Nörttitytöt

Tältä olisi tarkoitus näyttää sitten valmiina.

Tarvikkeet: Piparkakkutaikina, veitsi, sakset, ruutuvihko, kynä, sakset, sokerikuorrutetta ja valinnaiset koristeet.

Ruutuvihko on hyvä kaavoituspohja, koska ruutuja laskemalla on helppo pysyä perässä talon koosta. Tosin tässä tapauksessa talo on linnantorni.

Valmis kaava

Valmis kaava

Ensin piirretään seinä ja ylhäällä oleva muuri. Koska haluamme ylös hieman isomman tasanteen, teemme yläosasta 4 ruutua isomman. Tämän jälkeen piirretään ylätason pohja – nyt ruutuvihkosta on iso hyöty. Laskemme montako ruutua seinä vie (12) ja sen mukaan teemme neliön. Sitten tehdään krumeluurit, tässä tapauksessa kaksi ikkunaa ja ovi. Ne tehdään seinän kaavaan, vaikka eivät samaan seinään tulekaan.

Kuva 3

Leikatut osat menossa uuniin. Pohja ei mahtunut samalle pellille.

Sitten leikataan kaava irti ja siirrytään taikinan kimppuun. Jos haluaa tehdä piparkakusta pohjan talolleen, niin kannattaa ensin kaulita taikina ja sitten kokeilla siihen kevyesti piirtää seinien paikat. Näin näet, kuinka ison tilan talo vie ja voit tehdä tarvittaessa isomman pohjan. Kannattaa myös miettiä, haluaako talon ympärille muuta ja sen mukaan lisätä pohjaan tilaa.
Asettele leikatut palat taikinaan ja seuraa reunoja veitsellä. Toista kunnes sinulla on haluamasi määrä seiniä. Tässä kohtaa leikataan myös ikkunat ja ovet. Sitten paistetaan.

Kuva 4

Leikataan tornin pohjasta pienet palat.

Kun otat piparkakut uunista ne ovat yllättäen levinneet hieman joka suuntaan. Tässä kohtaa elämää helpottaa, jos leikkaat pienen viipaleen pois talon pohjasta. Näin siitä tulee tasainen ja koko talo pysyy helpommin pystyssä. Halutessaan voi siistiä kaikki reunat. Kuitenkin varoitan, että pitää olla todella tarkkana, ettei muuta palojen suhteita toisiinsa liikaa.

Kuva 5

Kokoaminen vaatii välillä luovia ratkaisuja.

Tämän jälkeen palojen annetaan jäähtyä kunnolla, jotta paloista tulee kovia ja ne pysyvät paremmin pystyssä.

Kuva 6

Valmis torni.

Talon kokoaminen vaatii paljon oheistavaraa, nimittäin asioita pitämään seinät pystyssä. Aseta seinät haluamaasi kohtaan ja laita saumaan lämmitettyä sokerikuorrutetta. Jatka tätä kunnes seinät ovat pystyssä. Seinien kannattaa aina ensin olla jonkin aikaa, että sokerikuorrute ehtii kovettua jonkin verran. Tämän jälkeen katto (tai tässä tapauksessa tasanne) kootaan ja laitetaan paikalleen.

Kuva7

“Se oli ihan hyvä kunnes T-rex hyökkäsi!” Kuva http://imgur.com/3SpvLvV

Tämän jälkeen alkaa koristelu tai koristelematta jättäminen.
Sitten tietysti jos talo romahtaa ja homma menee pieleen, voi aina syyttää dinosauruksia.

Hyvää Joulua!