IMG_5029 (640x427)

Doctor Who Experiencen sisäänkäynti.

Doctor Who -tv-sarjan historiassa on säännöllisin väliajoin ollut erilaisia näyttelyjä, joissa on päässyt ihastelemaan sarjan tarpeistoa ja pukuja. Tähän asti pitkäaikaisin näyttely oli vuosina 1973-2003 Longleatissa Wiltshiressä. 1980-luvun alussa Doctor Who valtasi Lontoossa Madame Tussaud’n museon ja 1990-luvulla Museum of Moving Imagen.

Uusi Doctor Who alkoi televisiossa maaliskuussa 2005 ja jo saman vuoden joulukuussa Cardiffissa avautui Doctor Who Experience, joka oli ensimmäinen pysyväksi tarkoitettu Doctor Who -näyttely. Cardiff oli luonteva sijaintipaikka näyttelylle, onhan kaupunki toiminut sarjan pääkuvauspaikkana. Näyttely sijaitsee Porth Teigrissä, Cardiff Bayssa, vain lyhyen matkan päässä BBC Walesin studiolta. Näyttely on uusittu muutaman vuoden välein ja vuosina 2011-2012 se oli Lontoossa.

IMG_5043 (640x427)

1960-1980-luvulla  Tardis-konsoli oli  tyylikkään yksinkertainen.

Itse tutustuin Doctor Who Experienceen ensimmäisen kerran v. 2011 Lontoossa. Tuolloin sarjan kuudes kausi oli juuri alkanut. Näyttely keskittyikin silloin paljolti sarjan viidenteen kauteen, joka oli ensimmäinen 11. Tohtorin Matt Smithin kausi. Muistan, että se oli vielä sitä aikaa, jolloin en ollut ihan vielä tottunut uuteen Tohtoriin. Doctor Who Experience teki tuolloin suuren vaikutuksen ja sen jälkeen olin sitä mieltä, että Matt Smith oli lunastanut paikkansa Tohtorina. Nyt kolme vuotta myöhemmin meillä on jälleen uusi Tohtori, jota näyttelee Peter Capaldi. Aikaisemmin kesällä ilmoitettiin, että uuden Tohtorin myötä myös Doctor Who Experience uudistuu, joten elokuussa oli viimeinen hetki tutustua 11. Tohtorin näyttelyyn.

Oikeastaan Doctor Who Experience ei ole pelkästään näyttely, vaan laajempi kokonaisuus, joka sisältää kolme eri osiota. Se koostuu interaktiivisesta osuudesta, näyttelystä ja Doctor Who -kaupasta.

IMG_5114 (640x427)

Dalek-robottien vieressä on kunniapaikalla Tohtorin arkkivihollinen Davros.

Ensimmäinen osa on n. 20 minuuttia kestävä  “seikkailu”, jossa 11. Tohtorin johdattelemana päästään mm. ohjaamaan Tardista ja kohtaamaan Tohtorin vihollisia. Osio on yllättävän viihdyttävä ja hyvin toteutettu. Hyvin yksinkertaiselta kuulostava 3D-filmi, jossa niin Dalekit, Weeping Angelsit kuin Cybermanit hyökkäävät, on yllättäen yksi hienoimpia ja pelottavampia kokemuksia.  Myös Dalekit ovat aika vaikuttava näky ja aiheuttavat väristyksiä vanhemmallekin whovianille.

Seikkailun jälkeen on vuorossa varsinainen näyttely, joka on sijoitettu kahteen kerrokseen. Näyttelyn ensimmäisessä kerroksessa on esillä Tohtoreiden ja kumppaneiden pukuja, kolme eri Tardis-sisustusta vuosien varrelta ja muuta pienempää rekvisiittaa kuten sonic screwdrivereita. Toisessa kerroksessa on sarjan klassisia monstereita kuten Dalekeja ja Cybermanejä sekä vähän uudempiakin monstereita kuten The Silence, Night Terrors -jakson nuket ja The Doctor, the Widow and the Wardrobe -joulujakson puukuninkaalliset. Esillä on tuttuja esineitä 11. Tohtorin ajalta, aina Tohtorin kehdosta Tasha Lemin alttariin.

IMG_5061 (640x427)

Night Terrors -jakson nukkekoti ja puunuket.

Lisäksi näyttelyssä on paljon 50-vuotisjuhlajakson The Day of the Doctorin ja 2013 joulujakson The Time of the Doctorin rekvisiittaa. Hienoimmat ja mielenkiintoisimmat ovatkin näihin liittyvä Gallifreyn sotaneuvoston neuvottelupöytä, UNIT-päämajan valokuvakokoelma, sekä The Moment, tuo The Day of the Doctorissa nähty Whoniversumin kaikkein voimakkain ja vaarallisin ase. Myös asuja on esillä, kuten Rosen, The Curatorin, kuningatar Elizabethin ja 10. Tohtorin puvut. Näyttelyn ehkä liikuttavin ja tunteita herättävin osuus on rakennelma vanhenevan Tohtorin viimeisistä hetkistä Christmas-kaupungissa ja hänen pitkäaikainen matkakumppaninsa The Handles.

IMG_5147 (2) (640x427)

The Time of the Doctor -jakson Clara, The Handles ja vanheneva Tohtori.

Koska Doctor Who -fanit rakastavat kaikkia sarjaan liittyviä oheistuotteita, ei voi olla mainitsematta näyttelyn kauppaa. Sieltähän löytyy tietysti kaikkea t-paidoista kirjoihin, pinsseihin ja leluihin. Kauppaan pääsee myös ilman, että on käynyt varsinaisessa näyttelyssä, joten sinne on hyvä palata, vaikka ei näyttelyssä kävisikään uudestaan. Valitettavasti rahan menoa siellä ei voi estää.

Doctor Who Experience on  Doctor Who -fanille vaikuttava kokemus ja se sopii koko perheelle. Tietysti kannattaa huomioida, että näyttelyssä, kuten tv-sarjassa itsessäänkin on elementtejä, jotka saattavat tuntua hieman pelottavilta perheen pienempien mielestä. Näyttelyyn kannattaa varata riittävästi aikaa, ainakin puolesta tunnista tuntiin, riippuen kuinka tarkkaan haluaa tutkia näyttelyesineitä. Näyttely on kaiken kaikkiaan erittäin mielenkiintoinen ja siellä voisi käydä useammankin kerran. Tämän lähemmäs sarjaa tuskin tavallinen Doctor Who-fani pääsee. Jos jotain pitäisi moittia, on Classic Doctor Whon osuus näyttelyssä vähäinen. Olisi ollut kiva nähdä enemmänkin vanhan sarjaan liityvää tarpeistoa.

IMG_5135 (427x640)

Cybermanin uusin versio nähtiin ensimmäisen kerran 7. kaudella Nightmare in Silver -jaksossa.

Doctor Who Experience sulkeutui tällä erää elokuun lopussa, mutta aukeaa uusittuna 24. lokakuulta. Tuolloin näyttely päivittyy uuden Tohtorin myötä ja sehän tarkoittaa vain sitä, että siellä pitää käydä uudestaan.

 

INFOA

-liput kannattaa tilata etukäteen Doctor Who Experiencen nettisivulta. Tarjolla on peruslippu ja fanipakettilippu, johon sisältyy mm. t-paita. Sivulla on myös tarkempaa tietoa näyttelystä, hinnoista ja aukioloajoista.

Visit Cardiff -sivulta löytyy tietoja Cardiffista.

 

Cardiffiin pääsee esim:

– Lontoosta junalla Paddingtonin asemalta n. 2 tunnissa.

– Heathrow’n lentokentältä bussilla n. 3 tunnissa (Bussi Swanseahen).

 

IMG_5161 (427x640)

The Day of the Doctor -jakson Rose ja The Moment.

Cardiffin rautatieasemalta ja linja-autoasemalta pääsee Doctor Who Experienceen

– kävellen n. 30 minuuttia (tosin matkaan kannattaa varata aikaa, koska matkalla tulee vastaan erinäisiä mielenkiintoisia Doctor Whosta tuttuja kohteita, joita ei voi ohittaa).

-paikallisbussilla nr 6 Baycar, joka kulkee n. 10-15 minuutin välein. Matka kestää n. 15 minuuttia ja maksaa 1,80 puntaa.

-jos haluaa yhdistää mukaan Cardiffin kiertoajelun, niin voi hypätä Hop on-Hop off -sightseeing-bussiin, joka kiertää Cardiffin tärkeimmät nähtävyydet ja pysähtyy Doctor Who Experiencen edessä. Lippu 12 puntaa on voimassa koko päivän.