Nörttitytöt

Muutaman päivän päästä pyörähtävät käyntiin 27. Rakkautta & Anarkiaa -filmifestivaalit. Tarkemmin sanottuna avajaispäivä on torstaina 18.9. Myös Helsinki International Film Festival -nimellä tunnettu tapahtuma hemmottelee leffadiggareita tänä vuonna 165 elokuvan tarjonnalla. Tämän vuoden teemat ovat: Animoituja unelmia, Asian Cuts, Avainelokuvat, Balkanize!, Baltian ketju, East Side Stories,  French Touch Selection, Gaalaelokuvat, Haute Cuisine, Indie-kullanmurut, Kansat nousevat?, Kotimaisen elokuvan viikko, Luomistekoja, Lyhytelokuvat, Mustat enkelit, Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto, Pohjolan huiput, Sing Along With The Common People! ja Vielä nuoria.

Poimimme elokuvakattauksesta muutamia meitä kiinnostavia elokuvia. Emme ole nähneet näitä elokuvia ennakkoon, joten kiinnostavuus perustuu lähinnä trailereihin ja elokuvien kuvauksiin ja arvosteluihin muualla.

 

Henna:

GOD HELP THE GIRL
(Ei enää niin salainen) paheeni on musiikkielokuvat ja -sarjat sekä musikaalit. Tähän kategoriaan uppoaa hyvin Belle and Sebastian -bändin laulajan, Stuart Murdochin ohjaama God Help the Girl.  Päähenkilö Eve purkaa kipuiluaan kirjoittamalla lauluja ja tutustuu sen kautta Jamesiin ja Cassieen. Elokuva lupailee nuoren naisen kasvutarinaa, indiepoppia, teinielämää ja Glasgow’ta.

 

BEAUTY AND THE BEAST
Toinen paheeni on satuelokuvat. En koskaan kasvanut niistä yli ja Christophe Gansin käsikirjoittama ja ohjaama elokuvaversio Kaunotar ja Hirviö -sadusta näyttää loistokkaalta. Se myös tuntuu myötäilevän enemmän perinteistä tarinaa kuin Disney-versio. Ja ihan hyvä niin. Gansin Susien klaani 2000-luvun alussa teki aikoinaan vaikutuksen. Uskoisin, että Beauty and the Beast hurmaa yhtälailla. Belleä näyttelee Léa Seydoux ja Beastin roolissa on jo Susien klaanissakin näytellyt Vincent Cassel.

Ranskalaisten elokuvien edustus R&A:n valikoimissa vaikuttaa muutenkin lupaavalta tänä vuonna. Mm. 9-month Stretch, Going Away, Krokotiilin Keltaiset Silmät ja Not My Type houkuttelevat.

 

CHEF
Ruokaa, ruokaa ja vielä vähän ruokaa. Chef kertoo nimensä mukaan kokista, joka kämmäiltyään uransa sosiaalisessa mediassa joutuu aloittamaan alusta. Elokuvan ohjaaja Jon Favreau näyttelee myös päähenkilöä Carl Casperia. Kaiken herkulliselta näyttävän ruuan lisäksi houkutusta lisäävät John Lequizamo, Robert Downey Jr. ja Scarlett Johansson. Kannattanee syödä ennen leffaa. Ja varata tarpeeksi mässyä mukaan. Elokuva vaikuttaa vahvasti hyvän mielen elokuvalta.

 

THE SKELETON TWINS
kertoo toisistaan vieraantuneista kaksosista, jotka eivät ole nähneet toisiaan kymmeneen vuoteen. Sattumalta molempien yritettyä itsemurhaa samana päivänä, he päättävät yrittää korjata välinsä. Pääosia näyttelevät Kristen Wiig ja Bill Hader, jotka ovat molemmat tunnetumpia komedian saralla. Craig Johnsonin ohjaama The Skeleton Twins käsittelee vakavia aiheita, mutta ei täysin vakavasti.

 

LUOKKAJUHLA
Luokkajuhla-elokuvan tarinan idea on lähtöisin ohjaajan (Anna Odell) omista kokemuksesta. Tai paremminkin kokematta jääneestä kokemuksesta. Hän sai kuulla luokkakokouksesta, johon häntä ei kutsuttu. Elokuva kiinnostaa teemansa takia. Miksi luokkakokoukseen ei kutsuta yhtä ihmistä? Odell näyttelee itseään, luokkakavereita ammattinäyttelijät.

 

Katja:

STARRED UP
on skotlantilaisen David MacKenzien ohjaama vankiladraama, joka on esitetty mm. Toronton ja Lontoon elokuvafestivaaleilla. Elokuvaa on kehuttu ainakin hienoista näyttelijäsuorituksista. Pääosassa nähdään mm. This is England ja Skins-tv-sarjasta tuttu Jack O’Donnell. MacKenzie on aikaisemmissa elokuvissaan (kuten mainiossa Hallam Foessa) kuvannut hienosti ihmissuhteita ja erilaisia persoonallisuuksia, joten hän saa varmasti tuotua hieman uudenlaista ja syvällisempää näkökulmaa vankila-aiheeseen.

 

FRANK
Draamakomedia bändistä, jonka nokkamiehenä on hassuun naamariin sonnustautunut Frank. Lenny Abrahamssonin ohjaaman elokuvan pääosassa nähdään Maggie Gyllenhaal ja Domhnall Gleason sekä Michael Fassbender Frankin naamion takana. Elokuva perustuu irlantilaisen koomikon Chris Sieveyn 1980-luvulla luomaan Frank Sidebottomin hahmoon. Elokuva näyttää mielenkiintoiselta niin aiheeltaan kuin toteutukseltaan. Irlantilainen musta huumori toimii yleensä aina ja erottuu positiivisesti festivaaliohjelmistosta.

 

THE MOLE SONG: UNDERCOVER AGENT REIJI

Rakkautta ja Anarkiaa -festivaali ei ole Rakkautta ja Anarkiaa ilman joka vuoden pakollista Takeshi Miike -elokuvaa. Miiken elokuvista ei aina etukäteen tiedä, onko kyseessä hienoa elokuvakerrontaa vai älytöntä sähellystä. Mutta juuri siksi ei niitä voi jättää väliinkään. Tämänkertainen The Mole Song: Undercover Agent Reiji perustuu mangaan Mogura no Uta ja tiedossa on perusjapanilaista visuaalisesti näyttävää yakuza-meininkiä Miiken tuttuun tyyliin.

 

THE WHITE STORM
Hongkongilaisella elokuvalla on aina ollut iso merkitys Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla, vaikka viime vuosina sieltä ei varsinaisia helmiä ole tullutkaan. Benny Chaninin elokuva The White Storm vaikuttaa kuitenkin varsin kiinnostavalta tämän genren edustajalta. Elokuva jatkaa John Woon ja Ringo Lamin perinteitä ja tarjoaa vauhdikasta luotibalettia ja poliisidraamaa. Ja kun Hongkongin tähtinäyttelijät Sean Lau, Nick Cheung ja Louis Koo on saatu samaan elokuvaan, niin jo se on hyvä syy katsoa The White Storm.

 

Sanna:

IDA
Ida (2013, Puola/Tanska, ohj. Paweł Pawlikowski) vaikuttaa esittelytekstinsä perusteella juuri täsmälliseltä valinnalta katsoa teatterissa pienen kotitelkkarin sijasta. Nunnat ja perhesalaisuudet, nuo puolalaisten hyvin hallitsemat aihealueet, näyttävät varmasti mustavalkoisesti kuvattuna kehujensa arvoisilta.

 

NIGHT MOVES
Night Movesin (USA, ohj. Kelly Reichhardt) valitsin katsottavaksi etenkin esittelyssä olleen tunnelmakuvauksen takia. Toivoisinkin että kyseessä on jotain Take Shelterin (R&A 2012) kaltaista hitaasti etenevää ja yhtä kylmänä pysyttelevää draamaa. Yhtään pahitteeksi ei ole myöskään laadukas näyttelijäkaarti (Jesse Eisenberg, Dakota Fanning ja Peter Sarsgaard).

 

ADVANCED STYLE
Advanced Style (2014, USA, ohj. Lina Plioplyte) perustuu samannimiseen muotiblogiin ja sen aiheisiin. Blogissa esiintyneet räväkät ja iänmukaisia pukeutumiskonventioita pölyttäneet daamit näyttävät varmasti dokumenttielokuvassa vielä hurmaavammilta kuin muutamaan kuvaan ja lausahdukseen tiivistettyinä.

 

GRAND CENTRAL
Grand Centralin (Itävalta/Ranska, ohj. Rebecca Zlotowski) kiinnostavuutta nostivat tunnettujen pääosanesittäjien lisäksi katalogin There Will Be Blood ja Gaspar Noé ­namedroppailu. Elokuva vaikuttaa kitkerältä ihmissuhdesotkulta radioaktiivisuudella maustettuna.

 

THE PUNK SINGER
The Punk Singer (2013, USA, ohj. Sini Anderson) on varma nakki vähääkään punk­musiikista kiinnostuneille. Bikini Kill ­-yhteen päähahmosta Kathleen Hannasta kertova dokumentti on kerännyt valtavasti positiivista pöhinää musiikkipiireissä.

 

Antoisaa filmifestaria!