Nörttitytöt

Videopeliarvosteluissa ja -artikkeleissa usein hehkutetaan visuaalisia aspekteja pelissä, niin sen grafiikassa kuin taiteessakin. Visuaalinen laatu on tietysti tärkeää, mutta toinen tärkeä osa pelikokemusta, jonka moni arvostelija unohtaa, on pelin musiikki ja äänimaailma.

Hyvää pelimusiikkia on monenlaista. Se voi luoda tunnelmaa, antaa pelille rytmin tai ilmoittaa kiinnostavasta tapahtumasta. Minusta hyvä pelimusiikki on huomaamatonta eikä haittaa keskittymistä, mutta on silti jotenkin vaikuttavaa.

Tietysti pelimusiikkia löytyy paljon eri genreistä, aivan niin kuin pelejäkin. Pelimusiikin historia on melkein yhtä pitkä kuin itse videopelien, ja musiikki on muuttunut alkuajoista paljonkin. Eri pelintekijöillä on omat lähestymistapansa musiikkiin ja pelin äänimaailmaan. Nintendo teki viisaan päätöksen 1980-luvulla ja palkkasi oikean säveltäjän. Nykyään kyseinen artisti, Koji Kondo on tunnettu muun muassa Super Mario Bros -pelien ja Legend of Zeldan musiikin tekijänä.

 

 

Vaikka vielä nykyäänkin kuulee paljon chiptunea, erästä elektronisen musiikin genreä, moni iso peliyritys palkkaa yhä enemmän isoja klassisen musiikin säveltäjiä, joista minulla on pari suosikkia. Jeremy Soule on erikoistunut juuri pelimusiikkiin ja hänen diskografiastaan löytyy monta tuttua peliä, mm. Guild Wars ja oma suosikkini, Elders Scrolls -sarjan kolme viimeistä peliä. Toinen tunnettu nimi on Brian Tyler. Hän on enimmäkseen tehnyt musiikkia elokuviin (Fast and Furious, Iron Man 3, Thor: The Dark World), mutta yksi hänen viimeisimmistä teoksistaan on musiikki Assassin’s Creed 4: Black Flag -peliin. Hänen käsialaansa ovat myös Far Cry 3 – ja Call of Duty: Modern Warfare 3 -pelien soundtrackit.

 

 

Jotkut säveltäjät tekevät vain yksittäisiä kappaleita eri peleihin. Nämä eivät aina vaikuta pelinautintoon tai pelikulkuun, mutta voivat toimia hauskoina lisinä vaikkapa lopputekstien aikana. Yksi omista suosikeistani on Portal-pelin lopussa kuuluva Still Alive kappale, jonka kirjoittajana on ollut nörttisankari Jonathan Coulton.

 

 

Tutustukaa omiin suosikkeihinne. Pelimusiikki sopii usein hyvin taustamusiikiksi samalla, kun teet jotain muuta, vaikkapa opiskellessa. Millaisia suosikkeja teillä on?