Ulkoa kuuluu kova tuuli, mutta ruoka on loppumassa ja energiaa pitäisi saada jostain. Tiedät että kohta pitää mennä, vaikka sää olisi mikä. Mitäs otat mukaan? Onko vaatteet tarpeeksi lämpimät, onko puukko ja kirves kunnossa? Onko puhdasta vettä? Pakko lähteä, ruoka on loppu.

Suoja! Löytyi koti pariksi päiväksi, ennenkuin matka jatkuu.

Suoja! Löytyi koti pariksi päiväksi, ennen kuin matka jatkuu.

 

En tavallisesti suosittele kokeilemaan Early access alfa- tai beta-pelejä, mutta Hinterland Studiosin alfaversio pelistä The Long Dark on vaikuttava eloonjäämispeli jo tässä vaiheessa, ja tämä lupaa hyvää tulevalle. Tällä hetkellä pelissä voi ainoastaan seikkailla yksin avoimessa pelimaailmassa, mutta peliin on myös tulossa juonipohjainen seikkailu.

Pelin kulku

Tekstin mukaan olet lentokoneessa menossa tarkastamaan geomagneettista häiriötä Pohjois-Kanadassa. Häiriö laajenee kovaa vauhtia ja aiheuttaa maailmanlopun. Koneesi putoaa keskelle metsää jonnekin Kanadan erämaahan. On talvi, ja sinulla on huonosti varusteita. Mitä teet ensimmäiseksi?

Kaikki kunnossa, mutta alkaa olla nälkä. Lisää energiaa siis.

Kaikki kunnossa, mutta alkaa olla nälkä. Lisää energiaa siis.

Itse peli on selvää eloonjäämisseikkailua. Kuulostaa helpolta: pidä vain huolta, että sinulla on tarpeeksi vettä ja ruokaa, korjaa työkaluja ja vaatteita ja ole tarkkana, ettei uupumus yllätä. Mittarit näyttävät, missä kunnossa olet ja mitä pitäisi tehdä seuraavaksi. Mutta metsä on täynnä yllätyksiä. Sieltä voi löytää suojaa, ruokaa ja työkaluja, mutta myös vaaroja. Kylmyys yllättää, jos vaatteet ovat huonossa kunnossa. Työkalujen ja vaatteiden ylläpito vie aikaa ja energiaa. Ruokaa voi olla vaikea löytää, varsinkin jos et ole löytänyt asetta, joka auttaisi metsästyksessä. Tietysti metsässä vaanivat myös nälkäiset sudet. Vain zombiet puuttuvat, niitä ei tästä pelistä löydy. Hyvä niin, sillä The Long Dark on tarpeeksi vaativa muutenkin.

Täältä voi löytyä jotain hyödyllistä.

Täältä voi löytyä jotain hyödyllistä.

Kuolema on lopullista. Äkkikuoleman koittaessa joudut aloittamaan alusta, ja kuolema tulee vastaan yllätävän helposti. Itse olen paleltunut, nukkunut pois nälkään ja sudet ovat tappaneet useammin kuin kerran.

Tuntemuksia

Peli on tunnelmallinen ja haastava. Yksin tallaaminen Kanadan erämaassa on yksinäistä ja kaunista, tuulen ulvonta herätessä tuo tunteet pintaan.  Hinterland Studios tuo tällä pelillä pelimaailmaan toisenlaisen eloonjäämisseikkailun. Luonto vastustajana on aivan toisenlainen kokemus, kun vertaa moneen zombiepeliin, jossa päämäärä on sama, selviytyminen, mutta vastustaja aivan erilainen.

Arvostelua ja arvosanaa en vielä uskalla tehdä, koska peli on vielä hyvin kesken, mutta jo tässä vaiheessa pidän tästä haastavasta seikkailusta.