Nörttitytöt

Suomen liveroolipelaajia on jo pitkään palvellut larp.fi-sivuston kalenteri, johon pelinjohtajat voivat lisätä pelejään ja josta pelaajat löytävät mielenkiintoisia larppeja, joihin ilmoittautua. Vanha kalenteri alkoi kuitenkin olla jo teknologialtaan auttamattoman vanhentunut: saadakseen pelinsä kalenteriin pelinjohtajan täytyi lähettää sähköpostia ylläpidolle, joka sitten manuaalisesti lisäsi pelin kalenteriin. Koska tämä oli tarpeettoman hidasta ja hankalaa sekä pelinjohtajille että ylläpidolle, into käyttää kalenteria alkoi vähitellen hiipua ja pelien mainostaminen alkoi siirtyä entistä enemmän eri Facebook-ryhmiin. Kalenterin uudistamisesta oli ollut pitkään puhetta, mutta kukaan ei ollut varsinaisesti ottanut asiaa hoitaakseen.

Ratkaisu ongelmaan löytyi, kun erään koulukurssini projektityö oli toteuttaa mikä tahansa web-palvelu. Koodaus on aina mukavampaa, jos saa tehdä jotain muun elämän kannalta hyödyllistä, joten halusin keksiä itseäni kiinnostavan projektin, jota voisi kenties jopa oikeasti käyttää. Kun sitten sain ajatuksen uudesta larp-kalenterista, larp.fin ylläpito otti tarjoukseni ilolla vastaan. Projektiryhmäkseni sain pari ulkomaista opiskelijaa, joista kumpikaan ei tiennyt larppauksesta oikeastaan mitään, mutta hekin olivat iloisia päästessään tekemään sovellusta, joka oikeasti otettaisiin käyttöön. Kevään aikana kalenteri saatiinkin kurssin puitteissa valmiiksi hyvin arvosanoin, vaikka se ei tosiasiassa vielä täysin larppaajien käyttötarkoituksiin sopiva ollutkaan. Seuraavan syksyn aikana korjailin vielä monia yksityiskohtia ja muun muassa käänsin kalenterin englannista suomeksi, ja lopulta siitä tuli oikein sopiva joululahja larppaajayhteisölle.

 

kalenteri

 

Larp-kalenteriin on tarkoitus saada kaikki Suomen larp-yhteisölle suunnatut tapahtumat. Larppien lisäksi sinne ovat siis tervetulleita myös esimerkiksi erilaiset conit, työpajat ja muut osittain samaa harrastajakuntaa koskevat tapahtumat kuten tanssileirit. Kalenteriin voi siis ilmoittaa mitä tahansa valtavista tapahtumista pienen porukan kutsupeleihin. Ei edes haittaa, vaikka tapahtuma olisi jo täynnä, sillä silloinkin kalenteri-ilmoitus kertoo muille järjestäjille sen olemassaolosta ja voi näin auttaa välttämään ikäviä päällekkäisyyksiä. Esimerkiksi 30 pelaajan larppiin voi olla hyvin hankala löytää varapelaajia, jos se on vahingossa osunut päällekkäin sadan henkilön pelin kanssa. Lisäksi kalenterin avulla pelaajat saavat tietää tulevista peleistä ja muista tapahtumista, joihin ilmoittautua – tätä helpottamaan kalenteriin on lisätty mahdollisuus kertoa tapahtuman tiedoissa ilmoittautumisen ajankohta, jolloin kalenterissa näkyy tällä aikavälillä erityinen “Ilmoittautuminen auki” -tunniste. Tämä toivottavasti hyödyttää erityisesti aloittelijoita, joilla ei kenties vielä ole kontakteja muuhun larppaajayhteisöön. Kalenterin ulkopuolella tiedotus kun tapahtuu lähinnä puskaradion ja Facebook-kutsujen kautta. Kalenteri myös auttaa dokumentoimaan Suomen larp-skeneä: tiedot tallentuvat kalenterin tietokantaan pysyvästi, joten niitä voi tarkastella vielä vuosienkin päästä ja niin niistä jää pysyvä merkintä larppauksen historiaan.

Uusi kalenteri pyrkii olemaan vanhaa sujuvampi ja helppokäyttöisempi sekä tapahtuman järjestäjälle että kävijälle. Vanhan tutun listanäkymän lisäksi käytössä on myös kalenterinäkymä, jossa tapahtumia voi selata kuukausi kerrallaan. Tapahtumia voi myös hakea muun muassa sijainnin, ajankohdan, hinnan ja aloittelijaystävällisyyden perusteella. Kaiken kaikkiaan pyrin kalenteria rakentaessani ottamaan käyttäjät huomioon ja kyselin pariinkin kertaan larppaajien Facebook-ryhmässä mielipiteitä ja toiveita. Marraskuussa pidetyssä X-Conissa esittelin melkein valmiin kalenterin ja sielläkin sain vielä pari hyvää kehitysideaa, jotka toteutin ennen lopullista julkaisua.

rsz_1rsz_img_3701

Myös Lumotun Liekin Taverna ilmoitettiin kalenterissa! Kuvaajana Nelli Huppunen.

Suurin ero vanhaan kalenteriin on sujuvampi tapa lisätä tapahtumia. Uudessa kalenterissa on täytettävä lomake, jossa pakollisia tietoja ovat vain pelin nimi, ajankohta, sijainti, lyhyt kuvaus ja järjestäjän sähköpostisosoite. Tapahtuman lisääminen on siis tehty pohjimmiltaan mahdollisimman vaivattomaksi, ja lisäksi järjestäjä voi ilmoittaa tapahtumalleen esimerkiksi yhden tai useampia genrejä, ikärajan, osallistumismaksun sekä linkin pelin nettisivuille. Lähetetty lomake siirtyy ylläpidolle tarkastettavaksi, ja parilla klikkauksella hyväksytty tapahtuma siirtyy automaattisesti kalenteriin. Pelin järjestäjä saa myös ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen ilmoituksen hyväksymisestä sekä salasanan, jolla tietoja pääsee muokkaamaan myöhemmin.

Vaikka larp-kalenteri onkin nyt otettu ilmeisen tyytyväisenä käyttöön, riittää siinä myös parannettavaa. Hakutoiminnoissa on vielä keskeneräisiä osia ja käyttäjäpalautteessa esimerkiksi luodun ilmoituksen esikatselua on toivottu useampaan kertaan. Tarkoitus onkin jatkaa kalenterin kehittämistä eteenpäin, jotta se voisi tehokkaasti palvella larppaajia ja larpinjärjestäjiä mahdollisimman kauan.

Kalenteri löytyy osoitteesta kalenteri.larp.fi.