Nörttitytöt

Elokuvavuosi 2015 näyttää erittäin lupaavalta. Paljon mielenkiintoisia ja erilaisia elokuvia on tulossa ensi-iltaan. Jokaiselle elokuvanörtille löytyy varmasti ohjelmistosta omat suosikit.  Elokuvia on tarjolla aina elämäkerroista supersankareihin ja animaatioista musikaaleihin. Alkuvuodesta katsotaan Oscar-ehdokkaita ja kesällä isoja kassamagneetteja. Syksyllä keskitytään elokuvafestivaaleihin ja sen innoittamina indie-elokuviin. Tai ihan miten kukakin haluaa. Jouluna vuosi huipentuu uuden Star Wars-elokuvan ensi-iltaan.

Nörttitytöt kokosivat omat suosikkinsa tämän vuoden tulevista ensi-iltaelokuvista.

 

Katja Argillander:

IMITATION GAME

Benedict Cumberbatch esittää matemaatikko Alan Turingia Morten Tyldumin ohjaamassa elokuvassa. Natsien enigma-koodin ratkaissut Turing oli tietotekniikan pioneeri, joka myöhemmin sodan jälkeen tuomittiin rangaistukseen homoseksuaalisuudesta. Imitation Game-elokuva on saanut hyviä arvostelua ja sille on povattu Oscar-ehdokkuuksia. Lisäksi Cumberbatchin roolisuoritus on saanut erityisiä kehuja. Muissa rooleissa mm. Keira Knightley ja Charles Dance. Elokuvan ensi-ilta Suomessa on 20.2.2015.

 

EX MACHINA

Käsikirjoittajana paremmin tunnettu Alex Garland (28 Päivää Myöhemmin, Sunshine) on kirjoittanut ja ohjannut scifi-draaman Ex Machina. Tyylikkäältä vaikuttavassa elokuvassa tutkitaan ihmisen ja robotin suhdetta ja se tarjoaa hyvän vastapainon yleensä kovin toimintapainotteisille scifi-elokuville..    Pääosassa nähdään Oscar Isaac ja Domhnall Gleeson, jotka nähdään myös uudessa Tähtien Sodassa sekä Alicia Vikander Ava-robottina. Elokuvan ensi-ilta USA:ssa on huhtikuussa.

 

BIG GAME

Jalmari Helanderin lyhytelokuvat ilahduttivat aikoinaan Rakkautta ja Anarkiaa-festivaaleilla ja niitä odotettiin lähes yhtä innolla kuin elokuvia, joita ennen ne esitettiin. Jo tuolloin  Helanderille povailtiin menestyksekästä ohjaajan uraa.  Rare Exports Inc-elokuva sai positiivista huomioita maailmalla ja nyt Helander on päässyt tekemään ensimmäisen kansainvälisen elokuvansa. Big Game noteerattiin hyvin Toronton elokuvafestivaaleilla.  Elokuvan pääosassa nähdään itse Samuel L.Jackson. Ja kuka tietää, ehkäpä elokuvassa toista pääosaa näyttelevä Onni Tommila on seuraava suomalainen Hollywood-tähti. Ensi-ilta on 25.3.2015.

 

INHERENT VICE

Paul Thomas Andersson on ohjannut ja käsikirjoittanut 1970-luvulle sijoittuvan rikoskomedian Inherent Vice. Thomas Pynchonin kirjaan perustuva elokuva näyttää siltä, että se on yhdistelmä The Big Lebowskia ja Philip Marlown dekkareita.  Sekoilukomedian ja mustan huumorin ystäville Inherent Vice on kevään ehdoton katsomisen arvoinen elokuva.  Pääosaa esittää Joaquin Phoenix ja muissa rooleissa mm. Josh Brolin ja Benicio Del Toro. Ensi-ilta Suomessa on näillä näkymin 6.3.2015.

 

Laura Wickström:

JURASSIC WORLD
Ai miksikö Jurassic World on vuoden 2015 odotetuin elokuva? Tarvitseeko tätä edes selittää? Olen koko elämäni ollut armoton dinosaurusnörtti ja kun ensimmäinen elokuva saapui suomeen olin myyty. Olen odottanut neljättä osaa yli kymmenen vuotta, sillä jatkoa kyllä lupailtiin… ja lupailtiin… ja lupailtiin, mutta mitään ei kuulunut. Sitten, yllättäen – Jurassic World olikin totta! Olen pitänyt itseni ko. elokuvan suhteen uutispimennossa ja ainoat tietoni olen saanut trailerista, joka on aiheuttanut varsinaisen hypeaallon ympäri internettiä. Tunteiden hallinta oli vaikeaa kun ensimmäisen kerran katsoi traileria – mutta hei oikeasti, kuka ei saisi fangirlmomenttia tämän elokuvan trailerista? Mosasaurus, c’mon. Elokuvan suomen ensi-ilta lienee kesäkuussa 2015.

 

Mari Säisä:

STAR WARS VII – FORCE AWAKENS

Vaikka luulin pequelsien pettymyksen suitsineen innostustani Star Warseja kohtaan, katsoessani teaser traileria, jossa Millenium Falcon lentelee avaruudessa, ihoni meni kananlihalle. Alle kouluikäisenä katsoin Star Warseja nyt jo edesmenneen isäni kanssa ja isä opetti minulle alunperin, mitä Voima tarkoittaa. Trailerista ei saa vielä muuta selville, kuin uuden hienon punaisen valomiekan, josta on jo tehty paljon meemejä internetin ihmeelliseen ihmemaahan. Minulla on suuret odotukset uusimpia Star Warseja kohtaan. Ensi-ilta joulukuussa 2015 (joululahjani!)

 

AVENGERS: AGE OF ULTRON

Olen ollut Marvelintoilija jo peruskouluikäisestä saakka ja kerään edelleen 80-luvun hienoja sarjakuvia. Pidän erityisen paljon nykyisissä Marvel-elokuvissa jatkumosta, jonka ansiosta tulee tutustuttua tuntemattomampiinkin Marvel-hahmoihin. Age of Ultronissa trailerin perusteella Ultron käyttää Rautamiestä astianaan maapallon tuhoamissuunnitelmassaan. Ensi-ilta huhtikuussa 2015.

 

ANTMAN

Nykynuorille tuntemattomampi Marvel-sankari on Antman, jonka seikkailuja pääsemme seuraamaan valkokankaalta vuonna 2015. Scott Lanngilla on ihmeellinen puku, jonka avulla hän voi kutistaa itsensä muurahaisen kokoiseksi. Mentorinaan hänellä on Dr. Hank Pym.

 

MINIONS

Minions elokuva esittelee Itse ilkimys-elokuvista tutut kätyrit. Heidän luonteeseensa kuuluu halu palvella ilkimystä. Mikäli tavoite ei toteudu, he masentuvat ja kadottavat elämän ilonsa. Bob, Kevin ja Stewart lähtevät etsimään palveltavaa ilkimystä ja päätyvät Amerikkaan.

 

TAKEN 3

Taken 3:sen idean voi päätellä jo nimestä ja juonen arvaavaakin, jo trailerin tai edelliset elokuvat nähneenä. Luc Bessonin ohjaamassa toimintapläjäyksessä Liam Neesonia jahdataan ja hän vain haluaa suojella perhettään. Must see toiminnan ystäville.

 

Riikka Karhu:

THE THEORY OF EVERYTHING

The Theory of Everything perustuu fyysikko Jane Hawkingin kirjoittamaan kirjaan “Travelling to Infinity: My Life with Stephen”. Elokuvassa seurataan Stephen Hawkingin elämää yhdessä Janen kanssa opiskeluajoista lähtien aina Stephenin sairastumiseen saakka. Lyhyesti, kyseessä on Janen ja Stephenin rakkaustarina.

 

Anna-Maija Laine:

BIRDMAN OR (THE UNEXPECTED VIRTUE OF IGNNORANCE)

Meksikolaisen Alejandro González Iñárritun ohjaama Birdman on saanut paljon kehuja. Mustalla huumorilla höystetty draama kertoo paluuta tekevästä näyttelijästä, jonka tunnetuin roolihahmo – supersankari “Birdman” – kuitenkin varjostaa hänen elämäänsä ja pyrkimystään ylläpitää uraansa. Elokuvaa on kehuttu moniulotteiseksi ja ylistetty loistavista roolisuorituksista (mm. Michael Keaton, Edward Norton, Emma Stone). Oscar-kuhina käy elokuvan ympärillä varsin kuumana.

Tämä jo viime vuoden puolella julkaistu elokuva saa Suomen ensi-iltansa 16.1.2015.

 

SPECTRE

Tänä vuonna 007 palaa taas valkokankaalle ja miltei kolme vuotta sitten julkaistun Skyfallin jälkeen odotukset ovat ainakin omalla kohdallani varsin kovat. Daniel Craigin aikakautena Bond-elokuvat ovat ottaneet paikkansa “must see”-listallani, eikä Spectre ole poikkeus. Bondin ja kumppaneiden on tällä kertaa määrä sukeltaa salamyhkäisyyden, politikoinnin ja ultimaattisen pahisorganisaation syövereihin. Mielenkiintoiset näyttelijät (mm. uudet Christoph Waltz ja Andrew Scott) sekä Spectre-organisaation läsnäolo nostavat odotuksia entisestään. On mielenkiintoista nähdä millaisiin sfääreihin Sam Mendes Bond-elokuvan tällä kertaa nostattaa.

Elokuvan ensi-ilta on 23.10.2015 (UK).

skyfall2

Skyfall © 2012 Danjaq, LLC, United Artists Corporation and Columbia Pictures Industries, Inc. All rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henna Teitto:

INTO THE WOODS

Into the Woods on musikaalielokuva, joka pohjaa James Lapinen kirjaan. Musikaaliksi sen on muokannut Stephen Sondheim. Juoni sitoo yhteen useamman Grimmin veljesten sadun ja käsittelee toiveiden seurauksia. Päähenkilöitä ovat leipuri ja vaimonsa, jotka ovat lapsettomia ja kääntyvät Noidan puoleen lapsitoiveissaan. Sivuhahmoina elokuvassa seikkailevat mm. Punahilkka, Tuhkimo, Jaakko (se pavunvartta kiivennyt) ja moni muu.
Noitana nähdään Meryl Streep, Leipuria ja vaimoaan näyttelevät James Corden ja Emily Blunt. Jos musikaalit kiinnostavat yhtään, tämä kannattaa mennä katsomaan.

Maailmalla elokuva on jo teattereissa, Finnkinon ensi-ilta on vasta 1.4.

 

BIG EYES

Taidemaalari Margaret Keanesta kertova, Tim Burtonin ohjaama elokuva vaikutti trailerinsa perusteella mielenkiintoiselta. Ennen trailerin näkemistä minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä siitä kuka Margaret Keane on, saatika hänen taiteestaan. Kuitenkin tarina taiteilijasta, jonka aviomies ottaa maineen ja kunnian maalauksista, koska “naisen nimellä ne eivät myy”, herätti uteliaisuuteni. Margaret Keanea näyttelee Amy Adams ja hänen miestään Christoph Waltz.

Big Eyes tulee ensi-iltaan 13.3.