Nörttitytöt
Kuvannut Teemu Salminen

Kuvannut Teemu Salminen

X-Con on suomalaisten liveroolipeliaktiivien järjestämä koulutus kaikille, joita kiinnostaa liveroolipelien eli larppien järjestäminen. Ensimmäinen X-Con järjestettiin syksyllä 2013 ja tapahtuma sai jatkoa marraskuussa 2014. Viime vuoteen nähden ohjelmaa oli enemmän ja osallistujiakin oli reilummin. Otavan Opistolle kerääntyi yhteensä 65 innokasta larpinjärjestäjää tarkoituksenaan verkostoitua, inspiroitua ja oppia toisiltaan. Joukossa oli sekä vanhoja tekijöitä että aloittelijoita.

Miksi X-Con?

Larppijärjestäjien järjestäytyminen on selkeästi nostanut päätään viimeaikoina. Kysyntää on selkeästi myös verkostolle, jossa pelijärjestäjät voivat vaihtaa ajatuksia keskenään. X-Con vastaa hyvin tähän tarpeeseen tuoden hyvän keskustelupaikan larppeja järjestäville. Ohjelma oli hyvin laajaa, vaikka tosin painottuikin ehkä enemmän siihen, että kokeneemmat järjestäjät luennoivat toisilleen itselle tärkeistä asioista larpeissa.

X-Con on inspiroiva tapahtuma, jossa pelinjärjestäjät innostavat toisiaan jakamalla kokemuksiaan. Pyörää on ehkä turha keksiä joka kerta uudelleen ja juuri X-Conin kaltaiset tapahtumat auttavat verkostojen syntymisessä. Monet pelinjärjestäjät kokevat painivansa ongelmien kanssa yksin, vaikka todellisuudessa moni on kohdannut samoja haasteita. Lisäksi omatoimiseen tekemiseen keskittyvät larpinjärjestäjät innostuvat myös jakamaan, taltioimaan ja keskustelemaan hyvistä käytännöistä, joista moni voi saada apua pelintekoprosessiinsa. X-Con on myös paikka, jossa harrastajat pääsevät taputtelemaan itseään ja toisiaan olalle hyvin tehdystä työstä sekä innostumaan harrastamisen jatkamisesta, vaikka se onkin työlästä ja aikaa vievää. Ropeconiin verrattuna X-Con on keskittyneempi tapahtuma, sillä sen teema kattaa ainoastaan liveroolipelien järjestämisen ja tämän myötä ohjelma ja keskustelut keskittyvät juuri siihen, mitä larppaamiseen ja larppien järjestämiseen hurahtaneet kaipaavat.

Jos järjestät tai haluaisit järjestää larppeja, kannattaa harkita X-Coniin osallistumista ensi vuonna! Conissa saa tuen, ideoiden ja inspiraation lisäksi myös tutustua erilaisiin larpintekotapoihin ja larppityyleihin. Koska harrastuskenttä on laaja ja pirstaloitunut on vaikea tietää, millaisia pelejä Suomessa oikeastaan järjestetään. Larppaaja näkee herkästi ainoastaan tietynlaisia pelejä, joita hänen tutussa piirissään tai paikkakunnan larpyhdistyksessä järjestetään. Jatkossa X-Con voisi myös tarjota mahdollisuuden tutkailla näitä erilaisia pelityylejä ja kartoittaa, miten larppaamista Suomessa oikeastaan harrastetaankaan.

Ohjelma

Tänä vuonna ohjelmaa järjestettiin samanaikaisesti kahdessa luentosalissa, eli valinnanvaraa ohjelman suhteen riitti.

Koska kyseessä oli larppaamista käsittelevä coni, niin tietenkin ohjelma alkoi perjantaina larppaamisella. Perjantain aikana järjestettiin kaksi larppia, jotka olivat molemmat skriptattuja pelejä. Yhtä peliä varten luotiin ensin omat hahmot ja pidettiin pieni työpaja, jonka jälkeen pelattiin muutama tunti. Toisessa larpissa pelaajat saivat valmiiksi kirjoitetut hahmorungot. Skriptattuja larppeja käsiteltiin myös myöhemmin luennolla, jossa puhuttiin paljon kirjasta  “Larps from the factory”. Koska erillistä tutustumisohjelmaa ei perjantaina ollut, larpit ajoivat niiden asian ja toimivat hyvin. Niistä sai puhuttavaa loppuillaksi ja pelikavereiden kasvot tulivat tutuiksi.

Varsinaiset luento-ohjelmataltioinnit julkaistaneen lähitulevaisuudessa myös YouTubessa. Ohjelma sisälsi Ropeconissa jo kertaalleen järjestettyä (mutta sittemmin X-Conia varten muokattua) ohjelmaa, kuten Anna Nummen debriefiä käsittelevän luennon, mutta myös varta vasten X-Coniin luotua ohjelmaa kuten Ari Rekosen “Sotilastoiminta larpeissa”. Ohjelmaa oli tekniikan käyttämiseen larpeissa aina pelaajalähtöiseen hahmonluontiin. Tapahtumassa larppaamista käsiteltiin myös vähemmän viihteellisissä konteksteissa, kuten edularppaamista ja larppeja poliittisen vaikuttamisen keinona.

Osallistujat tuntuivat olevan yhtä mieltä siitä, että hyvän puheohjelman oheen olisi kaivattu enemmän tilaa keskustelulle. Siinä missä edellisvuonna käytiin paljon keskusteluita pelinjärjestäjien kesken, tänä vuonna keskustelulle ei jäänyt ohjelmien yhteydessä kovinkaan paljoa aikaa. Seuraava X-Con tulee näin ollen luultavasti tarjoamaan sekä mielenkiintoista puheohjelmaa että keskustelua mahdollistavaa ohjelmaa.

Lauantai-iltana järjestettiin historian ensimmäinen Lankka-gaala. Lankka-gaalassa palkittiin vuonna 2013-2014 ansioituneita larppeja, larppaajia ja larpinjärjestäjiä. Voittajat ja ehdokkaat oli valittu ennen conia järjestetyn Lankka-äänestyksen perusteella. Voittajat saivat maineen ja kunnian lisäksi tunnustukseksi kultaisen Larp-ankan (eli “Lankan”). Lankka-gaala järjestettäneen jälleen ensi vuonna, joten pitäkää silmät auki vuoden 2015 äänestyslomakkeen varalta!

Kuvannut Teemu Salminen

Vuoden Peikko-sivuosa palkinnon jako. Kuvannut Teemu Salminen

Lankka-kategoriat ja voittajat vuonna 2014:

Vuoden Liveroolipeli – Paluu Muistoihin
Vuoden Efektit – Bravo Beach Assault
Vuoden Lavastus – Paluu Muistoihin
Vuoden Hahmokirjoitus  – Vigor Mortis 2 – Wild Club

Vuoden Propit  – Ysaria 3 – Loppu On Lähellä
Vuoden Käytäntö – Paluu Muistoihin
Vuoden Järjestämättä Jäänyt Peli – Swingin’ Express
Vuoden Peikko-sivuosa – Ville Pirinen, Ysaria 3
Vuoden Keiju-sivuosa – Jonna Leinonen, Paluu Muistoihin
Vuoden Keiju – Carolin Piotrowski, Ysaria 3
Vuoden Peikko – Santeri Virtanen, Vigor Mortis 2 – Wild Club
Vuoden Sääli-Lankka – Juha-Pekka Rantalainen

 

Uudet ideat ja niiden kehitys

Facebookissa toimii aktiivisesti larppaajista koostuva ryhmä Suomi larp – Larppaamisen ilosta, jossa on selkeästi lähdetty kehittämään suomalaista larppikulttuuria. Tällaisten verkostojen kautta monet pääsevät vaikuttamaan asioihin, vaikka eivät pääsisi itse paikalle X-Conin kaltaisiin tapahtumiin. Sähköisten menetelmien käyttö onkin ollut pinnalla keskustelussa myös larppien järjestämisessä. Netistä löytyy paljon materiaalia larppien järjestämiseen, mutta monet asiat ovat hajallaan eri paikoissa, joten niiden kokoaminen voisi olla tarpeellista. Aktiivinen toiminta myös X-Conin kaltaisten tapahtumien ulkopuolella on siis paikallaan mutta tapahtumien ansiosta hajallaan olevat harrastajat innostuvat jakamaan ja taltioimaan kokemuksiaan uudella innolla.

Keskustelu larppijärjestäjien kesken jatkuu Facebookissa myös X-conin omassa ryhmässä, jossa keskustellaan larppien järjestämisestä.

Ensi vuonna X-Con järjestetään 6.-8.11. Osallistumispaikat täyttyivät tänä vuonna varsin nopeasti, joten älä aikaile jos haluat päästä mukaan! Ilmoittautumisohjeet julkaistaan lähempänä tapahtumaa.

 http://xcon.fi/