Kerran vuodessa järjestettävä World Science Fiction Convention, tuttavallisemmin Worldcon, järjestetään tänä vuonna Lontoossa Loncon 3:n muodossa. Hieman yli vuosi sitten Saija kertoi Worldconista ja sen kierrosta. Tänä vuonna olen itse ensimmäistä kertaa menossa tuohon tapahtumaan, eikä jännitys voisi olla kovin paljoa korkeammalla.

Tarvitsen aikakoneen

Kun conin aikataulu julkaistiin, kampasin sen läpi moneen eri suuntaan: aikajärjestyksessä, kiinnostavien ihmisten perusteella sekä tiettyjen tagien pohjalta. Lopputuloksena omassa conisuunnitelmassani on tällä hetkellä noin 250 tuntia ohjelmaa. Olen Lontoossa lentokoneen laskeutumisesta paluulennon nousukiitoon noin 121 tuntia. Myönnettäköön, listalla on myös sellaisia ohjelmia, joista voin hyvillä mielin luopua, mutta suurin osa on sellaisia, jotka ainakin tällä hetkellä tuntuvat ehdottoman pakollisilta. Koska en ole vielä onnistunut kasaamaan toimivaa kloonimoottoria, tarvitsen selkeästi jonkin pienimuotoisen ajankääntäjän tai vastaavan. Samalla reissulla kun pitäisi yrittää verkostoitua ja mistään ei voi luopua, joten jotain on tehtävä.

Työ vs. fanitus

Suuri syy itselleni osallistua Worldconiin on se, että se on loistava tilaisuus verkostoitua spekulatiivisen fiktion alalla, josta yritän luoda itselleni ammattia. Ainakin tämän vuoden Worldconissa on lisäksi valtavasti ohjelmaa, joka keskittyy spekulaatioon avaruusmatkaamisen tulevaisuudesta, kuten myös muuta kirjailijan ammatillisen kehittymisen kannalta tärkeää ohjelmaa. Ja sitten taas toisaalta… Conissa on mahdollista tavata mm. Kaja Foglio (toinen Girl Genius -sarjakuvan kirjoittajista), ja pieni fanitytön sydämeni hihkuu innosta jo pelkästä ajatuksesta. Järki sanoo yhtä ja sydän vetää toisaalle. Luultavasti vasta paikan päällä osaan sanoa, kumpaa päädyn seuraamaan.

Kiinnostavat vieraat

Tänä vuonna Lonconin kunniavieraina ovat Iain M. Banks (in memoriam), John Clute, Malcolm Edwards, Chris Foss, Jeanne Gomoll, Robin Hobb ja Bryan Talbot. Itse kuitenkin olen erityisen innostunut muista vieraista, jotka ovat tulossa pääasiallisesti tekemään samaa kuin minä. Jo aiemmin mainitut Fogliot, Seanan McGuire (tunnetaan myös nimellä Mira Grant), Suomessakin viime vuoden Finnconissa esiintynyt Aliette de Bodard sekä monet muut varmasti tekevät tästä conista hienon kokemuksen jo ihan omillaan. Nämä vieraat ovat omalta osaltaan tekemässä ohjelmaa, joka on – kuten aiemmin mainittua – täynnä kaikenlaista ihanaa ja kiinnostavaa.

Hugo-seremonia

Nippon 2007 Hugo-palkinto

Worldconissa jaetaan myös Hugo-palkinnot, jotka ovat yksi merkittävimmistä spekulatiivisen tarinankerronnan palkinnoista. Raketin tuttu muoto istuu erilaisella alustalla joka vuosi, ja odotankin innolla nähdäkseni, miltä tämän vuoden Hugo-palkinto näyttää. Lisäksi tietysti haluan päästä itse paikan päälle näkemään livenä, kuinka vuoden Hugo-mittarilla parhaat tarinat ja tarinankertojat saavat ansaitun palkintonsa.

Helsinki in 2017

Viime vuonna Saijan Worldcon-kirjoitus keskittyi suurelta osin Helsinki in 2015 -ehdotukseen. Tuo ehdotus hävisi 35 äänellä, mutta suurin osa ehdotuksen rohkeasta tiimistä kampanjoi jo nyt, jotta Worldcon saataisiin Suomeen vuonna 2017. Tämä kampanjointi näkyy erilaisina bileinä sekä ehdotuksen hyvien puolien markkinointina, kuten myös esityksen pitämisenä näkyvillä conin käytävillä. En itse ole suuremmin työssä mukana, mutta olen yksi monista, jotka suuresti haluavat Worldconin Suomen kierrokselle, joten odotan innolla, mitä kaikkea ehdotuksen ryhmällä on työn alla.

Jos se ei vielä ole tähän mennessä tullut selväksi, maltan tuskin odottaa ensimmäistä matkaani Worldconiin!