Nörttitytöt

Eettisen kuluttamisen ihanne on vähitellen lyönyt itsensä läpi etenkin elintarvikkeiden ja vähitellen myös vaatteiden osalta. Maailmanparantajanörtillä saattaa sen sijaan omatunto kolkuttaa kun puhutaan elektroniikan ja laitteden hankinnoista: niiden kohdalla tuotannon eettisyydestä ei juurikaan puhuta, ja laitteiden elinkaari on usein – valmistajien intressienkin vuoksi – lyhyt.

Fairphoneni rasiassaan.  Puhelin oli varustettu ystävällisillä infotarroilla :)

Fairphoneni rasiassaan. Puhelin oli varustettu ystävällisillä infotarroilla.

Vähitellen kuitenkin tuotannon eettisyys ja laitteiden pidempi elinkaari esimerkiksi helpomman korjattavuuden myötä on kuitenkin vähitellen noussut keskustelunaiheeksi myös elektroniikan osalta, etenkin älypuhelinten tuotannossa. Yksi edelläkävijöistä on hollantilainen yhtiö Fairphone, joka viime vuonna (2013) keräsi rahaa joukkorahoituksella voidakseen tuottaa ensimmäisen erän mahdollisimman eettisesti ja läpinäkyvästi tuotettuja älypuhelimia. Ensimmäinen erä puhelimia myikin loppuun suhteellisen nopeasti, ja tänä vuonna yhtiö aloitti seuraavan erän tuotannon. Fairphonen hinta yhtiön nettikaupassa on 310 €.

Itse törmäsin Fairphoneen loppukeväästä sosiaalisessa mediassa. Olin alkanut haaveilla modernin älypuhelimen hankkimisesta yhä toimivan mutta jo neljä vuotta vanhan Nokiani tilalle, ja kuultuani Fairphonen uudesta erästä olin myyty. Tässäpä mahdollisuus tukea eettisempää puhelinvalmistusta ja samalla saada uusi puhelin.

No, onko se sitten hyvä puhelin?

Yksi konkreettinen miinus Fairphonesta pitää todeta heti alkuun: saatavuus. Puhelinta ei saa vain kävelemällä kauppaan, vaan se pitää tilata Fairphone-yhtiöltä. Sen jälkeen, kun ensimmäinen, joukkorahoituksella rahoitettu erä puhelimia oli myyty loppuun, puhelimia ei ollut lainkaan saatavilla, ennen kuin tuotanto taas aloitettiin tänä kesänä. Tätä kirjoittaessa toista erää on jäljellä vielä kolmannes eli reilut 10000 kappaletta, mutta niiden loputtua tarjolla lienee taas ei-oota (ja yksittäisiä kuluttajien myymiä puhelimia). Itselleni tämä ei ollut ongelma, kun minulla oli yhä toimiva vanha puhelin, mutta jos puhelin olisi yllättäen hajonnut, olisin joutunut miettimään suoraan kaupan tiskillä tarjolla olevia optioita.

Kun sitten sain puhelimen käsiini, ihastelin heti alkuun Fairphonen pakkaamisen filosofiaa ja designia. Puhelimen pakkausmateriaaleissa oli satsattu ekologiselta näyttävään ja pelkistettyyn designiin, ja pakkauksessa olevat eri maiden leimat muistuttivat puhelimen eri osien alkuperästä. Yksi Fairphonen filosofian kulmakiviä on se, että mukana ei ole mitään turhaa. Oletuksena puhelimen mukana ei tule laturia, sillä monilla (useimmilla?) puhelimen ostajilla on jo kotona USB-laturi. Erikseen tilaamalla laturinkin toki saa mukaan. Sama pätee myös puhelimen asennukseen: laitteeseen on ennakkoon asennettuna melko vähän sovelluksia, ja oletus on, että käyttäjä asentaa itse haluamansa sovellukset.

Fairphone avattuna. Akussa kerrotaan ystävällisesti sen olevan akku :)

Fairphone avattuna. Akussa kerrotaan ystävällisesti sen olevan akku.

Toisaalta puhelimen pakkaus pyrki myös luomaan kuvaa helppokäyttöisestä puhelimesta. Puhelimessa on ohjetekstejä ja mukana seuraa käyttöohje – niin minimalistisella linjalla ei siis olla, että se pitäisi ladata itse netistä – jossa annetaan erittäin selkeät ohjeet puhelimen käytön aloittamisesta.

Eräs sovellus puhelimeen on kuitenkin asennettu jo ennalta, ja se löytyy valmiiksi puhelimen näytöltä paraatipaikalta: Fairphonen oma Enjoy Some Peace (Peace for Mind+) -sovellus, jonka avulla puhelimen saa kokonaan hiljaiseksi määräajaksi – ei puheluita, ei sänköposteja, vaan mahdollisuus olla irti verkosta ja keskittyä johonkin muuhun. Tämä sovellus heijastelee samalla Fairphone-yhtiön filosofiaa: kriittisiä ei olla vain elektroniikan tuotannon epäkohtien suhteen, vaan myös “koko ajan kaikkialla kaikkien käytettävissä” -asennetta kohtaan.

Kokonaisuudessaan Fairphonen tekniset speksit löytyvät esimerkiksi täältä. Fairphone käyttää siis Android-käyttöjärjestelmää (Android 4.2 Jelly Bean); käyttöjärjestelmä on toki vahvasti makuasia, mutta itse pidän Androidista muun muassa siihen tarjolla olevien sovellusten valtavan määrän takia. Puheluita ja viestejä varten Fairphonessa on kaksi SIM-paikkaa, joten puhelimeen saa halutessaan esimerkiksi sekä työ- että henkilökohtaisen liittymän.

Kokonaisuudessaan puhelin on toiminut hyvin, kaatuilematta, jumittamatta tai muutenkaan aiheuttamatta harmaita hiuksia. Prosessorin ja muistin tehot tuntuvat riittäviltä ainakin omassa käytössäni (Facebook, selain, sähköposti, kasuaalipelit). Koska puhelimeen ei ole jos valmiiksi asennettu runsaasti raskaita sovelluksia, vaan käyttäjä saa itse valita ohjelmansa, tehotkin riittävät paremmin. Ainoa laitteen käytössä epäintuitiiviselta tuntuva asia on se, että “puhelin”, siis soittaminen, on oma erillinen sovelluksensa, ja sen kautta kontaktilistaa selatessaan voi vain soittaa kontakteille eikä esimerkiksi muokata nimiä/numeroita. (Kontaktitietojen muokkaaminen pitää tehdä sitten oman, erillisen Henkilöt-sovelluksen kautta.) Akun (2000 mAh) kulutus Fairphonessa on älypuhelinten mitta-asteikolla keskitasoa tai on jopa hieman parempi; vanhaan puhelimeeni verrattuna se syö akkuaan kovaa tahtia, mutta sama pätee muihinkin moderneihin älypuhelimiin.

…ja onko se sitten “eettinen”, tai “reilu”?

enjoysomepeace

Käyttäjän määrätyksi ajaksi verkosta irrottava Peace of Mind -sovellus on harvoja esiasennettuja sovelluksia ja kuuluu osana Fairphone-filosofiaan.

Fairphone on tehnyt tärkeää työtä pyrkiessään entistä suurempaan eettisyyteen ja läpinäkyvyyteen puhelinten tuotannossa. Yhtiön sivuilla ja blogissa pyritään raportoimaan tuotantoprosessin kaikkia vaiheita, ja esimerkiksi puhelimen hinnan muodostuminen kerrotaan avoimesti infografiikkana yhtiön sivuilla.

Kriittisiäkin ääniä on kuitenkin kuulunut. Eettisyyspyrkimyksistään huolimatta myös Fairphone valmistuttaa puhelimensa Kiinassa, vaikka alunperin suunnittelikin Hollannissa toimivaa tehdasta. Yhtiö pyrkii kyllä kiinnittämään huomiota työntekijöiden hyvinvointiin esimerkiksi sijoittamalla rahaa työntekijöiden hyvinvointirahastoihin, mutta pitkät työpäivät ja matalat palkat ovat arkipäivää yhtä lailla Fairphoneja tekevissä tehtaissa kuin muissakin kiinalaisissa elektroniikkatehtaissa. Vastaavasti myös puhelimessa käytetyt, Kongosta saadut mineraalit ovat kyllä esimerkiksi konfliktivapaita, mutta olot Kongossa ovat silti epävakaat, ja korruption ja käytännön vaikeuksien vuoksi täysin luotettavan tiedon saaminen mineraalituotannosta on hankalaa.

Toisaalta, Fairphone pyrkii aktiivisesti luomaan uusia toimintatapoja tehdäkseen älypuhelinten valmistamisesta entistä eettisempää ja tekee pioneerityötä uusien käytäntöjen eteen – onnistumista voinee arvioida kunnolla vasta pidemmällä aikavälillä. Uutena käytäntönä yhtiö on nyt lanseerannut yhteistyössä IFixIt-yhtiön kanssa Fairphonen korjausmanuaalin, jonka avulla käyttäjät voivat pidentää puhelimensa käyttöikää korjaamalla sen itse; Fairphone-yhtiö on luvannut pitää varaosia saatavilla.

Lisäksi vaihtoehtoja “reilummissa älypuhelimissa” ei kovin montaa toistaiseksi ole. TCO-sertifikaatin saanut Samsung Galaxy S4 on Fairphonen olennaisin kilpailija tässä suhteessa; S4 on jonkin verran Fairphonea edellä, mitä tulee esimerkiksi vaaralliseksi luokiteltujen materiaalien välttämiseen, mutta Fairphone on puolestaan satsannut kilpailijaansa enemmän mineraalien alkuperän selvittämiseen ja tuotteidensa kierrätettävyyteen. Tukemalla Fairphonea tukee samalla pientä yritystä, jonka toiminnassa keskeinen rooli on nimenomaan elektroniikan tuotantoon liittyvien eettisten ongelmien osoittamisella ja ratkaisuyrityksillä. Siksi päädyin itse Fairphoneen.

Yhteenveto

+ Toimiva ja helppokäyttöinen älypuhelin, joka antaa käyttäjän valita sovelluksensa itse

+ Android: puhelimelle tarjolla paljon sovelluksia

+ Kohtuullinen tuotannon eettisyys ja korjattavuus

– Saatavuus vaihteleva eikä tarjolla kaupoissa heti

– Eettisyys ei ole sataprosenttista (joskin Fairphone saattaa olla tarjolla olevista älypuhelimista paras)

P.S. Android-puhelinten selaimesta löytyi muuten vakava haavoittuvuus. Kaikkia Android-puhelinten käyttäjiä kehotetaan käyttämään jotakin muuta selainta kuin Androidin omaa oletusselainta, esimerkiksi Chromea, Operaa tai vastaavaa.