Shelter_2_Logo

Kansikuva. Lähde: Wikipedia

Alustat: PC (Windows, OSX, Linux)
Kehittäjä: Might and Delight
Genre: selviytymispeli
Ikäraja: –

Shelter 2 on jatkoa Might and Delight -studion 2013 julkaistulle pelille, jossa tehtävänä oli mäyräemon roolissa matkata pesästä toiseen ja samalla suojella ja ruokkia pieniä mäyrälapsukaisia. Perusidea on edelleen sama, mutta tällä kertaa mäyräperheen sijaan peliä tähdittää ilvesemo pentuineen.

Pelin alussa tiineenä oleva ilves yrittää talvisen myrskyn keskellä löytää suojaisan paikan synnyttää. Perustoiminnot opetetaan intron aikana samalla, kun emo täytyy ohjata kotipesään turvaan pakkaselta ja nälkäiseltä susilaumalta. Vaaralta paettuaan tähdet näyttävät tien pesälle, ja varsinainen peli pääsee käyntiin.

2015-04-04_00001Jatko-osassa on joitain melko isojakin muutoksia ensimmäiseen peliin verrattuna. Enää maailma ei ole jaettu erillisiin kenttiin, vaan nyt pelialue on valtava ja vapaasti tutkittavissa. Toisaalta täysin uudenlainen vapaus sopii konseptiin paljon luontevammin, mutta myönnettäköön, että ensimmäisen Shelterin paljon hallitumman etenemisen jälkeen olin hieman hämmentynyt, kun peli ei anna minkäänlaista suuntaa tai tavoitetta selviytymisen lisäksi.

Shelter oli ilmestyessään varsin uniikilla graafisella ilmeellä varustettu eikä jatko-osa poikkea toimivaksi todetusta linjasta. Peli on kuin elävä maalaus ja visuaalisesti jopa aiempaa kauniimpi. Tällä kertaa mukana on myös vaihtuvat vuorokauden- ja vuodenajat sekä säätila, mikä lisää entisestään ympäristön elävyyttä. Positiivista oli myös huomata, että kaikkien eläinten animaatioihin oli selkeästi panostettu ja jokainen otus liikkui luontevalla tavalla.

Erilaisia metsästettäviä saaliseläimiä on myös enemmän aiempaan verrattuna. Uutta on lisäksi ilvesemon kestävyysmittari: emon on syötävä nyt itsekin välillä jotain, jotta se jaksaa metsästää pennuilleen ruokaa. Mitä enemmän emo juoksee, sitä nopeammin mittari kuluu ja sitä vähemmän se palautuu. Tämä lisääkin peliin aivan uudenlaisen puolen, kun on joskus tehtävä vaikeita valintoja ruokailun suhteen: helpottaako seuraavan saaliin nappaamista syömällä saalis itse, vai pelastaako heikko pentu nälkäkuolemalta ja mahdollisesti riskeerata koko perheen seuraava ateria?

Varsinaisia vaaroja nälkäkuoleman lisäksi ei ykkösosasta poiketen ole, joten saalistukseen voi keskittyä rauhallisin mielin. Pennut osaavat pienellä viiveellä tepsuttaa perässä, paitsi jos ovat nälästä uupuneita. Siinä tapauksessa ne jäävät maahan makaamaan ja ne täytyy paikallistaa uudella aistimekaniikalla, jolla voi havaita ympäristöstä saaliseläimet ja tarkistaa pentujen suunnan. Väsyneen pennun voi kantaa suussa mukanaan, mikä helpottaa lapsilauman kasassa pitämistä, jos saalista ei ole aivan vieressä saatavilla.

2015-04-04_00003Ruuan lisäksi pennut tarvitsevat nyt myös vettä, minkä itse tajusin varsin myöhäisessä vaiheessa, sillä en osunut veden äärelle kuin vasta pentujen ollessa jo melko isoja. Peli ei jostain syystä kertonut, että tämäkin on mahdollista tahi tarpeellista, mikä oli mielestäni kummallista. Suurin osa tarpeellisista asioista kun kuitenkin opetetaan melko aikaisessa vaiheessa.

Suuri parannus oli mielestäni selkeästi itsenäistyvät pennut aikuisuutta lähestyessään. Ennen omilleen lähtemistä pennut vaeltavat jo selkeästi hieman kauempana emosta ja osaavat saalistaa myyriä ja sammakoita itsenäisesti. Havaittuani tämän ensimmäisen kerran oli kyllä pakko olla hieman ylpeä virtuaalisesta jälkikasvustani.

Yksi ensimmäistä peliä selvästi heikommin toteutettu puoli on pentujen terveyden seuraaminen. Nälkäistä pentua ei välttämättä tajua nälkäiseksi, ennen kuin se jo kuukahtaa jonnekin heikkouttaan. Aiemmin turkin värisävynä ilmaistu nälkätilanne näkyy nyt lähinnä pentujen koossa suhteessa toisiinsa, mikä on paljon epäselvempi mittari.

Tunnelma on kuitenkin kaiken kaikkiaan entisellään, ja pentujen hoivaaminen on edelleen yhtä antoisaa kuin ennenkin ja jokainen menetetty pentu aiheuttaa piston sydämessä. Nyt ehkä jopa aiempaa suuremman piston, sillä sekä emo että pennut täytyy pelin alussa nimetä, ja peli pitää kirjaa ilvesperheen sukupuusta. Aikuisuuteen selvinneillä pennuilla voi aloittaa uuden perheen ja jatkaa sukua. Uudelleenpeluuarvoa onkin, sillä massiivista pelialuetta ei yhdellä pelikerralla välttämättä ehdi koluamaan läpi. Lisäksi ympäristöön on piilotettu läjäpäin kerättäviä esineitä, joten täydellisyydentavoittelijat saavatkin nuohota pelialueen jokaisen nurkan todella tarkkaan.

Heikkouksineenkin Shelter 2 on niin visuaalisesti kuin tunnelmaltaankin kaunis peli, joka tekee tehtävänsä vanhemmuussimulaattorina ja saa aikaan melkoisia tunneryöppyjä. Allekirjoittaneelle elämys ilvesäitinä kolahti kovaa ja ansaitsi paikkansa lempipelieni listalla.

2015-04-04_00014

Tiivistelmä:

+Visuaalinen ilme on henkeäsalpaavan kaunis
+Vangitsee äitinä olemisen ilot ja surut hienosti
+Uudet realismia lisäävät ominaisuudet ja selviytymismekaniikat

-Opastuksen ajoittainen puutteellisuus
-Pentujen terveyttä vaikea arvioida

Arvosana:

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö

Kuvalähteet

Kuvakaappaukset pelistä: Niina Pesonen

*****
Peli on saatu ilmaisena arvostelukappaleena.