Meillä suomalaisittain niinkin itsestäänselvät ja kauniit ajatukset kuten itsemääräämisoikeus omaan kehoon, oikeus koulutukseen ja aina saatavilla olevat terveyspalvelut eivät ole joka maailmankolkassa millään tavalla arkipäivää. Vielä harvemmin nämä ovat asioita, joihin on minkäänlaista mahdollisuutta mikäli on syntynyt tytöksi. Liian monen kehitysmaan tytön koulutie päättyy edelleen lapsiavioliittoon, tai pahimmillaan koko elämä väkivallan, raskauden tai synnytyksen seurauksena turhaan kuolemaan.

Plan julkaisee joka vuosi Koska olen tyttö -kampanjaansa liittyen raportin, joka puhuu karua kieltään. Tyttöjen elämää hankaloittaa sukupuolen lisäksi nuori ikä, eikä heillä ole käytännössä keinoja vaikuttaa omaan elämäänsä tai valtaa päättää omista asioistaan. Uusimman raportin ohessa julkaistu Hear Our Voices -kysely, jossa kuultiin yli 7000 12-16-vuotiasta nuorta, antaa kuvan siitä lohduttomasta todellisuudesta, jossa moni nuori tyttö elää:

  • 52 % tytöistä sanoo, että tytöt voivat harvoin tai ei koskaan päättää, tulevatko raskaaksi.
  • 39 % tytöistä kertoo, että tytöt voivat harvoin tai ei koskaan päättää, milloin menevät naimisiin.
  • 51 % tytöistä sanoo, etteivät tytöt koskaan puhu tai kerro mielipidettään poikien tai miesten läsnä ollessa.
  • 49 % tytöistä sanoo, että pojat ja tytöt jakavat kotitöiden tekemisen harvoin tai ei koskaan.
  • joka neljäs tyttö ei koe koulun vessaa turvalliseksi.

Hear Our Voices -kyselyn tuloksia

Avun keskittämiseen nimenomaan tytöille on perustelunsa. Tyttöjen ja naisten aseman parantaminen nimittäin tutkitusti vähentää köyhyyttä ja hyödyttää koko yhteisöä. Vuosittain 14 miljoonaa alle 18-vuotiasta tyttöä joutuu naimisiin, ilman mahdollisuutta koulunkäyntiin – kuinka paljon tuottavampi maailma olisikaan, jos kaikki nämä nuoret naiset pääsisivät käyttämään taitojaan yhteiskunnan hyväksi? Lisäksi tilastojen mukaan raskaus ja synnytys ovat kehitysmaissa 15-19-vuotiaiden tyttöjen yleisimmät kuolinsyyt – jälleen järjetöntä ihmiselämien haaskuuta, joka olisi korjattavissa parantamalla tasa-arvoa, valistamalla seksuaaliterveydestä ja ehkäisystä sekä antamalla siihen mahdollisuus.

Huomenna 11.10. on kansainvälinen tyttöjen päivä, jota vietetään nyt toista kertaa. Plan Suomi järjestää tänä vuonna valtakunnallisen lipaskeräyksen, jolla kerätään varoja työhön kehitysmaiden tyttöjen hyväksi. Lipaskerääjiä liikkuu useilla paikkakunnilla, mm. Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa. Varainkeruuta tehdään sekä tänään että huomenna.

Nörttitytöt haluavat omalta osaltaan olla edistämässä tasa-arvoisemman maailman rakentamista ja tukea kehitysmaiden tyttöjä osallistumalla tyttöjen päivän lipaskeräykseen. Kutsumme huomenna lauantaina 11.10. kaikki kanssamme lautapelaamaan ja samalla äänestämään kukkarollaan paremman huomisen puolesta. Meidät löytää klo 13-16 yhteistyökumppanimme Fantasiapelien (Kaivopiha, Helsinki) tiloista keräyslippaan kera. Tervetuloa!

Linkkejä