Videopeliarvosteluissa ja -artikkeleissa usein hehkutetaan visuaalisia aspekteja pelissä, niin sen grafiikassa kuin taiteessakin. Visuaalinen laatu on tietysti tärkeää, mutta toinen tärkeä osa pelikokemusta, jonka moni arvostelija unohtaa, on pelin musiikki ja äänimaailma.
Hyvää pelimusiikkia on monenlaista. Se voi luoda tunnelmaa, antaa pelille rytmin tai ilmoittaa kiinnostavasta tapahtumasta. Minusta hyvä pelimusiikki on huomaamatonta eikä haittaa keskittymistä, mutta on silti jotenkin vaikuttavaa.
Tietysti pelimusiikkia löytyy paljon eri genreistä, aivan niin kuin pelejäkin. Pelimusiikin historia on melkein yhtä pitkä kuin itse videopelien, ja musiikki on muuttunut alkuajoista paljonkin. Eri pelintekijöillä on omat lähestymistapansa musiikkiin ja pelin äänimaailmaan. Nintendo teki viisaan päätöksen 1980-luvulla ja palkkasi oikean säveltäjän. Nykyään kyseinen artisti, Koji Kondo on tunnettu muun muassa Super Mario Bros -pelien ja Legend of Zeldan musiikin tekijänä.
Vaikka vielä nykyäänkin kuulee paljon chiptunea, erästä elektronisen musiikin genreä, moni iso peliyritys palkkaa yhä enemmän isoja klassisen musiikin säveltäjiä, joista minulla on pari suosikkia. Jeremy Soule on erikoistunut juuri pelimusiikkiin ja hänen diskografiastaan löytyy monta tuttua peliä, mm. Guild Wars ja oma suosikkini, Elders Scrolls -sarjan kolme viimeistä peliä. Toinen tunnettu nimi on Brian Tyler. Hän on enimmäkseen tehnyt musiikkia elokuviin (Fast and Furious, Iron Man 3, Thor: The Dark World), mutta yksi hänen viimeisimmistä teoksistaan on musiikki Assassin’s Creed 4: Black Flag -peliin. Hänen käsialaansa ovat myös Far Cry 3 – ja Call of Duty: Modern Warfare 3 -pelien soundtrackit.
Jotkut säveltäjät tekevät vain yksittäisiä kappaleita eri peleihin. Nämä eivät aina vaikuta pelinautintoon tai pelikulkuun, mutta voivat toimia hauskoina lisinä vaikkapa lopputekstien aikana. Yksi omista suosikeistani on Portal-pelin lopussa kuuluva Still Alive kappale, jonka kirjoittajana on ollut nörttisankari Jonathan Coulton.
Tutustukaa omiin suosikkeihinne. Pelimusiikki sopii usein hyvin taustamusiikiksi samalla, kun teet jotain muuta, vaikkapa opiskellessa. Millaisia suosikkeja teillä on?
King of Dragon Pass on peli jonka musiikit jäävät joskus soimaan päiväkausiksi päähän pelin jälkeen. Niitä renkutuksia tulee sitten vihelleltyä nuotin vierestä arkisen aherruksen ohessa.
Pelimusiikki liikuttaa monia. Asiasta on kehittynyt keskustelua mm. täällä:
https://www.facebook.com/groups/209278885883885/permalink/510275142450923/
https://www.facebook.com/groups/207664933742/permalink/10152447839493743/
Mainittuna ovat jo muiden muassa Zeldat, Mega Manit, Final Fantasyt, Remember Me, Morrowind sekä The Last of Us.
Kiitos mielenkiintoisesta ja mukavan napakan pituisesta artikkelista, Ann-Catrin! Tosi kivaa lukea taas sinun tekstiäsi. Kuinka ollakaan Ylellä oli juuri tänään aamun Tähti hetki -ohjelmassa haastateltavana suomalaisia peli- ja elokuvamusiikin säveltäjiä, Puhdistus-elokuvaan säveltänyt Tuomas Kantelinen ja muun muassa Alan Wake -pelisäveltäjä Petri Alanko. Nähtävillä Areenassa: http://areena.yle.fi/tv/2370017
Kiitos vinkistä, oli hyvä haastattelu!
Omat ehdottomat pelimusasuosikkini ovat indiepelifirma Amanita Designin Machinarium ja Botanicula -pelien sound trackit. Kaunista ja tunnelmallista ambienttia. Sound tracit ovat Amanitan sivulla myynnissä pelin kanssa ja erikseen – ihanasti myös LP-levyinä. Suosittelen: http://amanita-design.net/store.html