Tämä juttu sisältää läjittäin spoilereita Iron Man 2 -, Avengers Assemble – ja Captain America 2: The Winter Soldier -elokuviin. Oikeasti. Älä etene, jos haluat välttyä spoilereilta. Älä edes katso kuvia. Consider yourself warned.
Marvelin Musta leski (jota elokuvissa esittää Scarlett Johansson) lienee tämän hetken aliarvostetuin supersankari. Kapteeni Amerikka -sarjan toisessa osassa Johanssonilla on lähes yhtä paljon ruutuaikaa kuin elokuvan sankarilla ja enemmän kuin nimeen päätyneellä Winter Soldierilla. Arvosteluista ja elokuvan esittelyistä tätä on kuitenkin melko mahdoton päätellä. Useimmat juuri ja juuri muistavat mainita, että Johansson on elokuvassa mukana laisinkaan ja erityisesti amerikkalaiset arvostelijat osaavat sanoa esiintymisestä, että Natasha Romanoff pukeutuu nahkaan. Ei-niin-sisäinen besserwisserini haluaisi tässä vaiheessa huomauttaa, että Romanovan asu ei suinkaan ole nahkaa, vaan samaa materiaalia kuin Kapunkin univormu, mutta se on loppujen lopuksi melko toissijainen fakta.
Sankari varjoissa
Vaikka Natasha nähdäänkin helposti muiden sankareiden varjossa, niin merkittävä tosiasia on se, että esim. Avengers-elokuvan monien sankareiden keskeltä nimenomaan tälle Scarlett Johanssonin hahmolle saadaan niin suurin hahmon henkilökaari kuin myös elokuvan suurin uhraus. Ja vaikka Musta Leski nähdään ensimmäisen kerran Iron Man 2:ssa, hänet oikeasti esitellään vasta Avengersin alussa. Siinä Natasha nähdään ensimmäisen kerran itsenään, tuoliin köytettynä ja näennäisesti avuttomana kuulustelemassa asekauppiaita käyttämällä näiden omia ennakkoluuloja näitä vastaan. Ja vaikka kyseisessä tilanteessä hän teeskenteleekin pelkoa menestyksekkäästi, myöhemmin näytetään kuinka Natasha on oikeasti huolissaan, kun hänet lähetetään Bruce Banneria noutamaan. Natasha heittäytyy toistuvasti vaaran tielle eikä näytä pelkäävän yhtään mitään. Natasha on tarpeeksi älykäs huijaamaan kaikkien huijareiden jumalaa ja tarpeeksi kova selvitäkseen mistä tahansa hengenvaarallisesta tilanteesta, mutta syystä tai toisesta, joista voidaan keskustella – ja onkin keskusteltu – loputtomiin, Musta Leski kuitenkin todella pelkää Hulkia ja sen seurauksena Bruce Banneria. Tästä huolimatta, kun Loki onnistuu järjestämään tilanteen, joka vaarantaa koko Helicarrierin henkilökunnan, Natasha jättää itsensä Hulkin ja sivullisten väliin. Tuota pelkojen kohtaamisen teemaa jatkettiin myös Kapteeni Amerikassa, jonka lopussa Natasha kohtasi toisen suuren pelkonsa: julkisuuden.
Natasha Romanoff toimii hahmona varjoissa. Hahmo esiteltiin ensi kertaa Stark Industriesin lakiosaston assistenttina. Huolimatta huomiota herättävästä ulkonäöstään Natalie Rushman onnistui sulautumaan ympäristöönsä kuin hän olisi aina ollut siellä. Samaa teemaa jatketaan myös Avengersissa ja Winter Soldierissa. Natasha on vakooja, ja kun SHIELD:n korruptoitunut johto ryhtyy jahtaamaan Kapteeni Amerikkaa, hän auttaa myös helposti huomattavaa Kapua katoamaan väkijoukkoon. Mutta kun Hydran paljastaminen vaatii Natashaa paljastamaan myös kaikki omat luurankonsa, hän epäröi vain hetken ennen kuin asettaa oman elämänsä jälleen vaakalaudalle.
Elokuvissa, jotka näennäisesti kertovat miehien sankariteoista, Natasha Romanoff on jatkuvasti ratkaisevassa asemassa. Iron Man 2:ssa Natasha vapauttaa Rhodeyn War Machine -puvun Vankon ohjelmiston hallinnasta, Avengersissa huijaa Lokilta suunnitelman tiedot ja sulkee portaalin, josta Chitaurit hyökkäävät Maahan sekä Captain America: Winter Soldierissa ottaa SHIELD:n johtoryhmän haltuunsa, kun Pierce uhkaa heitä ja samalla koko maailmaa.
Mitä odottaa?
Koska Musta Leski selkeästi ansaitsee oman elokuvansa ja sellaista ei ole vielä näköpiirissä, joudumme tyytymään pohtimaan, miltä tuo elokuva voisi näyttää. Natasha ei ole supersankari sanan varsinaisessa merkityksessä. Hän on älykäs ja tappava, toki, mutta vain siinä määrin kuin normaali ihminen, joka on harjoitellut salamurhaajaksi koko elämänsä ajan. Mustan lesken omissa sarjakuvissa tuo salamurhaajan menneisyys onkin suuressa roolissa. Natasha on osana omantunnon puhdistustaan jakanut maailmaan erikoiskolikoita tiettyjen tappamiensa ihmisten omaisille. Kolikoita vastaan omaiset saavat pyytää mitä tahansa, ja Natasha toimittaa sen ilman kysymyksiä.
Tämän lisäksi Natasha toimii edelleen salamurhaajana, mutta nykyään hän tappaa vain rikollispomoja, asekauppiaita ja muita ihmiskunnan loiseliöitä. Rahat noista tapoista menevät hänen omien minimaalisten kustannustensa kattamiseen sekä erinäisille hyväntekeväisyysjärjestöille ja toimivat siinäkin muodossa karmisen velan maksuna. Karmisen velan lisäksi Natashan entinen elämä tulee vähän väliä muillakin tavoin esille. Ihmiset, joilla oli varaa ja tahtoa ostaa Natashan palveluita eivät välttämättä ota helpolla vastauksena sanaa “ei”.
Jos Mustasta Leskestä koskaan tehdään elokuvaa, se tuskin näyttää kovin paljon samankaltaiselta kuin muut suositut supersankarielokuvat. Toimintaa varmasti riittää, mutta se luultavasti muistuttaa enemmän Bourne-trilogiaa tai jopa Bond-leffoja kuin Hämähäkkimiestä tai Kapteeni Amerikkaa.
Rakkaat Disney/Marvel-pomot, voisimmeko jo vihdoinkin saada Musta leski -leffan? Jos kerran Ant Man saa omansa, niin eikö olisi jo aika näyttää mihin kaikkeen Natasha Romanoff kykenisi, kun valkokankaalta hänelle tilaa annettaisiin?
Vaikea uskoa, etteikö Black Widowta huomattaisi kapteeni amerikan toisessa leffassa, kun jotkut jopa kutsuvat sitä Black Widowin esiosaksi, kun hahmolla tosiaan on niin paljon ruutuaikaa kapun rinnalla.
Ja onhan hahmon omasta leffastakin jo lupauksia ollut. Leffan julkistushan pyöri uutisissa juuri tuon kapuleffan aikaan ja löytyihän tuosta joku piskuinen runko IMDB:stäkin. (http://www.imdb.com/title/tt3480822)
Toki leffakohtalot ovat ailahtelevaisia, että ei tiedä miten käy. Googlesta tuli vastaan joku vanha uutinen vuodelta 2010, jossa jo lupailtiin Black Widow -leffaa tehtäväksi ensimmäisen Avengerssin jälkeen.
Anteeksi, mikä oli BW:n uhraus Avengers-elokuvassa? Siis tuo josta puhutaan lauseessa “Avengers-elokuvan monien sankareiden keskeltä nimenomaan tälle Scarlett Johanssonin hahmolle saadaan niin suurin hahmon henkilökaari kuin myös elokuvan suurin uhraus.”