Voiteen tekemiseen tarvitaan kylmäpuristettua öljyä, kuivattuja yrttejä ja mehiläisvahaa. Itse käytän öljynä safloriöljyä, mutta myös kylmäpuristetut oliivi-, seesami- ja rypsiöljyt käyvät. Käytettävät yrtit riippuvat siitä, millaista vaikutusta öljyllä haluaa olevan. Itse valitsin yrteiksi mesiangervon, valkoapilan ja nokkosen, sillä halusin tehdä voidetta kipuihin ja kolotukseen.

Mesiangervo ja valkoapila sisältävät salisyylihappoa, joka vaikuttaa helpottavasti kipuihin ja lihaskouristuksiin (esimerkiksi aspiriini sisältää asetyylisalisylihappoa). Nokkonen taas lisää ulkoisesti käytettynä pintaverenkiertoa ja lievittää lihaskipuja.

Jos yrttien vaikutukset eivät ole tuttuja, voit kysyä niistä esimerkiksi luontaistuotekauppiailta tai lukea erilaisia yrttioppaita. Yrttejä voi ostaa luontaistuotekaupasta tai niitä voi kesällä kerätä ja kuivattaa itse. Useilla paikkakunnilla järjestetään kesällä yrttiretkiä tai poimijakoulutuksia, joten niitä kannattaa käyttää hyväksi. Älä koskaan käytä yrttejä, joiden vaikutuksista et tiedä ja varo myrkyllisiä yrttejä! Mehiläisvahaa voi ostaa joistakin luontaistuotekaupoista, Ruohonjuuresta ja suoraan mehiläistarhureilta.

Perusainekset.

Perusainekset.

Punnitse yrtit keittiövaakaa käyttäen.

Punnitse yrtit keittiövaakaa käyttäen.

Yrttiöljy:

salva2

Yrttiöljy vesihauteessa

Valmista ensin yrttiöljy vesihauteessa. Perusohje on 100 g kuivattua yrttiä ja 5-10 dl öljyä. Se annos on kuitekin todella iso, joten itse laitoin 4 dl öljyä ja 40 g kuivattua yrttiä.

Mittaa kattilaan n. 3 dl vettä ja aseta kattilaa hieman pienempi kulho niin, ettei sen pohja koske veteen tai reunat koske kattilan sivuihin. Jos et omista kahvallista kulhoa kuten kuvassa, voit käyttää apuna kolmea puista syömäpuikkoa.

Mittaa kulhoon öljy ja hienonnettu yrtti. Anna veden kiehua matalalla lämmöllä 1-2 tuntia. Lisää vettä kattilaan, jos se näyttää loppuvan ja sekoita yrttiöljyseosta välillä. Öljy ei saa kiehua eikä savuta. Siivilöi öljy (tarvittaessa pari kertaa, pieni sameus ei haittaa) ja kaada se sitten takaisin puhdistettuun kulhoon. Siivilöintiin voi käyttää tavallista siivilää tai ohutta harsokangasta.

Öljystä voiteeksi:

Siivilöitäessä yrttimössöön jää pakostakin osa öljystä, joten yrttiöljyä tulee vähemmän kuin seokseen laitettua pelkkää öljyä. Mittaa paljonko yrttiöljyä tuli ja laske sen perusteella mehiläisvahan määrä. Perusohje on 7-8 dl yrttiöljyä ja 100 g mehiläisvahaa. Mitä enemmän vahaa laittaa, sitä sitä kiinteämpää salvasta tulee. Itselleni yrttiöljyä valmistui 2 1/4 dl ja vahaa laitoin 34 g. Valmista salvaa tuli kolme pikkupurkillista.

Mehiläisvahapalat sulamassa öljyyn

Sula voide kaadettuna purkkeihin

Laita kulho takaisin vesihauteeseen ja sulata yrttiöljyyn mehiläisvaha hämmentäen lusikalla. Jos haluat, voit lisätä seokseen jotain laadukasta eteeristä öljyä tuomaan tuoksua, esim. piparminttua. Kun mehiläisvaha on sulanut, voit kaataa salvan desinfioituihin purkkeihin. Salva jähmettyy jäähtyessään, joten anna salvan jäähtyä rauhassa. Sulje sitten purkki kannella ja lisää etiketti. Salva säilyy huoneenlämmössä useita vuosia. Muista puhdistaa ja tiskata heti kaikki käyttämäsi välineet, etteivät vahajäänteet jähmety välineisiin.

Valmis voide jähmettyneenä

Valmis voide jähmettyneenä

 

 

Lähteet:

Henriette Kress: Mintusta voikukkaan – käytännön lääkekasvit
Virpi Raipala-Cormier: Luontoäidin kotiapteekki -kasvilääkintä ja luontaishoidot