Cognition

 Kansikuva pelistä Cognition: An Erica Reed Thriller, Phoenix Online Studios 2012. Lähde: Wikipedia.

Artikkelisarja vahvoista naishahmoista peleissä jatkuu! Kuten aiemminkin, varoituksen sana lienee paikallaan: paljastan jonkin verran hahmon taustoihin liittyvää tietoa, mutta vältän suurempia juoneen liittyviä spoilereita. Jos haluat vältellä paljastuksia kokonaan, kannattaa kirjoitukseni lukea vasta pelin pelaamisen jälkeen. Juttusarjan muihin kirjoituksiin voit tutustua näiden linkkien kautta: Samantha Everett, Nilin.

Cognition: An Erica Reed Thriller on Phoenix Online Studios -pelifirman vuosina 2012 ja 2013 julkaisema neliosainen seikkailupeli, jonka tarinakonsulttina on toiminut seikkailupelien veteraani Jane Jensen. Pelin päähenkilö ja nimihahmo Erica Reed on FBI:n agentti, jonka veljen on tappanut sadistisia ansoja rakenteleva sarjamurhaaja Cain. Erica on saanut erikoisluvan tutkia veljensä kuolemaa, koska hänen isänsä on entinen FBI-agentti. Veljen kuolemasta on kuitenkin kulunut kolme vuotta, eikä uusia todisteita ole löytynyt. Tästä syystä Erican pomo Madison Davies on määrännyt tutkimuksen suljettavaksi.

Ericalla on lapsesta asti ollut kyky nähdä näkyjä koskettamiensa esineiden ja ihmisten menneisyydestä, mutta nyt hän on alkanut nähdä toistuvasti fyysisestikin tuskallista näkyä, jossa hänet ammutaan kuoliaaksi. Tämän lisäksi hänen huomiotaan vaatii uusi murhatutkimus, jota hänet määrätään tutkimaan työparinsa John McCoyn kanssa. Uusi tapaus osoittautuukin varsin epätavalliseksi, kun Erica alkaa löytää murhaajan tarkoituksella hänelle jättämiä viestejä ja esineitä.

Peli jakautuu neljään osaan, joissa ratkotaan useita murhatapauksia ja joiden läpi suurempi juonikuvio kulkee.

Nuori kapinallinen

Screen7

Erica veljensä haudalla. Kuvakaappaus pelistä Cognition: An Erica Reed Thriller, Phoenix Online Studios 2012. Lähde: Ehudley, Cognition wiki,CC BY-NC-SA 3.0

Luonteeltaan Erica on itsepäinen, omapäinen sekä kärsimätön. Hän tuntuu olevan joka pomon painajainen: hän ei odottele apujoukkoja, ei tottele ylempiensä käskyjä, kovistelee todistajia, murtautuu pomonsa toimistoon sekä työkoneelle ja käsittelee todisteita vähän miten sattuu. Välillä tuntuu, että hahmo on naispuolinen versio Tappava ase -elokuvien Martin Riggsistä. Pelin tekijät ovat kuitenkin kertoneet Erican esikuviksi Dexter-tv-sarjan Debra Morganin sekä Fringe-sarjan Olivia Dunhamin.

Erican repliikit ja huomiot ympäröivästä maailmasta ovat usein kuivan sarkastisia, joskus jopa töykeitä. Erican hermostuessa kirosanat lentelevät reippaasti, jopa päin pomon naamaa. Joissakin keskusteluissa pelaaja saa päättää, suhtautuuko Erica keskustelukumppaniinsa vihamielisesti vai ystävällisesti. Erica ei näytä tunteitaan helposti toisille, vaan peittää ne nokkelien kommenttien tai vihamielisyyden naamion taakse. Pelaaja tosin saa nähdä Erican tunnereaktioiden monipuolisuutta hahmon sisäisen monologin kautta.

Vaikka Erican käytös saattaa toisinaan mennä ärsyttävänkin puolelle, minä pidän hänestä hahmona kovasti. Hän on älykäs, nokkela ja sanavalmis, eikä pelkää käyttää paranormaaleja kykyjään työnsä apuna. Täydellinen hän ei missään tapauksessa ole, mutta viat tekevät hänestä inhimillisen. Hänellä on voimakas pakkomielle saada veljensä murhaaja kiinni ja se vaikuttaa kaikkiin hänen tekemiinsä ratkaisuihin, niin hyvässä kuin pahassakin.

Kaikissa tässä juttusarjassa tähän mennessä käsitellyissä naishahmoissa eli Samanthassa, Nilinissä ja Ericassa on havaittavissa samanlaisia luonteenpiirteitä. Heidän puhetapansa on sarkastisen pisteliäs, he ovat älykkäitä mutta kapinallisia. Heissä kaikissa on ripaus antisankaruutta ja heillä kaikilla on traaginen menneisyys. Henkilökohtaisesti pidän kovasti tästä naistyypistä, mutta myös tässä suhteessa vaihtelu virkistäisi.

Suhteet solmussa

Screen4

Erica ja Jared “Sully” Sullivan. Kuvakaappaus pelistä Cognition: An Erica Reed Thriller, Phoenix Online Studios 2012. Lähde: Ehudley  Cognition wiki,CC BY-NC-SA 3.0

Työkavereidensa kanssa Erica tulee toimeen paljon paremmin kuin pomonsa. Hänen työparinsa John on ainut ihminen Erican elämässä, joka tietää hänen kyvyistään. Ericalla on myös suhde samassa kenttätoimistossa työskentelevän Jared Sullivanin kanssa, mutta viime aikoina Erica on alkanut vetäytyä suhteesta ja vältellä Jaredia. Erican kyky nähdä toisen ihmisen menneisyyteen häiritsee suhteen kehittymistä, Erica kun haluaisi oppia toisesta ajan kuluessa eikä kykynsä välityksellä.

Muutenkin Ericalla tuntuu olevan hieman outo suhtautuminen kykyihinsä. Hän käyttää niitä surutta työnsä apuna, mutta hän ei silti vaikuta uskovan yliluonnolliseen. John saa hänet lopulta taivuteltua kysymään neuvoa uudesta näystään ennustajana ja antiikkikauppiaana toimivalta Rose Duvalierilta, mutta Erica on alussa hyvin töykeä ja vastahakoinen puhumaan näyistään.

Aikaa myöten Rosesta tulee Erican neuvonantaja ja hän opettaa Ericaa kehittämään psyykkisiä kykyjään monipuolisemmiksi. Rosen lisäksi Erica ystävystyy Cordelia Smithin kanssa, joka on myös menettänyt veljensä. Cordeliasta kasvaa sarjan edetessä tärkeä hahmo ja hänellä päästään myös pelaamaan joitain osioita pelistä.

Ulkonäkö ja ääni

Erica_Reed

Profiilikuva Ericasta. Kuvakaappaus pelistä Cognition: An Erica Reed Thriller, Phoenix Online Studios 2012. Lähde: Wagnige2, Cognition wiki,CC BY-NC-SA 3.0

Erican ulkonäkö tai tyyli ei pelin aikana paljon muutu suuntaan tai toiseen. Hänen punaiset hiuksensa ovat ehkä huomiota herättävin osa hänen tyylissään ja John kutsuukin häntä välillä lempinimellä ”Red”. Hiukset ovat käytännöllisesti kiinni poninhännällä ja virka-asuna toimii hyvin istuva housupuku sekä valkoinen kauluspaita, koruja hän ei käytä ollenkaan. Erica onkin niitä harvoja pelien naisia, joka pukeutuu tilanteen mukaisesti ja jonka tissivakoa ei näytellä aina tilaisuuden tullen. Vaatteet eivät kuitenkaan pyri peittämään hänen muotojaan, vaan Erican tyyli on huolettoman naisellinen.

Ääninäyttely Cognitionissa yleisesti on mielestäni hyvää keskitasoa Erican äänen noustessa kirkkaasti kärkeen. Erilaiset tunnereaktiot kuuluvat äänessä selvästi ja sitä on miellyttävä kuunnella. Erican ääninäyttelijä on Raleigh Holmes, joka sattuu olemaan Jane Jensenin tytärpuoli. Raleigh toimii laulajana bändissä nimeltä Scarlet Furies ja heidän kappaleensa ”Taken” kuullaan pelissä lopputeksteissä sekä eräässä pelikohtauksessakin.

Lopuksi

Cognition on paikoitellen hyvinkin graafinen ja tarina on täynnä järkyttäviä yksityiskohtia. Näin ollen en voi suositella peliä kaikista herkemmille pelaajille. Paikoitellen grafiikka on hieman karua ja liikeanimaatiot nykiviä, mutta vahva tarina voittaa nämä pikkuviat. Jos moniulotteiset naishahmot ja emotionaalisesti vaikuttava tarina kiinnostavat, kannattaa ehdottomasti kokeilla!