Nörttitytöt

Ulla Siltanen tutkii kansatieteen gradussaan nörttityttöyttä. Vastaa Siltasen kyselyyn nörttityttöydestä 18.1.2015 mennessä täällä. Kaikkien kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan 20€ lahjakortti AlphaGeek-verkkokauppaan. Lisäksi Siltanen aikoo toteuttaa teema-kyselyn alkuvuodesta. Siltanen kirjoittaa myös graduunsa liittyen Nörttityttögradu-blogia.

 

Ideasta opinnäytteeksi

ullasiltanenUlla Siltanen istui graduseminaarin tiedonhakutunnilla. Hänellä oli jo ajatus tehdä gradu liittyen nuorisotutkimukseen, mutta aihe ei ollut vielä tarkentunut. Hakuja harjoitellessa hän tuli etsineeksi eri nuorisokulttuurin osa-alueita ja törmäsi tyttötutkimukseen.

Seuraava kysymys olikin, miten rajata tyttötutkimuksesta graduun sopiva aihe. Nörttityttöys rajautui aiheeksi oman harrastuneisuuden perusteella. Siltanen on lukenut fantasiaa, sarjakuvia ja mangaa ala-asteelta saakka.

Hän kuvitteli alue- ja aikarajauksen riittävän, mutta yllättäen aineistoa onkin kertynyt odotettua enemmän. Keskiviikkona 3.12 hän julkaisi muun muassa kotisivuillaan ja blogissaan linkin kyselyyn, jonka avulla on tarkoitus kerätä aineistoa gradua varten. Maanantaihin 8.12. mennessä vastauksia oli tullut jo 745.

– Kenen gradussa on tää määrä aineistoa? Siltanen nauraa.

 

Blogi itsereflektiona ja kontaktina tutkimuskenttään

Siltanen pitää Nörttityttögradu-blogia, jonka tarkoituksena on itsereflektion ja tutkimuspäiväkirjan lisäksi toimia kaksisuuntaisena väylänä kentälle. Blogin kommenttien kautta lukijat voivat halutessaan korjata Siltasen käsityksiä nörttityttöydestä.

Siltanen kertoo blogissaan, ettei hänen nörtteilynsä ole kovin sosiaalista: hän ei tunne oloaan kotoisaksi Tumblrissa tai foorumeilla. Facebook-ryhmiinkin hän liittyi vasta graduntekovaiheessa. Siltaselle nörtteily on hyvin henkilökohtainen kokemus. Kolmen ensimmäisen Potterin jälkeen pidetty meteli peitti hänen kokemuksensa alleen.

Siltanen pohtii myös, miten hän olisi voinut ottaa huomioon kyselyssään eri nörttien alakulttuurit kuten tiede- ja käsityönörtit ja miten hän olisi voinut huomioida ennen 2010-lukua olleen nörttikulttuurin, jos tutkimus kuitenkin rajautuu nykypäivään.

Itsenäisyyspäivänä Siltanen kirjoitti sarkastisen nörttitytön määritelmän blogiinsa:

“Nörttityttö on hiuksensa vaaleanpunaiseksi ja siniseksi värjännyt 22-vuotias naislapsi, joka ei ole kasvanut aikuiseksi eikä Peter Pan -syndrooman vuoksi ikinä kykene siihen. Hän rakastaa animea, mangaa, videopelejä ja Harry Potteria. Hänen yllään on joko sähkönsininen t-paita, jossa on kuva Avengersin Lokista, tai pinkki paita, jossa on kuva Pikachusta, tai keltainen paita, jossa lukee ‘Beam me up, Scotty!’, joka on, kuten kaikki tiedämme, lause, jota Star Trekissä ei koskaan sanota. Nörttityttö ei kuitenkaan tarkkaan valituista t-paidoistaan tai hiusväristään huolimatta ole kiinnostunut ulkonäöstään, vaan hän on homssuinen akankuvatus, toisin kuin oikeat tytöt. Tämä on ainut ja oikea määritelmä nörttitytölle, koska kysyin aiheesta yhdeltä ja hän lupasi haukkua feikeiksi kaikki, jotka väittävät olevansa nörttejä olematta täsmälleen samanlaisia kuin edellä kuvailemani henkilö. Enkä aio antaa kenenkään kertoa minulle omia mielikuviaan ja kokemuksiaan nörttityttöydestä, vaan ainut aineistoni olivat ‘kyllä tai ei’-kysymykset, joihin en antanut vastata kuin minun mielestäni oikein.”

 

Siltanen hahmottaa tutkimuskenttäänsä myös miellekarttojen kautta. Kuva Siltasen blogista.

 

Tulossa myös teemakirjoituskutsu

Siltanen kertoo myös keräävänsä aineistoa teemakirjoittamisen avulla. Teemakirjoittaminen on etnografinen ainestonkeruumuoto, jossa informantit kirjoittavat annetun teeman mukaan vapaamuotoisen tiedonannon.

Tällä kertaa Siltanen aikoo kuitenkin rajata kysymyksenasettelua, jottei käsiteltäviä vastauksia tulisi yhtä paljon kuin kyselyyn. Avovastausten käsittely on hankalampaa ja työläämpää kuin kyselyiden.

Siltanen aikoo julkaista blogissaan pari viikon sisällä teemakirjoituskutsun. Tosin aika voi Siltasen sanojen mukaan joustaa.

–  Toisaalta ton kyselyn kanssa oli tarkoituksena laittaa se marraskuun puolivälissä. Ne vähän liukuu sit sen mukaan.

 

Kyselyyn voit käydä vastaamassa täällä 18.1.2015 saakka.

Ulla Siltasen Nörttityttögradublogi.