot. Tapahtuma on viisipäiväinen, ja luvassa on satoja tunteja ohjelmaa!

Kävijöinä on sekä harrastajia että alan ammattilaisia, ja paikalla on “vain kävijöinä” runsaasti esimerkiksi kuuluisia kirjailijoita. Lontoossa viime vuonna paikalla oli yli 7000 kävijää, yli 60 maasta. Kaikkia kuitenkin yhdistää rakkaus scifiin ja fantasiaan, etenkin kirjallisuuteen! Tunnelma Worldconissa on välitön ja iloinen, ja se on vahvasti “meidän yhteinen conimme”: tapahtuma faneilta faneille, jossa kaikki kynnelle kykenevät auttavat järjestelyissä. Hätkähdyttävää onkin joskus vaikka auttaa vartti roudauksessa ja tajuta myöhemmin, että kantoi tuoleja kuuluisan, ihailemansa kirjailijan kanssa.

Tapahtuma on tyyliltään Finnconin oloinen. Vaikka Finnconissa on paljon laadukasta ohjelmaa, Worldconissa olisi kymmenkertainen määrä (viime vuonna Worldconissa Lontoossa Lonconissa oli yli  1000 ohjelmanumeroa), useampi ohjelmapolku, ja useammalla eri kielellä. Vaikka tapahtuma ei Suomen mittakaavalla kävijämäärän mukaan kovin ihmeellinen olisikaan, se olisi muutoin paljon  isompi kuin yksikään Suomessa aiemmin järjestetty con!

 

Bidding

Helsinkiin2017_1raija

Bid-pöytä Lonconissa. Kuva Raija Pietilä

Helsinki in 2017 on suomalais-kansainvälinen hanke ja yritys saada “Maailman scificon” Suomeen vuodelle 2017. Pitopaikka päätetään aina kaksi vuotta etukäteen Worldconin jäsenten äänestyksessä. Siksipä Worldconin järjestäjäksi halajavien pitää aloittaa työt eli bidding, biddaaminen, eräänlaisen urakkatarjouksen esittäminen, jo useita vuosia etukäteen. Biddaaminen näyttää samalla äänestäjille, että järjestäjäporukka on sitoutunutta ja osaa organisoida asioita. Pohjoismaiselle conijärjestäjälle tämä tuntuu vähän hämmentävältä tavalta. Yllättävää on, miten paljon bideihin laitetaan ajan lisäksi rahaa, vaikka riskinä on aina hävitä.

helsinkiin2017

Antaisitko sinä näiden tyyppien järjestää Worldconia? Kuva Lonconin site selection -ohjelmasta.

Vuodelle 2015 haimme conia Suomeen hyvin lyhyellä biddausajalla, ja hävisimme 35 äänellä yli 1300:sta äänestä! Eli hilkulle veti. Tällä kertaa olisi tarkoitus saada voitto kotiin! Helsinki in 2017 on kerännyt laajan, kansainvälisen kannattajajoukon. Viikonloppuisin bidillä saattaa olla edustusta usealla eri mantereella eri coneissa. Esimerkiksi pari viikkoa sitten bidin paitoja, pöytiä ja bileitä vilahteli yhtä aikaa Suomessa, Trinidadilla, USA:ssa, Kiinassa ja Venäjällä.

Suomesta löytyy useampikin Worldconin kävijä, ja sen järjestämisestä on tietyissä piireissä haaveiltu jo vuosia, ja suomalaiset ja muut pohjoismaalaiset on saatu tästä innostumaan. Omalta osaltamme haluaisimme saada organisaatiota kehitettävän dynaamiseksi, käytännölliseksi ja nuorekkaammaksi. Puhumattakaan ripauksesta suomalaista hulluutta, mitä tämä projekti vaatii.

 

Hyväfinnishweird Suomi!

Worldconin bid-vaihe on jo tuonut erinomaisen paljon esille suomalaista spefiä maailmalla (katsokaapa vaikka Finnish Weird), ja luonut kontakteja suomalaisen ja kansainvälisen scifi-fandomin välille.

Worldcon toisi mahdollisuuden ikään kuin viedä huippuunsa tämä Suomen ja suomalaisen spefin markkinointi. Ja kyllä tuollainen 3000+ osanottajan kansainvälinen suurtapahtuma jo hiukan näkyy positiivisesti taloudellisestikin heikkoina aikoina. Worldconin kävijät ovat kiinnostavaa porukkaa, monenlaista ammattilaisväkeä ja kulttuuri-ihmisiä. Suomen esitteleminen tälle porukalle on hieno homma. Vuosi 2017 on myös Suomen 100-vuotisjuhlavuosi, joten mikäs sen parempi ajankohta maailmanluokan tapahtumalle!

 

 

Helsinkiin, Helsinkiin2017

Tapahtumapaikkana Helsinki on mainio: helposti tavoitettavissa lentokoneella (ja matkan hinta esimerkiksi Amerikan itärannikolta on samoissa kantimissa kuin lennot mantereen sisällä länsirannikolle), englannin kielellä pärjää hyvin, eksoottinen mutta turvallinen turistikaupunki, loistava julkinen liikenne (ja ilmaiset bussiliput conikävijöille). Helsingin Messukeskus tarjoaa oivat puitteet conille, ja Messukeskuksellakin väki on innoissaan mahdollisuudesta saada tapahtuma Helsinkiin.

 

Tiketit taskuun

helsinkiin2017-2

Use the Moomin, Luke!

Liput Worldconiin maksavat paljon, ovelta koko tapahtuman lippujen hinnat voivat lähennellä jo 200€. Toki edullisempia päivälippuja on tarjolla. Hinnalla maksetaan kuitenkin koko 5 päivän tapahtuma: tilat, tekniikka, painotuotteet, kunniavieraat, vakuutukset ja niin edelleen.

Ilmaiseen Finnconiin tottuneelle tämä hinta aiheuttaa usein äkkiseltään nieleskelyä. Scifi-harrastaminen on kuitenkin harrastukseksi perustasolla varsin halpaa, eikä tämä Worldconkaan niin kallis ole – varsinkin nyt äänestysvaihessa saa supporting membershipin edullisesti ja sen nostaminen paikalle pääsyyn oikeuttavaan attending membershipiin onnistuu myöhemmin. Eikös kuntosalikin maksa 50 €/kk, keikkaliput helposti 50-70€, festarit 170€ ja niin edelleen. Jos olet penkkiurheilija ja Olympialaiset tulisivat Suomeen, maksaisitko niiden lipuista?

Pyrimme saamaan aikaan edullisimman Worldconin! Suomessa on vahva kulttuuritukijärjestelmä, jota hyödyntämällä toivomme saavamme osan kuluista katettua. Muutenkin monia sivukuluja voisimme pienentää, johtuen sekä erilaisista hintarakenteista että toimintakulttuurista Suomessa. Nykyäänkin monet Worldconit hyvittävät lippujen hinnan takaisin työvoimalle, mikäli conilla meni taloudellisesti tarpeeksi hyvin.

 

 Äänestys – miten voi osallistua?

worldcon-only-youWorldconin jäsenet päättävät, missä seuraava Worldcon pidetään. Ja koska conit tarvitsevat alkupääoman, äänestyksen yhteydessä on sovittu maksettavaksi kannatusjäsenmaksu sen vuoden coniin, josta äänestetään.

Vuoden 2017 conista päätetään tämän vuoden Worldconissa, Sasquanissa. Paikasta äänestämään (site selection) pääsee etänäkin, jos on vähintään supporting membership tämän vuoden Worldconiin. Jäsenyyden voit hankkia vaikka heti tänään, ja sen jälkeen voi vaikka heinäkuussa maksaa äänestettävän conin kannatusjäsenmaksun (advance supporting membershipin eli ns. äänestysmaksun) ja pistää äänestyslomakkeen sähköpostilla eteenpäin. Suomenkieliset tarkemmat ohjeet löydät siihen esimerkiksi täältä.

Äänestämällä saa siis supporting membershipin, kannatusjäsenyyden, siihen coniin joka voittaa äänestyksen, riippumatta siitä ketä äänesti. Tämän lipun voi myydä eteenpäin, mikäli voittaja ei miellytä. Toki sen voi myös pitää, sillä se oikeuttaa Hugo-äänestyksiin ja site selectioniin osallistumisen vielä jatkossakin!

Lisää voi kysyä livenä etsimällä pöytämme esimerkiksi Ropeconissa tai Archipelaconissa 🙂

helsinkiin2017-1

Seanan McGuire eli Mira Grant baarimikkona Helsinki in 2017 -bileissä

helsinkiin2017-8

Robin Hobb tykkää muumeista ja Helsingistä!

Nämä saattavat kiinnostaa:

Helsinki in 2017 suomeksi

Helsinki in 2017 suomeksi –sähköpostilista

 

 

 

Kuvat käytössä luvan kanssa kuvaajalta (nimi mainittu) tai Helsinki in 2017 -markkinointitiimiltä.