Unelmoitko matkasta maailman ympäri, mutta tiedät, ettei sinulla ole siihen mahdollisuutta syystä tai toisesta? Asiaan on kuitenkin ratkaisu, joka on sekä halpa että aikaa säästävä. Tai tuosta jälkimmäisestä en ole ihan varma, nimittäin voit huomata yhtäkkiä kellon olevan paljon enemmän kuin aloittaessasi. Ratkaisun nimi on GeoGuessr, ruotsalaisen Anton Wallénin talvella 2013 luoma Googlen Street Viewiin pohjautuva peli.

geo_start

Mihin päin sitä lähtisit etsimään vinkkejä sijainnista?

Pelin ideana on yrittää paikantaa itsensä. Peli tipauttaa sinut satunnaisesti valittuun paikkaan. Yleensä aloituspiste on sellainen, että voit lähteä siitä etenemään ja etsiä mahdollisia vihjeitä siitä, missä päin maailmaa olet. Hyviä vihjeitä ovat liikenteen suunta (onko liikenne oikean- vai vasemmanpuoleinen), kyltit (millä kielellä kirjoitettu) ja maisemat. Joskus kahden ensimmäisen vihjeen löytyminen voi olla kovankin työn takana, varsinkin, jos peli tipauttaa sinut alueelle, joka on keskellä ei-mitään. Välillä GeoGuessr saattaa olla myös ilkeällä päällä ja tipauttaa sinut umpikujaan, eli paikkaan, josta et voi liikkua mihinkään suuntaan, jolloin ainoa mahdollisuus selvittää paikka on maisemin tulkinta.

geo_guess

Erittäin hyvä esimerkki umpikujasta.

Kun olet valmis arvaamaan sijainnin, voit etsiä paikan alaoikealla olevasta kartasta. Meni arvaus oikein tai väärin saat tietää oikean sijainnin, etäisyyden arvauksesi ja oikean sijainnin välillä sekä pisteet. Yhdellä kierroksella arvattavia paikkoja on aina viisi, ja kun olet saanut kierroksen tehtyä, saat tietää yhteispistemäärän ja näet myös kaikkien arvauksien ja oikeiden paikkojen sijainnit kartalla.

geo_finished

Ei se arvaaminen aina niin helppoa ole…

Ensimmäisessä versiossa oli vain yksi kartta, mutta nyt niitä on useampia. Voit valita haluatko matkustaa ympäri maailman, ihastella kuuluisia kohteita tai seikkailla rakkaassa naapurimaassamme Ruotsissa. Tällä hetkellä eri karttoja on 12, mutta tulevaisuudessa karttojen määrä tulee lisääntymään.


 

Kuvat otettu pelitilanteesta. Tekijänoikeudet kuuluvat Googlelle (Street View) ja Anton Wallénille (peli).