Nörttitytöt
Kuva: Mari Säisä

Kuva: Mari Säisä

Kuusi kaverusta viettämässä iltaa ravintola Blankossa Turussa. Pallotellaan ideoita mahdollisesta yrityksestä. Post it -lapuille kaverukset kirjoittavat asioita, joita haluaisivat tehdä. Tiina Jaatinen kirjoittaa lappuunsa TED. Ideasta syntyy Events Turku ry, jonka tarkoituksena on tuoda suuren maailman ilmiöitä Turkuun. Tähän mennessä yhdistys on järjestänyt kaksi TEDxTutku tapahtumaan sekä LunchBeat-lounasdiskoja.

TED-tapahtumien eli TED = Technology, Entertainment ja Designin tarkoituksena on tarjota erilaisten lyhyiden puheenvuorojen kauttaa uusia näkökulmia ja innostaa kuulijoita. TED-tapahtumia on järjestetty Amerikan ihmeellisessä ihmemaassa jo vuodesta 1984. Ensimmäisessä TEDissä esiteltiin muun muassa juuri julkaistua Macintosh-tietokonetta. Menestyksestä huolimatta konferenssi oli taloudellisesti mahdollista järjestää vasta kuusi vuotta myöhemmin. Vuodesta 1990 tapahtuma on pidetty joka vuosi.

TEDx tapahtumat ovat itsenäisesti vapaaehtoisvoimin ympäri maailmaa järjestettyjä tapahtumia. TEDxTurku järjestettiin ensimmäisen kerran 4.12.2013. Tapahtuma järjestettiin sadan hengen lisenssillä. Tämä tarkoittaa sitä, että maksaneita kuulijoita vapaaehtoisten lisäksi sai tulla sata henkeä. Tulijoita olisi ollut kaksinkertainen määrä. Viime vuonna tapahtuma järjestettiin 4.12.2014 jo kahdensadan hengen lisenssillä ja myytiin loppuun. Lisäksi samaan aikaan pidettiin live stream, jossa oli esitysten välisen tauon aikana ekstramateriaalia kuten haastatteluja. Live streamiä pystyi katsomaan sateliittitapahtumissa tai kotona omalta koneelta.

Koska TED Globalin teema oli tänä vuonna South, valittiin TEDxTurun teemaksi North. Osa puhujista kutsuttiin varta vasten, loput pääsivät mukaan koe-esiintymisen kautta, kuten myös illan isäntä Pekka Rajamäki. TEDxTurussa hän oli ensimmäistä kertaa puhujana yksityishenkilönä. Sen jälkeen hänellä on ollut 53 esiintymistä. Hänen neuvonsa oli, että esitys on hyvä, mikäli esiintyjä haluaa yleisölleen hyvää.

Viimeisimpään TEDxTurkuun oli valittu puhumaan aivovauriosta selvinnyt vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi valittu Pekka Hyysalo, aiemmin TEDGlobalissa, TEDWomenissa ja TEDUniversityssä esiintynyt Sabrina Maniscalco, ihmiskuntaa villiintymään kehottava Pessi Peura, ensimmäinen suomalainen positiivisen psykologian maisteria Emilia Lahti, Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck, luonnollisen liikkuminen puolestapuhuja Jussi Venäläinen sekä avaruusfyysikko Minna Palmroth. Musiikista vastasi Turun yliopiston paras ja ainoa puhallismusiikkiorkesteri Sohon Torwet.

Villiintymistä ja luonnollista liikkumista

 

 

Ensimmäisenä puhujana oli Pessi Peura, joka on Safkatutka- yrityksen perustaja. Peura kertoi elämäntehtävänsä olevan auttaa ihmisiä löytämään uudelleen luontoyhteytensä.  Peura kertoi, että hänellä oli aiemmin kroonisia selkäkipuja ja kaamosmasennusta, kunnes hän alkoi noudattaa luonnollista ruokavaliota. Esimerkeiksi ruokavaliovalinnoista hän nosti voikukan ja lehtisalaatin: voikukka selviää ja leviää hanakasti, toisin kuin lehtikaali, joka ei selviä ilman ihmisen hoivaa. Tämän logiikan mukaan Peura suosii siis ruokavaliossaan voikukkaa. Hänen mukaansa huipputerveyden voi saavuttaa villiintymisellä, johon kuuluu neljä askelta:

  1. Syö villiruokaa
  2. Sopeudu kylmään
  3. Liiku luonnollisesti
  4. Löydä luontoyhteytesi

Kuva: Joonas Salo

 

Luontoyhteyden löytämistä Peura kutsui villiintymiseksi (rewilding). Samantyylisestä aiheesta jatkoi seuraavakin puhuja.

 

Kuva: Joonas Salo

Kuva: Joonas Salo

Jussi Venäläinen kuvaa itseään hyvinvoinnin bisneshustleriksi, yrittäjyysvisionääriiksi ja valmentajaksi. Hän esitteli luonnollista liikkumista ratkaisuna liikkumisen monipuolistamiseksi. Siinä missä hänen mukaansa lasten liikkuminen on ketterää, vapautunutta ja rentoa, on aikuisten liikkuminen varautunutta. Aikuisilta jäävät monet jutut kokematta, koska aikuiset eivät uskalla tai kehtaa. Venäläisen mukaan liike on biologinen velvollisuus. Nykyajan ihminen elää hänen mukaansa kuplamuovissa. Hän totesi, että slaavikyykky esimerkiksi on luonnollinen asento, mutta sitä pidetään yleisesti hoopona asiana. Venäläisen mukaan luonto on paras paikka liikkumiseen ja siellä voi liikkua samalla tavoin kuin lapsena. Hyvä kunto ei ole sitä, miltä näyttää, vaan sitä, miltä tuntuu ja mitä voi tehdä.

Kvantti- ja avaruusfysiikka maailmaa selittämässä

 

 

Turun yliopiston fysiikan professori Sabrina Maniscalco on kotoisin Sisiliasta ja on muuttanut useamman kerran elämänsä aikana pohjoinen-etelä-akselilla. Hän näki tässä paljon yhtymäkohtia elektroneihin ja atomeihin. Vielä Sisiliassa asuessaan hän näki Suomen vain maana, josta matkapuhelimet tulevat, eikä vielä ymmärtänyt saunan pointtia. TEDxTurussa Maniscalco esitteli ongelman kahdessa paikassa olemiseen. Kysymys olikin, miten atomi voi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa, muttei ihminen. Asian selittämisen ongelma on, että kaikki kuulijat eivät ymmärrä matemaattisia kaavoja . Vaikka suurin osa selityksestä minulta meni yli hilseen, Maniscalco tuntui osaavan selittää asian pätevästi. Minulle nousi mieleen selityksen aikaan Schöringerin kissa ja Men in Blackin loppu, jossa alienit leikkivät galaxeilla kuin pikkukuulilla.

Loppuun sopi hyvin Carl Sagenin Voyagers puhe vuodelta 1999, jonka Maniscalco yleisölleen näytti.

 

 

Ennen taukoa meille kertoirevontulista avaruusfysiikan tutkimusprofessori Minna Palmroth, joka on myös yksikön päällikkö ilmatieteenlaitoksella. Vuoden 1859 Carringtonin myrsky oli suuri aurinkomyrsky, jonka aikana revontulet näkyivät ympäri maapalloa kirkkaina, ja tuonaikainen teknologia – eli lähettimet –sekosi. Bloomberg-uutissivuston mukaan Carringtonin myrskyn toistuminen on suurin taloudellinen uhka maailmassa, koska tuolloin sähköt lähtisivät pelkästään Yhdysvalloissa 130 miljoonalta jopa kymmeneksi vuodeksi. Vahinkojen korvaamiseen menisi ainakin 2 biljoonaa euroa. Carriongtonin myrskyn todennäköinen sykli on 150 vuotta. Nyt on kulunut 155 edellisestä. Palmrothin mukaan on hyvä ymmärtää avaruussäätä, jotta sitä voisi ennustaa.

 

Kuva: Joonas Salo

Kuva: Joonas Salo

Palmrooth kertoi revontulien johtuvan aurinkotuulesta. Revontulet näkyvät erityisesti napa-alueilla maapallon magneettikenttien takia. Napapiirillä revontulet näkyvätkin aina pilvettömällä ilmalla, kun on pimeää. Muualla Suomessa paras aika revontulien bongailuun on syksyisin ja keväisin klo 22 ja 02 välillä. Etelä- Suomessa on myös oltava tietoinen avaruussäästä.

Jotain parempaa kuin kahvia ja pullaa

Tauolla oli mahdollisuus hiljentyä aistihuoneessa, joka oli kuin pieni metsä. Tauon tehtäväksi annettiin etsiä sininen kala. johon sai allekirjoittaa vetoomuksensa Itämeren puolesta.

Unelmapuuhun puolestaan sai kirjoittaa joko henkilökohtaisen tai Turkua yleensä koskevan unelmansa.

Tarjolla oli niin kuulijoille kuin esiintyjillekin buffetpöytä, jossa oli suomalaisia herkkuja. Nälkäisenä nappasin kuvan ikävä kyllä vain leivoksesta ja kahvista.

Suomi nousuun yläfemmalla

 

Kuva: Joonas Salo

Kuva: Joonas Salo

Tauon jälkeen ensimmäinen puhuja oli Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck, joka on ympäristöasioihin erikoistunut juristi ja liikemies. Aluksi Bruce kertoi tutkimustuloksista, joiden mukaan suurin osa yritysmaailman johtajista arvostaa sosiaalisia taitoja ja luovuutta ja haluaa päästä lähemmäs itse asiakasta. Oreckin kokemuksen mukaan, mikäli tarjoilija ei Suomessa ole vihainen sinulle, olet saanut hyvää palvelua. Oreckilla oli visio siitä, miten Suomen tai minkä tahansa yrityksen saa jaloilleen. Yleisen uskon mukaan Suomi kouluttaa kansalaisiaan, muttei osaa markkinoida niin hyvin itseään. Oreckin mukaan markkinointi on kuitenkin nimenomaan kuluttajien kouluttamista sekä itsevarmuutta.  Helsingin Sanomat kirjoittikin jo Oreckin viidestä teesistä, mutta toistanpa minäkin ne, jotta tulisi kaikille selväksi, miten elämässä pärjätään.

  1. Aseta tavoite tarpeeksi korkealle
  2. Opi parhaalta
  3. Ala hommaan. Tee joka käänteessä parhaasi
  4. Kokeilemalla oppii. Mestari on erehtynyt useimmin kuin noviisi
  5. Nauti elämästä. Elämä on lyhyt

Lopuksi Oreck näytti hyvän videon kuvaamaan esimerkin vaikutusta.

 

 

Välikommenttina Pertti Rajamäki tuli kertomaan, kuinka Suomi on nyt vaarassa menettää maineensa maailman kylmimpänä maana.

 

Positiivisuudesta ponnistaen

Kuva: Mari Säisä

Kuva: Mari Säisä

Emilia Lahti on yksi Pohjoismaiden ensimmäisiä soveltavan positiivisen psykologian maistereita. Lavallakin hän hymyili koko ajan.

– Elämäni filosofia ei ole tekemisessä, eikä edes oma tarina. Tärkeintä on olla läsnä muille ja luoda turvallisia tiloja, joissa voimme päästä suurimpaan potentiaaliimme. Hymy ja katse on yksi hyvä keino viestiä turvaa, hän kertoi myöhemmin haastatellessani häntä.

Emilia Lahti tutkii väitöskirjatutkimuksessaan Sisun olemusta. Hän kertoo esityksessään Sisun olevan muun muassa sitä, että voi hypätä jonkin asian tekemiseen, vaikkei näekään siinä mitään hyvää tai fyysisten ja psyykkisten rajojen ylityksenä. Muun muassa The Business Insider -lehti on kirjoittanut suomalaisesta Sisusta Talvisodan kontekstissa.

Filosofian akatemia järjestää Sisun päivänä 28.2.2014, ja tuolla Emilia Lahti on keynote-puhujana. Lahti oli lukenut vuosi sitten Hesarista, että Sisu lisätään suomalaiseen nimipäiväkalenteriin ensimmäistä kertaa vuonna 2015. Hänelle tuli heti tunne, että silloin tulisi järjestää jotain. Lauri Järvilehto tarttui Lahden ideaan, ja nyt tapahtuma on paisunut valtakunnalliseksi. Rummutus alkaa toden teolla vuoden alussa.

– Siellä tulee olemaan sellainen Hour of Sisu, jonka kautta me pyritään rohkaisemaan suomalaisia sen yhden tunnin aikana helmikuussa tekemään joku semmoinen juttu, mikä niitä pelottaa. Keräämme niitä tarinoita ja teemme jutun niistä siihen tapahtumaa. Sielllä tulee olemaan mieletön musiikkiesitys lopussa, joka on vielä salaisuus.

 

 

Illan viimeinen puhuja, Pekka Hyysalo, oli ammattilaisfreestylehiihtäjä, kunnes hän vammautui onnettomuudessa. Päästyään seitsemän tuntia onnettomuuden jälkeen Oulun yliopistolliseen keskussairaalaan lääkärit antoivat selviämisprosentiksi 50. Hyysaloa pidettiin kuukauden ajan koomassa ennen kuin hänet siireettiin Turun yliopistolliseen keskussairaalaan. Muiden juhliessa lakkiaisia Hyysalo makasi sairaalassa. Lääkärin kerrottua Hyysalolle, ettei hän voisi enää hiihtää oli Hyysalo viikon masentunut. Yleisö nauroi, mutta Hyysalo kertoi sen viikon tuntuneen kolmelta vuodelta. Yksitoista kuukautta onnettomuudesta Hyysalo hiihti taas. Tosin omien sanojensa mukaan todella huonosti.

Hän perusti Fight back -brändin, jonka tarkoituksena on tukea aivovamman saaneiden urheilijoiden kuntoutumista. Hyysalon filosofiana on “pienet askeleet – suuret unelmat”.

Hyysalo valittiin syyskuussa 2014 Suomen positiivisimmaksi henkilöksi.

– Mun mielestä meil on kotona ihan normaalia, enkä mä pidä itteeni kovin positiviisena. Mä pyrin näkemään pelkästään hyvät asiat kaikessa. — ja niin ku siin videossakin näytettiin, niin ku ite hymyilee, niin sulle hymyillään takas.

Kaiken kaikkiaan TEDxTurku oli positiivinen tapahtuma. Puhujat ja tekijät eivät olleet kuulijoiden yläpuolella vaan viihtyivät katsomossa ja tauolla muiden kuulijoiden ja vapaaehtoisten joukossa. Aluksi minua jännitti kovasti lähteä tekemään haastatteluja, mutta Hyysalo ja Lahti hurmasivat positiivisuudellaan ja rentouttivat minut. Suosittelen TED-tapahtumissa käymistä ja videoiden katsomista kaikille.