Rakastan juustokakkuja, sekä niiden leipomista että syömistä. Hakusanoilla “jouluinen juustokakku” löytyy vaikka kuinka monta hyvää ehdokasta joulupöytään, mutta tämä ohje on kyllä sieltä parhaasta päästä. Tuloksena on herkullinen, kuohkea ja raikas kakku. Tämän artikkelin juustokakkuohje on alun perin Kotivinkin Jouluherkut 2012-liitteestä. Olen hieman muokannut ohjetta sopimaan paremmin omaan makuun.

Puolukkajuustokakku
Puolukkajuustokakku
175 g pipareita
75 g voita
Täyte:
7 liivatetta
200 g puolukkasurvosta
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 dl kermaa
3 kananmunanvalkuaista
2 rkl vettä
Pinnalle:
1,5 dl glögiä
1 liivate
Koristeluun:
1 pipari murustettuna
Ja näin se tehdään:
- Pingota irtopohjavuoan pohjan väliin leivinpaperi.
- Murskaa piparit hienoksi muruksi joko kaulimella tai tehosekoittimella.
- Sulata voi ja sekoita se keksimurujen joukkoon.
- Painele keksiseos irtopohjavuoan pohjalle ja nosta jääkaappiin jähmettymään.
- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Yhdistä puolukkasurvos, tuorejuusto ja sokerit. Vaahdota kerma. Vatkaa kananmunanvalkuaiset tanakaksi vaahdoksi, joka pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa.
- Sekoita kermavaahto tuorejuustoseokseen varovasti nuolijalla pohjaa myöten sekoittaen.
- Kuumenna vesitilkka kattilassa. Purista liivatelehdet kuiviksi käsin. Lisää ne kuumaan vesitilkkaan ja anna sulaa. Älä keitä. Kaada liivateseos ohuena norona kokoa ajan sekoittaen tuorejuusto-kermaseokseen.
- Lisää lopuksi valkuaisvaahto 2–3:ssa erässä rauhallisesti pohjaa myöten nostelemalla sekoittaen.
- Kaada täyte keksipohjan päälle. Tasoita täytteen pinta, jotta glögikiilteen lisääminen on helpompaa ja pinnasta tulee kaunis. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli.
- Valmista glögikiille. Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Lämmitä glögi, mutta älä keitä. Lisää liivate glögin sekaan ja anna sulaa. Kaada hieman jäähtynyt glögi kakun pinnalle. Anna hyytyä pari tuntia ennen tarjoilua.
- Irrota vuoan reunat varovasti ja nosta kakku tarjoiluvadille. Koristele kakku piparkakun murusilla.
Ei kai tost oikeest tuu oranssi?