Glögin tekeminen on helppoa ja hauskaa!

glögimausteet1

Neilikka, ceylon-kanelitanko, kardemummansiemen ja mustapippuri.

Ainesosat:

  • 8dl laimennettua mustaherukkamehua
  • 1/2dl tummaa sokeria
  • 3 kanelitankoa
  • 10 neilikkaa
  • 5 kokonaista maustepippuria
  • 2 kokonaista vihreän tai mustan kardemumman siementä
  • maun mukaan seuraavia: 1 tähtianis, pala tuoretta inkivääriä, pala vaniljatankoa, pomeranssinkuorta tai loraus sitruunamehua
  • haluttaessa punaviiniä 1/2-1 pullo, hiukan vodkaa tai rommia
  • tarjoiluun: mantelilastuja ja rusinoita

Mittaa mehu, sokeri ja mausteet kattilaan ja anna kiehua matalalla lämpötilalla noin 10 minuuttia. Kauemminkin sopii. Tarkista makeus, ja lisää tarvittaessa sokeria tai hunajaa. Lopuksi siivilöi mausteet pois glögistä.

glögisokeri1

Tumma sokeri matkalla mustaherukkamehuun.

Jos haluat glögiin viiniä, lisää se mukaan lopuksi ja lämmitä – mutta älä anna kiehahtaa! Lämmittävän glögin saa myös jättämällä viinin pois mutta lisäämällä tarjoilussa laseihin tujauksen vodkaa tai rommia.

Mehuna suosittelen sokeroimatonta mehua. Jos käytät sokeroitua mehua, se ei välttämättä kaipaa enää makeutusta. Tumma sokeri kuitenkin antaa kivasti makua. Mustaherukan lisäksi hyvä glögi tulee esim. karpalomehusta tai mansikkamehusta, ja jos tätä tekee itse ulkomailla niin karpalomehua löytyy varmasti helpoiten. Vaalean glögin saat samalla ohjeella mutta käyttäen omenamehua (ja siideriä tai valkoviiniä).

Mausteiden suhteen ei ole niin tarkkaa, voi helposti jättää poiskin jotain tai olla hc ja käyttää mustapippuria maustepippurin sijaan. Olen käyttänyt myös jauhettuja mausteita paremman puutteessa, mutta niitä pitää käyttää varoen kun niitä ei voi siivilöidä pois.

Nörttivinkkinä mausteet saa helpommin pois, jos ne laittaa kattilaan irtoteelle tarkoitetussa teepussissa tai isossa siivilässä.